Varkenshouderij

Foto & video 7 reacties

Maiskorrels uit België voor Nederlandse ccm

Varkenshouder Martijn Vorkink in Holten (Ov.) heeft 900 ton maiskorrels aangekocht. Bekijk de foto‘s.

Foto

 • Varkenshouder Martijn Vorkink in Holten heeft 900 ton maiskorrels aangekocht. Door de droogte van afgelopen zomer heeft hij zijn eigen mais, die hij flink heeft beregend, goed kunnen verkopen aan rundveehouders in de omgeving. Deze ruil leverde omgerekend ongeveer 4 ton ccm extra per hectare op.

  Varkenshouder Martijn Vorkink in Holten heeft 900 ton maiskorrels aangekocht. Door de droogte van afgelopen zomer heeft hij zijn eigen mais, die hij flink heeft beregend, goed kunnen verkopen aan rundveehouders in de omgeving. Deze ruil leverde omgerekend ongeveer 4 ton ccm extra per hectare op.

 • Martijn Vorkink (35) houdt in Holten (Ov.) 470 zeugen en 4.200 vleesvarken en voert dit jaar ccm afkomstig van maiskorrels uit België. Vorkink verkocht zijn eigen 50 hectare mais aan rundveehouders in de buurt en kocht maiskorrels aan om ccm in het brijrantsoen in te mengen.

  Martijn Vorkink (35) houdt in Holten (Ov.) 470 zeugen en 4.200 vleesvarken en voert dit jaar ccm afkomstig van maiskorrels uit België. Vorkink verkocht zijn eigen 50 hectare mais aan rundveehouders in de buurt en kocht maiskorrels aan om ccm in het brijrantsoen in te mengen.

 • Normaal gesproken is varkenshouder Martijn Vorkink druk met het combinen van ccm op zijn eigen land. Voor snelheid van de aanvoer van maiskorrels is Vorkink afhankelijk van de snelheid van de vrachtwagens die uit België komen. Een 30-tal vrachtwagens vervoeren de 900 ton maiskorrels naar Holten.

  Normaal gesproken is varkenshouder Martijn Vorkink druk met het combinen van ccm op zijn eigen land. Voor snelheid van de aanvoer van maiskorrels is Vorkink afhankelijk van de snelheid van de vrachtwagens die uit België komen. Een 30-tal vrachtwagens vervoeren de 900 ton maiskorrels naar Holten.

 • De vrachtwagen met 30 ton maiskorrels worden gelost in een sleufsilo. De verkoop van snijmais en de aankoop van maiskorrels is een financiële keuze geweest. Vorkink zit op de grens van de Achterhoek en Twente en heeft een zeer extreme droge zomer achter de rug. Hierdoor was er veel vraag naar snijmais van rundveehouders die een tekort aan ruwvoer hebben.

  De vrachtwagen met 30 ton maiskorrels worden gelost in een sleufsilo. De verkoop van snijmais en de aankoop van maiskorrels is een financiële keuze geweest. Vorkink zit op de grens van de Achterhoek en Twente en heeft een zeer extreme droge zomer achter de rug. Hierdoor was er veel vraag naar snijmais van rundveehouders die een tekort aan ruwvoer hebben.

 • Alle werkzaamheden die bij het maken van de ccm horen kan Vorkink alleen uitvoeren. De maiskorrels zijn aangekocht via leverancier Veluwe Granen die het uit België heeft gehaald. Duitsland ligt dichterbij, maar ook daar is het extreem droog geweest en is er krapte op de markt. België is verder rijden, maar in België mag je ook 5 ton meer meenemen in de vrachtwagen ten opzichte van Duitsland. Als eerste gooit de varkenshouder met een shovel de maiskorrels in de voorraadbak van de hamermolen.

  Alle werkzaamheden die bij het maken van de ccm horen kan Vorkink alleen uitvoeren. De maiskorrels zijn aangekocht via leverancier Veluwe Granen die het uit België heeft gehaald. Duitsland ligt dichterbij, maar ook daar is het extreem droog geweest en is er krapte op de markt. België is verder rijden, maar in België mag je ook 5 ton meer meenemen in de vrachtwagen ten opzichte van Duitsland. Als eerste gooit de varkenshouder met een shovel de maiskorrels in de voorraadbak van de hamermolen.

 • De hamermolen heeft een capaciteit van 30 ton per uur. Dit is ook mede afhankelijk van de droogte van de maiskorrels.

