Varkenshouderij

Foto & video 3 reacties

Gezinsbedrijf breidt gesloten varkenstak uit

Familie Hopman in Beemte Broekland (Gld.) bouwde een nieuwe varkensstal. De varkenstak wordt uitgebreid van 220 naar 280 zeugen gesloten. De kraamopfokhokken en de groepshokken in de dekstal springen in het oog.

Vrijdag 15 maart is er een open dag op het varkensbedrijf van familie Hopman. Bezoekers zijn tussen 12.00 en 16.00 uur welkom aan de Broeklanderweg 24 in Beemte Broekland.

Foto

 • Tom (31) en Lianne (29) Hopman runnen in Beemte Broekland een gezinsbedrijf met varkens en vleesvee. De varkenstak groeit van 220 naar 280 zeugen gesloten. Er zijn 110 dieren van het Blonde d'Aquitaine-ras. Foto's: Theo Galama.

  Tom (31) en Lianne (29) Hopman runnen in Beemte Broekland een gezinsbedrijf met varkens en vleesvee. De varkenstak groeit van 220 naar 280 zeugen gesloten. Er zijn 110 dieren van het Blonde d'Aquitaine-ras. Foto's: Theo Galama.

 • Het bedrijf van familie Hopman ligt pal naast de A50, de autosnelweg tussen Zwolle en Apeldoorn. Uiterst links is de nieuwe stal zichtbaar. "Het is een stal met 2 kappen. Dat oogt vriendelijk en past goed op ons bedrijf", aldus Tom Hopman.

  Het bedrijf van familie Hopman ligt pal naast de A50, de autosnelweg tussen Zwolle en Apeldoorn. Uiterst links is de nieuwe stal zichtbaar. "Het is een stal met 2 kappen. Dat oogt vriendelijk en past goed op ons bedrijf", aldus Tom Hopman.

 • De zoogkoeien worden gehouden volgens de Beter Leven-normen (2 sterren). De afzet van de vleesstieren loopt via Bief Select. "Het is een mooie tweede tak vanwege de afwisseling", aldus Hopman.

  De zoogkoeien worden gehouden volgens de Beter Leven-normen (2 sterren). De afzet van de vleesstieren loopt via Bief Select. "Het is een mooie tweede tak vanwege de afwisseling", aldus Hopman.

 • Met de nieuwe stal maakt familie Hopman een flinke moderniseringsslag. "De inrichting van onze bestaande stallen was grotendeels versleten", aldus Hopman, die voor 3 stallen een andere bestemming heeft gevonden. Hij bouwt een stal om tot schapenstal, richt een stal in als machineberging en stro-opslag en gaat een stal gebruiken als restafdeling voor vleesvarkens.

  Met de nieuwe stal maakt familie Hopman een flinke moderniseringsslag. "De inrichting van onze bestaande stallen was grotendeels versleten", aldus Hopman, die voor 3 stallen een andere bestemming heeft gevonden. Hij bouwt een stal om tot schapenstal, richt een stal in als machineberging en stro-opslag en gaat een stal gebruiken als restafdeling voor vleesvarkens.

 • Groepshuisvesting in combinatie met voerstations is niet nieuw op het bedrijf. "De bestaande dragendezeugenstal was nodig aan vervanging toe", aldus Hopman. De varkenshouder wil niet uitweiden over de bouwkosten. "Het is lastig om de kosten per plaats weer te geven, aangezien we gebouwd hebben voor meerdere diercategorieën."

  Groepshuisvesting in combinatie met voerstations is niet nieuw op het bedrijf. "De bestaande dragendezeugenstal was nodig aan vervanging toe", aldus Hopman. De varkenshouder wil niet uitweiden over de bouwkosten. "Het is lastig om de kosten per plaats weer te geven, aangezien we gebouwd hebben voor meerdere diercategorieën."

 • Er zijn 4 voerstations in de dragendezeugenstal. Hopman koos voor Compufeeders.

  Er zijn 4 voerstations in de dragendezeugenstal. Hopman koos voor Compufeeders.

 • Een paar dagen voor de open dag ronden installateurs de laatste werkzaamheden af.

  Een paar dagen voor de open dag ronden installateurs de laatste werkzaamheden af.

 • De nieuwe stal is ingericht met 126 kraamopfokhokken. Hopman heeft al langere tijd ervaring met kraamopfokhokken. "Het werkgemak is groot. Na het spenen haal je de zeug weg en laat je de biggen liggen. Zo neem je een vroeg stressmoment weg", aldus Hopman.

  De nieuwe stal is ingericht met 126 kraamopfokhokken. Hopman heeft al langere tijd ervaring met kraamopfokhokken. "Het werkgemak is groot. Na het spenen haal je de zeug weg en laat je de biggen liggen. Zo neem je een vroeg stressmoment weg", aldus Hopman.

 • De oppervlakte van de vrijloop-kraamopfokhokken is 6,5 vierkante meter.

  De oppervlakte van de vrijloop-kraamopfokhokken is 6,5 vierkante meter.

 • Via kraamopfokhokfeeders leren biggen mee-eten met de zeug uit dezelfde trog. "Ook dat is een stukje werkgemak. Je hoeft niet telkens met voerbakken te slepen. Dat bespaart arbeid", stelt Hopman.

  Via kraamopfokhokfeeders leren biggen mee-eten met de zeug uit dezelfde trog. "Ook dat is een stukje werkgemak. Je hoeft niet telkens met voerbakken te slepen. Dat bespaart arbeid", stelt Hopman.

