Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

Bleker in beroep tegen openbaar MKZ-dossier

De staat gaat in beroep tegen de uitspraak van de Arnhemse rechtbank dat het dossier over de uitbraak van mond-en klauwzeer in Kootwijkerbroek openbaar moet worden gemaakt.

Volgens de staatssecretaris van landbouw, Henk Bleker, wijkt de Arnhemse rechtbank met zijn uitspraak af van de bestendige juridische lijn dat de stukken niet openbaar hoeven worden gemaakt, omdat ze niet berusten bij het ministerie. De stukken vallen – in de ogen van Bleker – juridisch gezien niet onder de Wet Openbaarheid van Bestuur.

De rechter heeft echter gezegd dat het Centraal Veterinair Instituut (CVI) valt onder verantwoordelijkheid van het ministerie en dat de stukken van het CVI in principe openbaar zijn.

Bleker heeft vandaag 45 aanvullende vragen beantwoord van de vaste kamercommissie over de uitbraak van mond- en klauwzeer in Kootwijkerbroek (in maart 2001).

De staatssecretaris geeft onder meer toe dat het ID-Lelystad destijds niet precies volgens de richtlijnen van de internationale organisatie voor dierziekten (OIE) werkte. Bovendien erkent Bleker dat de dierenarts die de diagnose stelde, niet was geregistreerd als dierenarts. Volgens hem hoeft dat ook niet, omdat dierenartsen van de Voedsel en Warenautoriteit niet beschouwd moeten worden als dierenartsen die het beroep praktiseren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  60.000

  Een niet geregistreerde niet erkende dierenarts steld diagnose op een laboratorium dat niet werkt volgens richtlijn?? Bleker wil niet voldoen aan wob verzoek?? Uiteraard, als er fouten zijn gemaakt moet je daar iemand op aanspreken , en daar is lef voor nodig. Veel gemakkelijker is het om de richtlijnen nu aan te passen aan de besluitvorming toen. Als je dan ook het dossier keurig netjes gesloten kan houden van 2001 is het ook gemakkelijk om te verdedigen. Ik persoonlijk vind het niet correct richting die veehouders die slachtoffer zijn indeze ( en ook richting de mogelijk onterecht 60.000 vernietigde dieren ) Wees sportief en geef openheid indeze zodat je ervan kan leren richting de toekomst.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Waarom zou Herkauwer op zijn woorden moeten passen, Snotneus? De waarheid mag gezegd worden. En onze (ex)ambtenaartjes gaan niemand vervolgen of opjagen hoor! Ze zijn veel te bang voor wat er nog meer aan vuiligheid naar buiten komt.

 • no-profile-image

  geitenboertje

  onbegrijpelijk dat een niet geregistreerde dierenarts een besluit mag nemen wat zulke verstrekkende gevolgen heeft. En toch wel heel apart dat Bleker zo bang is voor openheid van de papieren. Je bent meestal alleen bang als je wat te verbergen hebt. Kootwijkerbroekers de waarheid komt nog wel boven tafel.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dit zegt wel genoeg lijkt mij. De ware aard van Bleker komt nu al boven. Dit zgn. "boervriendelijke" kabinet is alleen maar zo ''boervriendelijk" omdat men van de grond afmoet vóórdat de grondprijs instort!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dank je Kritische Lezer, ik heb die snottebel al weggekwat. Niemand kan mij beletten om de waarheid naar buiten te brengen en voor dreigementen haal ik mijn neus op. En jawel: dan kwat ik gewoon nog een keertje! Ik hoop dat de vuilakkerijen rond de Mkz in Kootwijkerbroek en kort daarop in Oene, Veessen, Wijhe, Diepenveen en nog zo wat plaatsen langs de IJssel tot op de bodem worden uitgezocht. Daarbij zal ook de huidige directeur SBB gehoord moeten worden, want die was toen DG op LNV. En dan moeten ze ook rooie Tjib Joustra aan zijn taas trekken, want die was in 2001 SG op LNV. Beide ""heren"" waren trouwens ook in dezelfde functies toen op 7 januari 1997 bij Venhorst de met zorg uitgezette Varkenspest 'uitbrak'. En ten tijde van de Vogelgriep 2003 was Kalden gepromoveerd tot SG op LNV. Werk genoeg te doen dacht ik om alle rotzooi op te gaan diepen uit de catacomben van de grauwe LNV-bunkers aan de Bezuidenhoutseweg. Ze moesten eens weten wat er allemaal bekend is over de smerige zaakjes die LNV dankzij haar topambtenaren jarenlang heeft kunnen uitvoeren. Spotvogel heeft er twee dossiers over volgeschreven, maar er zijn nog boekdelen te vullen!