  De hamermolen heeft een capaciteit van 30 ton per uur. Dit is ook mede afhankelijk van de droogte van de maiskorrels.

 • Vorkink voegt aan de ccm 2 liter zuur per ton toe. De hamermolen staat zo dat de ccm al op de juiste plaats in de sleufsilo terechtkomt.

  Vorkink voegt aan de ccm 2 liter zuur per ton toe. De hamermolen staat zo dat de ccm al op de juiste plaats in de sleufsilo terechtkomt.

 • Met de shovel worden de gemalen maiskorrels verspreid over de kuil. Naast dat het prijstechnisch voordelig is doen de varkens het goed op een rantsoen met ccm. Het is een mooi vers product dat de varkens lekker vinden. Alle dieren, behalve de gespeende biggen die op droogvoer zitten, krijgen ongeveer 25% ccm in het rantsoen.

  Met de shovel worden de gemalen maiskorrels verspreid over de kuil. Naast dat het prijstechnisch voordelig is doen de varkens het goed op een rantsoen met ccm. Het is een mooi vers product dat de varkens lekker vinden. Alle dieren, behalve de gespeende biggen die op droogvoer zitten, krijgen ongeveer 25% ccm in het rantsoen.

 • En vervolgens rijdt de varkenshouders ook zelf de kuil aan met de trekker. De 900 ton ccm wordt verdeeld over 2 sleufsilo’s en een gedeelte in de derde sleufsilo. Met deze hoeveelheid ccm kan Vorkink een jaar vooruit. Naast ccm bestaat het rantsoen van de varkens uit tarwe, gerst, soja, grainpro, stoomschillen en voor 8% tot 10% aanvullend voer.

  En vervolgens rijdt de varkenshouders ook zelf de kuil aan met de trekker. De 900 ton ccm wordt verdeeld over 2 sleufsilo’s en een gedeelte in de derde sleufsilo. Met deze hoeveelheid ccm kan Vorkink een jaar vooruit. Naast ccm bestaat het rantsoen van de varkens uit tarwe, gerst, soja, grainpro, stoomschillen en voor 8% tot 10% aanvullend voer.

 • Vorkink is overgeschakeld van eindbeer van Pietrain die met ccm in het rantsoen op 830 gram groei zaten naar Tempo-eindbeer. De eerste cijfers geven aan dat de Tempo–vleesvarkens 50 gram harder groeien, maar door een tekort aan ccm heeft de varkenshouder dit jaar vanaf augustus geen ccm meer kunnen voeren. Ook in 2018 hadden was er spraken van een extreem droge zomer waardoor er maar 500 ton ccm per hectare geoogst is.

  Vorkink is overgeschakeld van eindbeer van Pietrain die met ccm in het rantsoen op 830 gram groei zaten naar Tempo-eindbeer. De eerste cijfers geven aan dat de Tempo–vleesvarkens 50 gram harder groeien, maar door een tekort aan ccm heeft de varkenshouder dit jaar vanaf augustus geen ccm meer kunnen voeren. Ook in 2018 hadden was er spraken van een extreem droge zomer waardoor er maar 500 ton ccm per hectare geoogst is.

 • Vorkink heeft zijn maispercelen 3 keer beregend met 60 mm water en daardoor was de kwaliteit van de mais goed. Met de opbrengst van de snijmais heeft de varkenshouder nu 900 ton maiskorrels kunnen kopen in plaats van een gemiddelde oogst van 700 ton.

  Vorkink heeft zijn maispercelen 3 keer beregend met 60 mm water en daardoor was de kwaliteit van de mais goed. Met de opbrengst van de snijmais heeft de varkenshouder nu 900 ton maiskorrels kunnen kopen in plaats van een gemiddelde oogst van 700 ton.

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Laatste reacties

 • niet

  Beetje link met varkenspest daar. Je kunt trots zijn maar stel als??

 • glaasje

  Zo is het net groot risico is het

 • helderziende

  en zelf mais hebben!!

 • maisheuvel

  Linke soep!eigen mais is veel veiliger!

 • niet

  beetje veel link gewoon een hek plaatsen rond de boerderij ( verboden toegang )

 • Leslie

  In nl zitten ook genoeg wilde zwijnen in maïs.

 • bk

  Voorlaatste foto; 500 ton ccm dorsen per ha? hoe doe je dat ?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.