Varkenshouderij

Foto & video 9 reacties

Gesloten bedrijfslocatie door nieuwe stal

John en Tanja Versteeg vervangen de huurstallen voor vleesvarkens die met de stoppersregeling meedoen, door nieuwbouw op de eigen bedrijfslocatie in Vasse (Ov.).

Familie Versteeg houdt een open dag op 28 december.

Foto

 • John (38) en Tanja (29) Versteeg houden in Vasse (Ov.) 200 zeugen gesloten en hebben op de thuislocatie geïnvesteerd in een nieuwe biggen- en vleesvarkensstal voor 720 biggen- en 1152 vleesvarkensplaatsen. Met de nieuwe stal kunnen ze nu alle dieren op een locatie houden. - Foto’s: Ronald Hissink

  John (38) en Tanja (29) Versteeg houden in Vasse (Ov.) 200 zeugen gesloten en hebben op de thuislocatie geïnvesteerd in een nieuwe biggen- en vleesvarkensstal voor 720 biggen- en 1152 vleesvarkensplaatsen. Met de nieuwe stal kunnen ze nu alle dieren op een locatie houden. - Foto’s: Ronald Hissink

 • De nieuwe biggen- en vleesvarkensstal is 30 meter breed en 55 meter lang. Twee afdelingen zijn voor gespeende biggen en 8 afdelingen voor vleesvarkens

  De nieuwe biggen- en vleesvarkensstal is 30 meter breed en 55 meter lang. Twee afdelingen zijn voor gespeende biggen en 8 afdelingen voor vleesvarkens

 • De lucht komt via luchtgaten van ongeveer 1,5 x 1 meter aan de Oostzijde de stal binnen. Op de openingen komen roosters te liggen voor de veiligheid. De frisse lucht gaat vervolgens onder het voerpad in de afdelingen door en komt onder de vloer van de centrale gang binnen.

  De lucht komt via luchtgaten van ongeveer 1,5 x 1 meter aan de Oostzijde de stal binnen. Op de openingen komen roosters te liggen voor de veiligheid. De frisse lucht gaat vervolgens onder het voerpad in de afdelingen door en komt onder de vloer van de centrale gang binnen.

 • In de centrale gang komt de frisse lucht via een verhoogde kunststof bak de stal binnen.

  In de centrale gang komt de frisse lucht via een verhoogde kunststof bak de stal binnen.

 • Versteeg heeft in samenwerking met een klimaatdeskundige voor het ‘bekende’ voerpad ventilatiesysteem gekozen. Dat betekent dat onder het voerpad en de centrale gang geen mestopslag is. Toch heeft Versteeg met de overige kelderruimte voldoende mestopslag voor een jaar.

  Versteeg heeft in samenwerking met een klimaatdeskundige voor het ‘bekende’ voerpad ventilatiesysteem gekozen. Dat betekent dat onder het voerpad en de centrale gang geen mestopslag is. Toch heeft Versteeg met de overige kelderruimte voldoende mestopslag voor een jaar.

 • Via openingen in de deur van de afdelingen die met een schuif op de gewenste grootte van luchtinlaat in te stellen is, komt de frisse lucht in de afdelingen binnen over de voergang.

  Via openingen in de deur van de afdelingen die met een schuif op de gewenste grootte van luchtinlaat in te stellen is, komt de frisse lucht in de afdelingen binnen over de voergang.

 • In de biggenafdelingen is vloerverwarming in de hellende dichte vloer aangelegd voor extra comfort voor de biggen na opleg. In de vleesvarkensafdeling is er een rondpompsysteem waarbij de warmte van de dieren zelf wordt gebruikt om de afdelingen op te warmen.

  In de biggenafdelingen is vloerverwarming in de hellende dichte vloer aangelegd voor extra comfort voor de biggen na opleg. In de vleesvarkensafdeling is er een rondpompsysteem waarbij de warmte van de dieren zelf wordt gebruikt om de afdelingen op te warmen.

 • Om op kosten te besparen is er gekozen voor een hellende vloer in plaats van een bolle vloer in de biggenstal. Daarentegen is er wegens brandveiligheid gekozen voor een rooster van composiet. Dit rooster is ook geschikt om vleesvarkens op te houden, mocht het nodig zijn.

  Om op kosten te besparen is er gekozen voor een hellende vloer in plaats van een bolle vloer in de biggenstal. Daarentegen is er wegens brandveiligheid gekozen voor een rooster van composiet. Dit rooster is ook geschikt om vleesvarkens op te houden, mocht het nodig zijn.

 • De hokken in zowel de biggen- en vleesvarkensafdelingen zijn flexibel in te richten met poortjes in de tussenwanden. Elk hok biedt standaard plaats aan 30 biggen. Er is bewust gekozen om de poortjes niet helemaal achter in het hok te plaatsen. De dieren rennen dan minder snel van hok naar hok en daardoor is er meer rust in de afdeling.

  De hokken in zowel de biggen- en vleesvarkensafdelingen zijn flexibel in te richten met poortjes in de tussenwanden. Elk hok biedt standaard plaats aan 30 biggen. Er is bewust gekozen om de poortjes niet helemaal achter in het hok te plaatsen. De dieren rennen dan minder snel van hok naar hok en daardoor is er meer rust in de afdeling.

 • Versteeg heeft gekozen voor een Computer gestuurde voerinstallatie (CDI) van Fancom met een VDL-voerventiel per voerbak, zodat er optimaal gestuurd kan worden met het voer. Het bouwen is keuzes maken en om het budget te bewaken is er gekozen voor een eenvoudige voerbak bij de biggen met een aparte drinkbak achter in het hok.

