Varkenshouderij

Nieuws

'Herkomstvermelding verplicht bij voorverpakt vlees'

Brussel - Bij vrijwel al het voorverpakte vlees moet, als het aan de Europese lidstaten ligt, leesbaar op het etiket staan waar het vandaan komt.

Vertegenwoordigers uit de lidstaten hebben ingestemd met deze nieuwe verordening. Een dergelijke verplichting geldt nu al voor rundvlees. De nieuwe regels schrijven voor dat dit wordt uitgebreid naar varkens-, lams- en pluimveevlees.

Bovendien moet de Europese Commissie binnen drie jaar onderzoek hebben gedaan naar een verdere uitbreiding van de verplichte herkomstetikettering naar zuivel, producten die vlees of zuivel bevatten, onbewerkt voedsel en producten die bestaan uit één ingrediënt.

De nieuwe regels schrijven ook voor dat de energiewaarde én de hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen (vetten, koolhydraten, eiwitten, suiker en zout) verplicht op het etiket staan.
Bepaalde producten zijn vooralsnog uitgezonderd van de etiketteringsregels: alcoholische dranken en niet-voorverpakt voedsel. Binnen vijf jaar wordt bekeken of de uitzondering voor alcohol nog steeds is gerechtvaardigd.

Bij niet voorverpakt voedsel moet wel worden gecommuniceerd of het voedsel allergenen bevat. Bovendien mogen lidstaten op eigen initiatief besluiten om ook deze producten te onderwerpen aan de verplichte vermelding van hun voedingswaarde.

De tekst moet formeel overigens nog worden aangenomen door de raad van EU-ministers. Daarna schrijven Europese procedures voor dat het Europees Parlement en de lidstaten de verordening nog een tweede keer bespreken; dat is nodig omdat de lidstaten wijzigingen hebben aangebracht in de tekst die het Parlement afgelopen zomer had aangenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.