Foto: Peter Roek VarkensFoto

Meer en zwaardere biggen na renovatie kraamstal

Eddy en Angelique de Jong hebben de kraamstal gerenoveerd. Dankzij een beweegbare vloer, automatische voedering en slimme warmtelampen zien ze meer en zwaardere biggen.

De Jong heeft nog geen concrete cijfers aangezien de laatste hokken pas recent zijn aangepast. Maar dat hij hooguit enkele biggen per ronde dood naast de zeug vindt, is volgens hem duidelijk dat het werkt. Dat zijn bij 10 rondes zo n 500 extra biggen per jaar.

Met een laptop op de centrale gang kan hij de schema s direct plussen of minnen indien nodig. De Jong verwacht dat de combinatie van kleine porties voer en een wat lagere afdelingstemperatuur bijdragen aan fittere zeugen die beter in conditie blijven.

Een andere aanpassing in de kraamstal is het voeren van de zeugen. De standaard dosator heeft plaatsgemaakt voor een automatisch voersysteem waarbij elke zeug over de dag volgens een ingesteld schema kleine porties voer krijgt.

Het onderkomen heeft altijd de juiste temperatuur en de lamp lokt biggen de eerste dagen naar het nest. Door het creëren van een microklimaat kan de temperatuur in de kraamstal wat naar beneden waardoor zeugen beter blijven vreten.

Naast de beweegbare vloer zijn er nog 2 aanpassingen in de kraamstal gedaan die bij moeten dragen aan meer en gezondere biggen. De eerste zijn onderkruipen boven de kunststofvloer van het biggennest. Deze zijn uitgerust met een sensorgestuurde warmtelamp.

Ook op een ander vlak is nagedacht over een energiebesparing. Via een zogenoemde repressor wordt perslucht zoveel mogelijk hergebruikt. Daardoor verbruikt de compressor zo n 40% minder energie. Bijkomende voordelen zijn minder geluid en een langere levensduur.

De beweegbare vloer is vooral de eerste dagen van belang. Twee weken na de geboorte blijven de vloeren op hun vaste lage positie staan. Dat is per afdeling in te stellen. Dat scheelt energie en slijtage.

Na bezoek aan een aantal zeugenbedrijven werd al snel duidelijk dat ze zouden gaan voor een beweegbare vloer. De uitval lag met 12% weliswaar rond het gemiddelde maar elke big die uitvalt is er 1 te veel.

Het echtpaar is in 1993 vanaf het Nederlandse Baarle-Nassau naar deze locatie in Poppel verhuisd, zo n 7 kilometer verderop over de grens. De ondernemers zijn net klaar met renovatie van de 25 jaar oude kraamstal.

Eddy (48) en Angelique (46) de Jong hebben in Poppel (België) een bedrijf met 240 zeugen en 2.400 vleesvarkens. De Topigs 20-zeugen worden geïnsemineerd met de German Pietrain. Ze fokken zelf de gelten aan. - Foto's: Peter Roek

Beheer
WP Admin