Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Bleker: gebruik lease-varkensrechten uit regio Overig in regio Oost mag

Den Haag - Lease-varkensrechten uit regio Overig mogen ook in regio Oost gebruik worden.

Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker in reactie op vragen van de varkenshoudersvakbond NVV om de compartimentering van de varkensrechten tijdelijk af te schaffen.

In regio Oost is een groot tekort aan lease-rechten. Dit komt doordat eerder dit jaar de compartimentering voor varkensrechten opnieuw is ingesteld. Uit speculatie-overweging zijn net voor invoering hiervan veel varkensrechten uit regio Oost en Overig naar regio Zuid verhandeld, omdat de rechten in deze regio traditioneel het duurst zijn.

“Het is voor ons een totale verrassing dat rechten uit regio Overig ook gebruikt mogen worden in regio Oost. Handelaren in rechten hebben hier ook nooit op geanticipeerd, omdat het ook bij hen niet bekend was”, zegt voorzitter Wyno Zwanenburg van de NVV.

“Bij leaseconstructies is sprake van twee overdachten, heen en teruglease. Bij het verleasen van dierrechten vanuit een concentratiegebied, is de laatste overdracht een overdacht van rechten naar een concentratiegebied, waarop de aftrekking van toepassing is. Dit wordt dus feitelijk onmogelijk gemaakt door de compartimentering. Gaat het om verleasen van buiten het concentratiegebied naar een concentratiegebied, dan is de laatste overdracht een overdracht naar buiten het concentratiegebied. Dit is geen probleem. Het verleasen van dierrechten van regio Overig naar de regio Oost vormt daarmee geen probleem. het verleasen van Zuid naar Overig of Oost wel”, schrijft Bleker in zijn brief aan de NVV.
De uitleg van Bleker zorgt volgens de NVV niet voor een oplossing. “Ook in gebied Overig is een tekort aan leaserechten.” Het prijsniveau van leaserechten is in regio Overig gelijk aan die van Oost, op ongeveer 22 euro per varkenseenheid.

Bleker geeft aan dat een tijdelijke ontheffing van de compartimentering niet aan de orde, omdat de wetgeving van compartimentering formeel nog moet worden ingevoerd. Het wetsvoorstel ligt bij de Tweede Kamer.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    tdvxjdguyb

    I2mioS pkwnxweyigrq, [url=http://aerdssmiyyto.com/]aerdssmiyyto[/url], [link=http://ubvpncxeiliy.com/]ubvpncxeiliy[/link], http://qcthazsbedif.com/

Of registreer je om te kunnen reageren.