Foto: Ruud Ploeg VarkensFoto

Dak van varkensstal in 3 weken voorzien van zonnepanelen

Helmich (58) en Rick (27) Ruitenberg in Giethoorn (Ov.) gaan het dak van de zeugenstallen vol leggen met zonnepanelen. Naast dat het een interessante investering is, willen de Ruitenbergs meewerken om Overijssel energieneutraal te krijgen. Dat doen zij door eerst de daken vol te leggen met zonnepanelen in plaats van hiervoor kostbare landbouwgrond te gebruiken.

Om tot een maximaal rendement te komen is gekozen voor SolarEdge omvormers met optimizers per 2 zonnepanelen. De zon op de panelen wordt op bepaalde momenten van de dag gehinderd door schaduw van voersilo s en van de andere stal. Zonder optimizers zou schaduwwerking ervoor zorgen dat alle zonnepanelen minder rendement leveren , aldus Rob Marijnusse van Tenten Solar. Met optimizers is dat alleen het geval voor de panelen waar de schaduw is. Elke optimizer heeft een eigen code, waardoor opbrengsten per paneel inzichtelijk zijn en bij storing de juiste vervangen kan worden.

Ruitenberg kijkt tevreden terug op de installatie van de zonnepanelen op het dak. De investering is eenvoudig door te rekenen en hierdoor te financieren. Een financiële meevaller voor de zeugenhouder is het transformatorhuisje op 65 meter afstand van de stal. Zodoende waren niet veel extra investeringen nodig anders dan een paar kabels. Voor het terugleveren van de stroom van de zonnepanelen heeft Ruitenberg nu een zwaardere aansluiting van 3 x 250 ampère.

De laatste klussen op het dak. Als alle zonnepanelen liggen, zaagt een monteur de aluminium rails die te lang zijn af. Dit zorgt voor een strak uiterlijk. Na de afwerking is het alleen nog een zaak van aansluiten in de meterkast, het inbedrijfstellen van de omvormers en het gereedmaken voor levering op het energienet.

In krap 3 weken tijd zijn alle zonnepanelen op het dak van de varkensstal gelegd.

Na de voorbereidende werkzaamheden kunnen de monteurs de zonnepanelen leggen. Het gaat hier om werken op hoogte. Dat gebeurt voor de veiligheid altijd met minimaal 2 monteurs.

De eerste zonnepanelen kunnen het dak op. De panelen zijn 1 meter breed bij 1,67 meter lang en wegen per stuk 18 kilo. Een sterkte-/constructieberekening is nodig om te bepalen hoeveel gewicht per vierkante meter op het dak geplaatst mag worden. Deze bepaalt het aantal en soort zonnepanelen die op het dak kunnen liggen. Ruitenberg had deze sterkteberekening ook nodig bij de bouw van de stal. De berekening was daardoor al voorhanden, wat tijd en geld bespaart.

De voorbereiding is van groot belang. Eerst plaatsen de monteurs aluminium rails, waarop zij de zonnepanelen monteren. Op de aluminium rails plaatsen ze tevens de optimizers, die zorgen dat de zonneopbrengst optimaal wordt doorgegeven. Voor extra veiligheid en gemak tijdens het aansluiten, zijn de plus- en min-kabels van de zonnepanelen voorzien van een rode en zwarte kleur.

Als de rails liggen, worden de optimizers gemonteerd. Elke optimizer heeft een uniek nummer en moet precies op de goede plek in het monitoringsoverzicht gezet worden. Hiermee kan uiteindelijk tot in detail (per 2 panelen) gekeken worden naar de werking van de PV-installatie. Verder is een installatie met optimizers veiliger en heeft het de voorkeur van verschillende verzekeraars.

Tenten Solar heeft van tevoren een plan gemaakt van de gehele installatie en de montage van de zonnepanelen. De monteurs die de zonnepanelen leggen, krijgen een tekening met details mee op locatie. Aan de hand van deze detailtekening worden de aluminium rails op het dak gemonteerd waar de zonnepanelen op komen te liggen. Aluminium is licht, sterk en roest niet.

De monteurs zijn klaar om te beginnen met installeren. Met alle benodigdheden in een verreiker met open bak gaan ze naar boven. Om de veiligheid te verhogen, hebben de monteurs een harnas aan, waarmee ze aan de bak van de verreiker vastzitten. Daken met golfplaten vormen altijd een risico. Deze zijn niet altijd draagkrachtig genoeg. Tenten Solar maakt daarom bewust de keuze om dergelijke installaties enkel nog gezekerd en vanuit een verreiker te plaatsen.