  Versteeg heeft gekozen voor een Computer gestuurde voerinstallatie (CDI) van Fancom met een VDL-voerventiel per voerbak, zodat er optimaal gestuurd kan worden met het voer. Het bouwen is keuzes maken en om het budget te bewaken is er gekozen voor een eenvoudige voerbak bij de biggen met een aparte drinkbak achter in het hok.

 • De inrichting van de vleesvarkensafdelingen is identiek aan de biggenafdelingen, behalve de voerbakken. Ook hier is gekozen voor een eenvoudige brijvoerbak die op maat gevuld wordt door de CDI-installatie.

  De inrichting van de vleesvarkensafdelingen is identiek aan de biggenafdelingen, behalve de voerbakken. Ook hier is gekozen voor een eenvoudige brijvoerbak die op maat gevuld wordt door de CDI-installatie.

 • De varkens krijgen voer via een (CDI), waarbij de mengketel in een silo is geplaats. Een voerleiding loopt dwars voor de afdelingen langs en hierop aangesloten zijn 6 voerlijnen die door de afdelingen gaan en de voerbakken vullen met het juiste voer. Een CDI-installatie geeft Versteeg de mogelijkheid om het voer op maat te maken en op termijn ook losse grondstoffen in te kopen.

  De varkens krijgen voer via een (CDI), waarbij de mengketel in een silo is geplaats. Een voerleiding loopt dwars voor de afdelingen langs en hierop aangesloten zijn 6 voerlijnen die door de afdelingen gaan en de voerbakken vullen met het juiste voer. Een CDI-installatie geeft Versteeg de mogelijkheid om het voer op maat te maken en op termijn ook losse grondstoffen in te kopen.

 • De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) en hiervoor is er een lichtstraat met melkglas aan elke zijde van de stal. Daarnaast is er in de stal gebruik gemaakt van LED-verlichting.

  De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) en hiervoor is er een lichtstraat met melkglas aan elke zijde van de stal. Daarnaast is er in de stal gebruik gemaakt van LED-verlichting.

 • Achter de stal zijn twee gecombineerde biologische luchtwassers geplaatst waar de lucht de stal weer verlaat. Versteeg heeft bewust voor biologische wassers gekozen omdat het werken met zuur niet de voorkeur heeft en de stal teveel aantast.

  Achter de stal zijn twee gecombineerde biologische luchtwassers geplaatst waar de lucht de stal weer verlaat. Versteeg heeft bewust voor biologische wassers gekozen omdat het werken met zuur niet de voorkeur heeft en de stal teveel aantast.

 • De familie Versteeg houdt op 28 december 2019 een open dag om de denkwijze en inzichten van de nieuwe stal toe te lichten. Van 14:00 tot 17:00 uur ben je welkom. De stal is nog niet bevolkt, maar wegens de hoge gezondheidsstatus van het bedrijf wordt je verzocht om gedoucht en in schone kleren te komen.

  De familie Versteeg houdt op 28 december 2019 een open dag om de denkwijze en inzichten van de nieuwe stal toe te lichten. Van 14:00 tot 17:00 uur ben je welkom. De stal is nog niet bevolkt, maar wegens de hoge gezondheidsstatus van het bedrijf wordt je verzocht om gedoucht en in schone kleren te komen.

Laatste reacties

 • Ineke de Wild

  Vrij treurig de problemen te verplaatsen met het geld van de belastingbetalers.

 • Jan 10

  Treurige reactie van Ineke. Welk belastinggeld?
  Mooi dat jullie in deze tijden nog investeren in de varkenshouderij.
  Heel veel werkplezier gewenst in deze nette stal

 • Pietje L

  Even het profiel van Ineke bekijken en je weet genoeg!

 • HeinCarien

  VEGANIST TEN TOP DIE D WILD. Schopt overal tegenaan. ff vragen waar zij haar inkomen vandaan tovert. ze werkt iig niet betaald....

 • drikhend

  Beste Ineke de Wild . De stoppersregeling is een bedrijfsbeiendiging van een varkensbedrijf wat per 2020 geen varkens meer mag houden omdat hij of zij hun stallen niet hebben aangepast . Zij beuren hier voor geen geld van rijk .(BELASTINGBETALER) Maar moeten zelf hun rechten verkopen aan iemand die deze wil hebben en natuurlijk milieu vriendelijk bouwd . Verder moet er percentage ingeleverd worden .Dus per saldo minder dieren . De regeling waar u aan denkt die vanuit de overheid aangeboden wordt . Daar worden alle dier rechten enz. ingenomen en kunnen dus nergens anders gehouden worden . Deze gaan dus weg en bestaan niet meer . En deze jonge ondernemers met net gezinsbedrijf zullen de stal ,rechten en dieren zelf moeten betalen en mochten zij subside beuren dan is dit het zelfde als voor elk bedrijf binnen en buiten de landbouw . En wat de promlemen zijn die verpaatst worden begrijp ik niet goed . Het wordt als goed is alleen maar beter . Maar denk dat u problemen met de veehouderij heeft . Dat is uw volste recht maar zaken van de daken schrewen die niet klopen brengt geen oplosing van uw probleem .

 • maiskolf

  Mooi dat het kan in deze tijd.
  Succes!!

 • husky

  Ineke is vegan, niks mis mee, maar laat ze eens naar de veehouderij in bepaalde buitenlanden kijken, en daar de mensen aanpreken op het houden ervan, maar ik durf te weden dat ze dat niet durf, hopelijk leest ze de reacties hier en geeft ze een reactie.

 • boerkebrabant

  problemen verplaatsen? miss vegan,

 • hatsieflatsie

  go vegan and nobody gets hurt! Ik vind dat wel een extreme uitspraak en zelfs dreigend. Is eigenlijk wel een vorm van extremisme.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.