Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Aantal varkens met maagafwijkingen laatste twintig jaar flink gestegen

Deventer - Het aantal maagafwijkingen bij varkens is de laatste decennia flink toegenomen.

Uit een inventarisatie die GD afgelopen zomer heeft uitgevoerd bij twee slachthuizen, blijkt dat ruim 58 procent van de varkens een maagafwijking vertoont. Twintig jaar geleden was dat nog zo’n 36 procent, schrijft GD varkensdierenarts Peter van der Wolf in het blad GD Varken.

Bij zeugen liggen die percentages structureel hoger. Hier steeg het percentage dieren met een afwijking van 63 naar ruim 74 procent. Daarbij is het aantal dieren met ernstige beschadigingen en maagzweren laag, aldus Van der Wolf: bij zeugen 4,4 procent en bij vleesvarkens 0,2 procent. Dit is de afgelopen jaren niet gestegen.

De varkensspecialist noemt deze bevindingen heel opmerkelijk. "De voeding van de varkens is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd door andere samenstellingen en procestechniek, maar dit heeft kennelijk niet geleid tot een verbetering van de situatie", aldus Van der Wolf.

De cijfers komen volgens GD overeen met bevindingen in de sectiezaal: weinig ernstige maagproblemen, maar veel magen zijn niet in perfecte staat.

Volgens Van der Wolf stemt het wel tot nadenken over het welzijn van varkens met maagproblemen. "Bij mensen zijn maagklachten erg pijnlijk. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen hoe dat bij varkens ligt."

Eén reactie

 • no-profile-image

  b.dekker

  Het is duidelijk dat er te weinig onderzoek is gedaan naar de oorzaken van deze kwestie.
  Enkele oorzaken wijzen duidelijk in een richting:
  a.Te weinig ruwvezel in de mengvoeders voor zeugen en vleesvarkens..
  b.De zuurgraad van deze dieren in de maag is nog steeds te hoog.Om deze te houden op ongeveer 4 is wel moeilijk maar is zeker een oorzaak van maagklachten c.q.maagzweren etc.
  Derhalve minder geconcentreerd voer wat ook weer moeilijk is in verband met de prijs van mengvoer.De zuurgraad is zeker een van de hoofdoorzaken.
  B.Dekker ex dir.PIC.

Of registreer je om te kunnen reageren.