Varkenshouderij

Nieuws 159 x bekeken 2 reacties

Deense varkenshouderij doet het iets beter

Kopenhagen – De Deense vleesvarkenshouderij draait ook dit jaar gemiddeld met negatieve cijfers. Toch doet de sector het beter dan in 2009.

Dat constateert de varkenshouderijsectie (VSP) van sectorfederatie LF in een nieuwe economische barometer die donderdag is gepresenteerd.

Per geproduceerd varken komt het resultaat van het afgelopen jaar uit op gemiddeld minus € 3,22. Vorig jaar was het verlies hoger, namelijk € 5,37. Vooral de hoge nabetaling van Danish Crown heeft gezorgd voor enige verlichting. De vleesprijs die de marktleider uitbetaalt aan binnenlandse leveranciers belandde in het kalenderjaar op € 1,325 per kilo geslacht gewicht. Dat is 6,7 cent meer dan vorig jaar en ook hoger dan de prognose die VSP in september gaf.

Voor het komende jaar zijn de vooruitzichten volgens de VSP-analisten onzeker. Dat komt door de stijgende graanprijzen en een onduidelijk beeld omtrent de internationale vleesproductie.

Alleen varkenshouders die een akkerbouwtak hebben en zelfvoorzienend zijn in graan, zullen de stijgende voerkosten kunnen ontlopen. Dat geldt voor 60 procent van de Deense ondernemers in de varkenssector.

De vleesprijs die Danish Crown en naaste concurrenten uitbetalen in 2011 komt licht lager uit, namelijk op krap € 1,31.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Specialisatie is toch altijd het toverwoord geweest.
    Toch zeker geen gemengd bedrijf met varkens en akkerbouw.

  • no-profile-image

    ik

    graan uit akkerbouwtak zorgt voor beter saldo varkens kompleet onzinverhaal graan brengt meer op voor akkerbouw tak niet voor varkenshouderij

Of registreer je om te kunnen reageren.