Varkenshouderij

Nieuws

Britse veehouders willen acties

Londen – Zowel bij varkens- als melkveehouders in Groot-Brittannië is de temperatuur de laatste weken aan het oplopen.

De bond van varkenshouders NPA wil actie voeren bij supermarkt Tesco, die volgens de bond de belangrijkste aanstichter is van de druk op de varkensprijzen. De melkveehoudersgroep Farmers for Action neemt vooral concurrent Asda op de korrel omdat die blijft stunten met de melkprijs.

De British Pig Industry Support Group National Pig Association, een actiegroep met veel banden met de NPA, houdt het voorlopig bij een brief aan Tesco-topman Sir Terry Leahy. Leahy treedt begin volgend jaar af en wil volgens de actiegroep 'bij zijn afscheid kennelijk zo mooi mogelijke cijfers kunnen presenteren'. Dat gaat echter ten koste van de varkenshouders die dat niet over hun kant laten gaan."Als we berichten blijven krijgen dat Tesco het hard blijft spelen dan kunnen ze op acties op grote schaal rekenen."

Farmers for Action heeft de afgelopen weken al enkele prikacties uitgevoerd, eveneens bij distributiecentra van Tesco. Nu echter is vooral Asda het doelwit omdat die nog steeds melk tegen stuntprijzen verkoopt en daar ook ruimschoots reclame voor maakt. "Op die manier zetten ze de andere winkeliers onder druk om de prijs ook weer te verlagen." Farmers for Action wil deze week verdere acties voeren maar wacht daarbij eerst af of er voldoende steun uit de melkveehouderij komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.