 • Hopman koos voor groepshuisvesting in de dekstal. Hij sorteert daarmee vooruit op toekomst, zo zegt hij. "Het los laten lopen van dieren wordt in steeds meer concepten opgelegd, verwacht ik. Het opsluiten van dieren staat onder druk."

  Hopman koos voor groepshuisvesting in de dekstal. Hij sorteert daarmee vooruit op toekomst, zo zegt hij. "Het los laten lopen van dieren wordt in steeds meer concepten opgelegd, verwacht ik. Het opsluiten van dieren staat onder druk."

 • Het is afwachten hoe de groepshuisvesting in de dekstal in de praktijk uitpakt. Na een testfase heeft Hopman er vertrouwen in dat het goed gaat komen. "Tijdens het insemineren staan de dieren los. Dat gaat goed. Je moet er tijdig bij zijn en voorkomen dat de zeugen beginnen te rijden." Via openingen in de voorzijde van de hokken kan beercontact plaatsvinden.

  Het is afwachten hoe de groepshuisvesting in de dekstal in de praktijk uitpakt. Na een testfase heeft Hopman er vertrouwen in dat het goed gaat komen. "Tijdens het insemineren staan de dieren los. Dat gaat goed. Je moet er tijdig bij zijn en voorkomen dat de zeugen beginnen te rijden." Via openingen in de voorzijde van de hokken kan beercontact plaatsvinden.

 • De nieuwe afdelingen voor vleesvarkens tellen 528 plaatsen. Met handige deurtjes in de hokafscheiding kan Hopman de groepsgrootte bepalen. "Ik kan groepen van 44 dieren maken", aldus Hopman.

  De nieuwe afdelingen voor vleesvarkens tellen 528 plaatsen. Met handige deurtjes in de hokafscheiding kan Hopman de groepsgrootte bepalen. "Ik kan groepen van 44 dieren maken", aldus Hopman.

 • Hopman produceert voor Good Farming Star van Vion. Hij werkt met de genetica Topigs 20 x PIC 337. De varkenshouder werkt met grondkanaalventilatie. Frisse lucht komt via het voerpad de afdelingen binnen.

  Hopman produceert voor Good Farming Star van Vion. Hij werkt met de genetica Topigs 20 x PIC 337. De varkenshouder werkt met grondkanaalventilatie. Frisse lucht komt via het voerpad de afdelingen binnen.

 • Hopman voldoet aan alle eisen op het gebied van ammoniakreductie. Hij combineert een Groen Label-stalsysteem - bij de vleesvarkens - met een luchtwasser (dragende zeugen en kraamopfokhokken).

  Hopman voldoet aan alle eisen op het gebied van ammoniakreductie. Hij combineert een Groen Label-stalsysteem - bij de vleesvarkens - met een luchtwasser (dragende zeugen en kraamopfokhokken).

 • Om aan de eisen op het gebied van ammoniak te voldoen, investeerde Hopman in een combiwasser. Hij koos voor een inpandige variant. "Dat was iets duurder, maar staat mooier. De luchtwasser is bovendien beter bereikbaar", aldus Hopman, die met de luchtwasser voorsorteert op eventuele bovenwettelijke milieueisen. "Met de luchtwasser zitten we goed."

  Om aan de eisen op het gebied van ammoniak te voldoen, investeerde Hopman in een combiwasser. Hij koos voor een inpandige variant. "Dat was iets duurder, maar staat mooier. De luchtwasser is bovendien beter bereikbaar", aldus Hopman, die met de luchtwasser voorsorteert op eventuele bovenwettelijke milieueisen. "Met de luchtwasser zitten we goed."

 • Impressie van de zoogkoeien. Met de moderniseringsslag en de uitbreiding van 220 naar 280 zeugen gesloten ziet Hopman de toekomst positief tegemoet. "Ik vind het heel belangrijk dat er in de sector plek is en blijft voor gezinsbedrijven zoals het onze. Wij streven niet naar een grote omvang. We werken om te leven, niet andersom. Ik wil mijn gezin onderhouden en een boterham verdienen", aldus Hopman, die de arbeid samen met zijn vrouw, zijn vader en een zzp'er rondzet.

  Impressie van de zoogkoeien. Met de moderniseringsslag en de uitbreiding van 220 naar 280 zeugen gesloten ziet Hopman de toekomst positief tegemoet. "Ik vind het heel belangrijk dat er in de sector plek is en blijft voor gezinsbedrijven zoals het onze. Wij streven niet naar een grote omvang. We werken om te leven, niet andersom. Ik wil mijn gezin onderhouden en een boterham verdienen", aldus Hopman, die de arbeid samen met zijn vrouw, zijn vader en een zzp'er rondzet.

 • Vrijdag 15 maart is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 12.00 en 16.00 uur welkom aan de Broeklanderweg 24 in Beemte Broekland.

  Vrijdag 15 maart is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 12.00 en 16.00 uur welkom aan de Broeklanderweg 24 in Beemte Broekland.

Laatste reacties

 • agpros

  Beemte Broekland is gemeente Apeldoorn in de provincie Gelderland. Verder interessant artikel.

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  @agpros, bedankt voor je opmerkzaamheid. Tekst is aangepast.

 • Leslie

  Mooie reportage en mooi bedrijf!

Of registreer je om te kunnen reageren.