hogere varkensgezondheid

 

Sprekers Dierenartsensessie
 manon houben

Manon Houben, Dagvoorzitter

Manon Houben is vanaf 1 oktober Hoofd Dierenartsen van de sector varkens bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). In 2007 richtte Houben PorQ op, een advies- en consultancybureau voor de varkensgezondheid. Ze trainde varkenshouders in het verbeteren van de diergezondheid op bedrijfsniveau.
Voordat Houben met PorQ startte was ze zes jaar lang docent varkensgezondheid aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Ze beschikt over een uitgebreid (inter)nationaal netwerk, zowel in de veterinaire als in de humane gezondheidszorg. In 2013 schreef ze het boek 'Vleesvarkens en Gezondheid: het praktijkboek voor gezonde varkens en gezond vlees'. Dit boek is in meerdere talen verschenen.

   
 agnetha hofhuis

Agnetha Hofhuis, RIVM

Dr. Ir. Agnetha Hofhuis is senior epidemioloog bij het Centrum Infectieziektebestrijding, op het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Binnen de afdeling Epidemiologie en Surveillance doet zij sinds 2005 onderzoek naar de epidemiologie van gastro-enteritis en zoönosen, zoals hepatitis E, de ziekte van Lyme, tekenencefalitis en andere tekenoverdraagbare aandoeningen, Toxoplasma, Salmonella en Campylobacter.


   
 jaap baaij

Jaap Baaij, NVWA

Jaap Baaij is sinds 1992 werkzaam bij de NVWA als senior toezichthoudend dierenarts en regionaal veterinair consulent. Daarnaast is hij Animal Welfare Officer en afdelingshoofd Chef Veterinair RCC. In het verleden was hij dierenarts in een algemene dierenartsenpraktijk en heeft hij een eigen praktijk voor vogels gehad. 


 

 

 ron fouchier

Ron Fouchier, Erasmus MC

Ron Fouchier (1966) is hoogleraar Moleculaire Virologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij promoveerde in 1995 op onderzoek aan HIV/AIDS in Amsterdam en vervolgde zijn onderzoek aan de Universiteit van Pennsylvania. Eind 1998 begon hij een nieuwe onderzoekslijn aan de moleculaire biologie van luchtwegvirussen, in het bijzonder griepvirussen, binnen de afdeling Viroscience van Erasmus MC. Zijn team identificeerde en karakteriseerde diverse ‘nieuwe’ virussen, zoals humaan metapneumovirus, humaan coronavirus NL63, SARS coronavirus, MERS coronavirus, en influenza A virus H16. Momenteel is zijn onderzoek gericht op luchtwegvirussen van mens en dier, antigene drift, en griepvirus zoonosen, transmissie en pandemieën. Fouchier is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). In 2006 ontving hij de Heine-Medin prijs van de European Society for Clinical Virology en in 2013 de Huibregtsen prijs voor top innovatieve wetenschap met maatschappelijke impact. Hij adviseert de nationale overheid (EZ, I&M) en internationale organisaties (WHO, FAO).

   
Sprekers Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid
han swinkels

Han Swinkels, Dagvoorzitter

Han Swinkels heeft Dierwetenschappen in Wageningen en Blacksburg (VS) gestudeerd.
Na zijn studie heeft hij uitgebreide werkervaring opgedaan in de Agro&Food-sector met specialisatie in de dierlijke sectoren. Ruim 13 jaar werkte Han in diverse functies voor de business units Livestock Research en Food&Biobased Research van Wageningen Universiteit en Research centrum. Daarna was hij werkzaam als manager dierlijke sectoren bij ZLTO en de daaraan gelieerde federatie LTO Nederland.
Sinds 2010 werkt hij als zelfstandig adviseur voor bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen, waar hij in onderlinge samenwerking en met betrokkenheid van maatschappelijke organisaties duurzame vernieuwingen realiseert in de Agro&Food-sector, met focus op de veehouderijketens.

   
josef kamphues Josef Kamphues, Stiftung Tierärztliche Hochschule Hannover
   
 gerrit bronsvoort

Gerrit Bronsvoort, dierenarts en varkenshouder

Gerrit Bronsvoort is dierenarts en varkenshouder in Oost-Duitsland. Hier houdt hij 1.600 zeugen en 5.000 vleesvarkens die vrij zijn van de ziekten PRRS, mycoplasma, APP en brachyspira.
Twintig jaar lang was Gerrit Bronsvoort varkensdierenarts in Brabant. Daarna verkocht hij zijn aandeel in de dierenartsenpraktijk en startte in Duitsland. Eerst als varkensdierenarts, maar niet veel later begon hij er ook met een eigen varkensbedrijf. 


   
 

 

tim snider

Tim Snider, Regional Director of Health Assurance for PIC Europe

Tim was born and raised near Kitchener-Waterloo in southern Ontario, Canada. He studied veterinary medicine at the Ontario Veterinary College in Guelph, Ontario. After graduating in 1992, he started his career in the swine specialty practice of Sheridan and Heuser Swine Health Services in Steinbach, Manitoba. In 1995, he started Heartland Swine Health Veterinary Services in Winnipeg, Manitoba. He remained in private practice until 1998 when he became the lead staff veterinarian for Cotswold Canada and Cotswold USA. From 2001 to 2007, he worked for Maple Leaf Foods as a staff veterinarian for the Elite Swine Inc production system. At Elite Swine, he was responsible for delivering the veterinary services to a production system with a base of 65,000 sows in the regions of southeastern Manitoba and southern Ontario. During this time he was a member of the Elite Swine veterinary team that was comprised of 4 veterinarians. From May 2007 to July 2011, he returned to private veterinary practice and started Snider Veterinary Services. During that time he provided veterinary services to approximately 40,000 sows and their associated production systems. His customer base included the Progressive Livestock Management (PLM) swine production system, TOPIGS Canada and TOPIGS USA. In the summer of 2011 he started a 2 year Residency in Veterinary Public Health at the University of Minnesota. Currently he is working at PIC North America as Health Assurance Veterinarian.