 • no-profile-image

  snotneus

  Herkauwer, pas op je woorden want je vaart anders hetzelfde als de voorman van Wikileaks.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dat gaat lekker zo. Bleker is nog geen 2 maanden in functie en hij rauscht overal overheen. De WOB is er nou juist om zulke typen buitenspel te zetten, want we leven hier (nog) in een democratie! Als die MKZ-kwestie van 2001 goed wordt uitgeplozen, dan is het wellicht ook heel zinvol om reilen en zeilen van het toenmalig Diergeneeskundig Instituut te Lelystad met terugwerkende kracht tot in de jaren '80 grondig door een kammetje te halen. Want rond of in 1984 zette men immers 'bij wijze van proef' Mkz uit aan het Wrakkenpad onder Creil in de NOP en kwam later met verdachtmakingen, als zouden wilde ganzen de ziektekiem overgebracht hebben uit de DDR. Dat weet ik uit de eerste hand!!Nét zoals ik weet dat LNV het crisiscentrum in de kazerne bij Stroe al geinstalleerd had voordat er in Kootwijkerbroek MKZ uitbrak! Defensie keek daar niet van op, want geheime operaties plan je immers ruimschoots tevoren! Maar in de administratie van Defensie moet de toenmalige samenwerking met LNV nog terug te vinden zijn. Bleker heeft er geen benul van welk wespennest hij geërfd heeft. Pogingen om onder de WOB en de ID-LNV relatie uit te komen maken het er voor hem in politieke en staatsrechtelijke zin alleen maar erger op! En dan liggen er nog de dossiers Varkenspest 1997 en Vogelgriep 2003. Een beerput waar honderd gierkelders nog niet tegenop kunnen stinken!

 • no-profile-image

  Louisa

  26 daadwerkelijke besmettingen(en hoe zijn ze besmet geraakt...?) en maar liefst RUIM 265.000 dieren gedood (die gezond waren) sommige dieren die NOG LEVEND in de grijpers hingen!! Het gruwelijke bloedbad van de Schotse hooglanders, moederrunderen die hun zwaar bloedende kalfjes aflikten omdat die halfbakken waren neergeknald en vooral niet vergeten alllllllllllllllllllllll die hobbyisten die geruimd zijn. Veel zaken gingen niet volgens het "wettelijk draaiboek" Tis voor ieder dierhouder (die evenhoevigen had en heeft) van belang dat de waarheid boven tafel komt (zie zwartboek MKZ) Hoezo moet de boel gesloten blijven, is dat veilig voor de overheid wellicht??

 • no-profile-image

  geen boer

  Persoonlijk denk ik dat de overheid hier in NL (bijvoorbeeld in tegenstelling tot in Engeland) de MKZ situatie destijds goed heeft aangepakt. OK, achteraf kun je stellen dat het instellen van de driehoek niet nodig is geweest, en de situatie in Kootwijkerbroek zal altijd wel vragen blijven opwerpen, maar all-in-all had je er niet aan moeten denken om door eenzelfde maandenlang etterende situatie als in Engeland te moeten, welke zeer duidelijk te wijten was aan een in de begindagen te bange en lakse opstelling van de engelse overheid. In geval van MKZ moet je, of je nu wil of niet, gewoonweg zo snel en beslist handelen, en wanneer het opnieuw uitbreekt heeft de overheid wederom géén keus en gaat dit opnieuw gebeuren. Dit in tegenstelling tot de Q koorts waar rationele gronden totaal ontbraken en er uitsluitend onder druk van de Nederlandse publieke opinie (niet gehinderd door kennis van zaken natuurlijk) gehandeld werd. Mijns inziens treft Verburg daarom véél meer blaam dat Brinkhorst destijds, die had geen keus en stond ook met de rug tegen de Brusselse muur. En al die complottheoriën, daar ga ik níet in mee.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.