Varkenshouderij

Nieuws

Britse varkensnotering zakt verder in

Londen – De Britse varkensprijzen zijn in oktober verder gedaald.

De gemiddelde notering DAPP van het varkensschap BPEX lag die maand op 162,1 eurocent per kilo, vijf procent lager dan een jaar eerder en acht procent onder het hoogste niveau van juni dit jaar. De dalende trend heeft de eerste weken van november ook doorgezet, maar wel wat afgezwakt, tekent BPEX aan.

Volgens BPEX wordt het prijsniveau naar beneden gedrukt omdat vleesbedrijven weer goedkoper kunnen invoeren nu de koers van de euro tegenover het Britse pond door de financiële problemen in verschillende eurolanden weer is gedaald. "De prijsdaling heeft weinig te maken met een verminderde vraag naar varkensvlees."

In de maand oktober liepen de aankopen van varkensvlees met slechts één procent terug, maar over het hele jaar gezien is nog altijd sprake van een toename met zo’n vier procent. Volgens BPEX is dat onder meer te danken aan 'aantrekkelijke aanbiedingen'. Vrijwel alle grote supermarkten hebben ook deze weken aanbiedingen met varkensvlees, vooral met schouderrollade. Britse consumenten kopen daarbij zowel vaker varkensvlees of daarvan gemaakte producten en kopen ook per aankoopgelegenheid een groter volume.

Uit het maandoverzicht van BPEX blijkt verder dat ons land zijn positie bij de invoer van vers of diepvries varkensvlees naar Groot-Brittannië blijft versterken. In de eerste negen maanden van dit jaar werd 43 procent meer uit ons land aangevoerd. Dat gaat vooral ten koste van Denemarken dat volgens het Britse schap de voorkeur geeft aan uitvoer naar andere Europese landen, vooral Duitsland. Het aandeel Deens vlees in de Britse invoer is daarmee gedaald van 29 naar 25 procent. Ook de invoer uit België neemt flink toe, op jaarbasis met acht procent, waarmee dat land nu Duitsland als derde buitenlandse leverancier heeft verdrongen.

Of registreer je om te kunnen reageren.