Er is voldoende ruimte op het dak om zonnepanelen te leggen. Als eerste komen panelen op het golfplatendak van de zeugenstal die 10 jaar geleden is gebouwd. Hiervoor is 1.000 vierkante meter dak beschikbaar. Ruitenberg heeft zelf de regie in handen. Dat wil niet zeggen dat hij alles zelf doet. Een van zijn zonen, die bij Subvention werkt, heeft de SDE-subsidieaanvraag gedaan en DLV Advies heeft het complete plan doorgenomen. De contacten en afspraken met de energieleverancier en niet te vergeten het inlichten van de verzekeraar heeft Ruitenberg zelf gedaan.

Brandveiligheid heeft Ruitenberg ook doen besluiten om de omvormers buiten de stal te monteren. Ammoniak en stof uit de stal tast de omvormers aan. Wegens de brandveiligheid heeft de zeugenhouder de technische ruimte bewust in een aparte ruimte geplaatst, 12 meter verwijderd van de zeugenstal.

De opgewekte stroom van de zonnepanelen gaat richting de omvormer. Die zorgt dat de opgewekte elektriciteit geleverd kan worden richting het energiebedrijf. In totaal zijn er 15 lussen aangelegd van de zonnepanelen. Deze zijn verdeeld over 5 omvormers. Ook in omvormers is een grote keuze voorhanden bij Tenten Solar. Brandveiligheid is een belangrijk onderwerp. Op deze SolarEdge-omvormers en optimizers zit standaard een vlamboogdetectie. Mocht er een defect bij de panelen op het dak zijn, dan valt de bewuste omvormer meteen uit, als extra veiligheid.

Bij de bouw van de nieuwe zeugenstal hebben Helmich (58) en Rick (27) Ruitenberg in Giethoorn (Ov.) al rekening gehouden met de aanleg van zonnepanelen. Nu de SDE-subsidie - aangevraagd in december 2018 - met een gegarandeerde opbrengst van ¬  0,104 per kWh toegekend is, kan de montage beginnen. De financiering hebben de varkenshouders via de huisbankier geregeld. Een groenfinanciering via RVO.nl leverde hen een rentevoordeel van 0,5% op. In totaal zijn de monteurs slechts 3 weken bezig geweest om de installatie van 540 panelen op 1.000 vierkante meter dak te monteren. - Foto's: Ruud Ploeg

Op het zeugenbedrijf worden bijna 700 zeugen gehouden en is de energiebehoefte rond 120.000 kWh per jaar. Met de 540 zonnepanelen kan er bijna 160.000 kWh geproduceerd worden. Maar helemaal zelfvoorzienend zijn lukt helaas niet, omdat er ook s nachts stroom nodig is voor de luchtwasser en andere elektrische apparatuur. Ook voor het verwarmen van de biggennesten is er nog gas nodig.

Ruitenberg schat in dat hij de helft van de benodigde stroom op het bedrijf zelf kan opwekken. De overige 60.000 kWh voor de nachten moet hij dan nog aankopen. De overige opgewekte stroom dat rond de 100.000 kWh zal zijn, levert hij terug aan het stroomnet. Voor het terugleveren heeft Ruitenberg een prijsafspraak gemaakt op basis van een dagelijkse APX-beursprijs. Deze wordt de komende 1,5 jaar per maand verrekend op de energienota.

De zonnepanelen heeft de zeugenhouder aangeschaft via de gezamenlijk inkoop van LTO Energie. Het bedrijf Tenten Solar Zonnepanelen in Lichtenvoorde (Gld.) levert de zonnepanelen en verzorgt de installatie tot aan de meterkast. Een van de afspraken met LTO en Tenten Solar is dat er 5 jaar garantie is op de installatie, waarbij geen voorrij-, arbeids- en/of materiaalkosten worden verrekend bij storingen.

Tenten Solar heeft een ruim aanbod in zonnepanelen. Het is een kwestie van prijs-kwaliteit in combinatie met het aantal panelen dat er gelegd wordt. Ruitenberg heeft gekozen voor een Sunrise Solartech-paneel van 1 meter bij 1,67 meter en een opbrengend vermogen heeft van 325 Watt-piek. Dit is een zonnepaneel van gemiddelde kwaliteit, met een relatief lage prijs rond ¬  0,70 per kWh.

Beheer
WP Admin