   
 rick janssen

Rick Janssen, Dierenarts Varkensarts De Varkenspraktijk

Als zoon van een varkenshouder ben ik opgegroeid tussen de varkens. Gezonde varkens, veilig voedsel en een goed rendement voor de varkenshouder zijn voor mij de belangrijkste drijfveren om mijn vak als varkensarts vol passie uit te voeren. Als varkensarts ben ik steeds minder bezig met het genezen van zieke varkens. Vanuit De Varkenspraktijk ben ik veel meer de kwaliteitsmanager voor de varkenshouder. Altijd op zoek om op een innovatieve manier de kwaliteit van uw varkens(houderij) te verbeteren!

   
 dé van de riet

Dé van de Riet, Stichting Vlees.nl en COV

Sinds januari 2010 ben ik werkzaam als communicatie- en webmanager, annex woordvoerder bij de stichting Vlees.nl in Zoetermeer; daarnaast fungeer ik als communicatie adviseur voor de Centrale Organisatie voor de Vleessector, COV. Namens de Nederlandse vleessector geef ik vorm aan de generieke, webbased communicatie over vlees én de productie daarvan via de site www.vlees.nl inclusief nieuwsbrief en multimediale integratie van ‘social media’. Van april 1998 tot april 2008 heb ik gewerkt bij Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) in Zoetermeer als (senior) Communicatie adviseur en Woordvoerder.

   
 twan dirks

Twan Dirks, VOF Dirks - van Laarhoven

Twan en Monique Dirks zijn de vierde generatie van het familiebedrijf in Loon op Zand en hebben een hart voor het boerenvak. Ook bij de vorige generatie stond gezondheid hoog in het vaandel. Onze droom is duidelijk: een duurzame varkenshouderij met kerngezonde biggen. Rendabel, vernieuwend, met voldoende draagvlak in de omgeving, klaar voor de toekomst. Twan heeft de opleiding HAS in Den Bosch afgerond en Monique de opleiding Dierwetenschappen in Wageningen. Onze werkervaring zit zowel in de primaire sector als in de aanverwante industrie, namelijk: Gezondheidsdienst voor Dieren, veevoedingsindustrie en fokkerij. De functies waren zowel technisch als commercieel van aard. Door zitting te hebben in het lokale ZLTO bestuur behartigt Twan de belangen van boer, burger en natuur.

   
frank van de pavert

Frank van de Pavert, Next Genetix

Frank van de Pavert heeft een fokbedrijf in Wehl met 750 zeugen HGS met 2.800 opfokplaatsen en 2.000 vleesvarkens. In 2017 heeft Frank de innovatieprijs Gezonder Produceren gewonnen tijdens het praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid. Volgens de jury heeft Frank van de Pavert de prijs verdiend vanwege zijn succesvolle aanpak om kiemen buiten de deur te houden. In 2011 maakte de varkenshouders de strategische keuze om te beginnen met een nieuwe populatie SPF-varkens. Bij de keuze van de inrichting (o.a. luchtfilters) en de genetica op het varkensbedrijf is gekeken naar een maximum biosecurity, ter preventie van een aantal verwekkers van infectieziekten. Hierdoor werd de probleemstelling bij de bron aangepakt.
“Bepalend voor het succes van een goede biosecurity ligt echter niet alleen bij de keuze van de bedrijfsinrichting, maar vooral bij het management van de hygiëne op en rondom het bedrijf. Door de strikte werkzijze is de hoge gezondheidsstatus in de afgelopen ruim 5 jaar vastgehouden en toont Frank aan dat het hygiënemanagement op het varkensbedrijf keurig op orde is”, staat vermeld in het juryrapport.

 

 

mier improvisatiecabaret

Mier - Improvisatiecabaret

In 1993 liepen Michel Verheijden en Erik Kuperus elkaar tegen het lijf bij de Rotterdamse theatersportvereniging Pluk de Dag waarmee ze in 1999 en 2000 eerste werden op het NK theatersport. Ondertussen hadden ze samen de lol van bedrijfsvoorstellingen ontdekt. Uiteenlopend van banken, hondenfokkers en kabelleggers tot kleuterjuffen en hartchirurgen hebben ze als MiER nu al ruim 1.500 voorstellingen geïmproviseerd.

Door hun ervaring weet het duo elkaar blindelings te vinden en het enthousiasme dat zij uitstralen werkt aanstekelijk. Ze hebben inmiddels bij zoveel verschillende bedrijven een kijkje in de keuken genomen dat ze aan iedere vergadertafel mee kunnen praten en expert zijn op het gebied van live-communicatie. Ze denken mee over de boodschap, zijn dagvoorzitters en leiden een debat. Dat is serieus, maar MiER kenmerkt zich toch vooral door veel energie, veel grappen en weinig kunst. In 2007 deed MiER voor de lol mee aan het Deltion cabaretfestival en won dit met een score van 8,97 (publieksjury).

   

quote robert bodde


Partners:
hipratrouw nutritionmsdboehringerevonik

Ster-sponsors:

Begunstigers:

bio securityexituskantersms schippersclarcor triple airde varkenspraktijktwilmijidt biologikavdl agrotecharvalisolmixgeling advies

Initatiefnemers:

coppnespic
Ondersteund door:

boerderij