Varkenshouderij

Foto & video

Simpele, maar effectieve monitoring met uierdoekjes

Monitoring van griep en PRRS is van groot belang op het zeugenbedrijf. Een betrouwbaar alternatief voor bloed tappen bij biggen in de kraamstal is het onderzoeken van speeksel en mondresten met behulp van uierdoekjes. Varkensdierenarts Pieter van Rengen onderzoekt de nieuwe methode op Nederlandse bedrijven.

Foto

 • Pieter van Rengen (44), varkensdierenarts bij Lintjeshof Dierenartsen onderzoekt op Nederlandse bedrijven de vrij nieuwe methode om griep en PRRS aan te tonen met behulp van uierdoekjes. “Omdat we het Amerikaanse onderzoek niet klakkeloos over kunnen nemen doen we in Nederland ook onderzoek naar deze methode om te kijken of we dezelfde betrouwbaarheid halen voor deze techniek”, vertelt de dierenarts. - Foto: Bert Jansen

  Pieter van Rengen (44), varkensdierenarts bij Lintjeshof Dierenartsen onderzoekt op Nederlandse bedrijven de vrij nieuwe methode om griep en PRRS aan te tonen met behulp van uierdoekjes. “Omdat we het Amerikaanse onderzoek niet klakkeloos over kunnen nemen doen we in Nederland ook onderzoek naar deze methode om te kijken of we dezelfde betrouwbaarheid halen voor deze techniek”, vertelt de dierenarts. - Foto: Bert Jansen

 • Het is van belang dat de monstername goed wordt uitgevoerd. Een vast protocol is in de maak, zodat de varkenshouder de monstername met de uierdoekjes op termijn zelf en op de juiste manier kan uitvoeren. Stap 1 is dat voor monstername het uierdoekje wordt klaargemaakt met fysiologisch water in een plastic zakje. - Foto: Ronald Hissink

  Het is van belang dat de monstername goed wordt uitgevoerd. Een vast protocol is in de maak, zodat de varkenshouder de monstername met de uierdoekjes op termijn zelf en op de juiste manier kan uitvoeren. Stap 1 is dat voor monstername het uierdoekje wordt klaargemaakt met fysiologisch water in een plastic zakje. - Foto: Ronald Hissink

 • Voordat de monstername met het uierdoekje kan worden uitgevoerd, moet de vloeistof uit het doekje worden geknepen. - Foto: Ronald Hissink

  Voordat de monstername met het uierdoekje kan worden uitgevoerd, moet de vloeistof uit het doekje worden geknepen. - Foto: Ronald Hissink

 • Met het uierdoekje worden speeksel- en mondmateriaal van het uier geveegd. De meeste kans om antistoffen aan te tonen is vlak voor het spenen. - Foto: Ronald Hissink

  Met het uierdoekje worden speeksel- en mondmateriaal van het uier geveegd. De meeste kans om antistoffen aan te tonen is vlak voor het spenen. - Foto: Ronald Hissink

 • Bij de monstername wordt het uier en de spenen goed afgeveegd. - Foto: Ronald Hissink

  Bij de monstername wordt het uier en de spenen goed afgeveegd. - Foto: Ronald Hissink

 • Het ‘vieze’ uierdoekje gaat in een afgesloten plastic zak. - Foto: Ronald Hissink

  Het ‘vieze’ uierdoekje gaat in een afgesloten plastic zak. - Foto: Ronald Hissink

 • Nadat het uierdoekje met resten van speeksel- en mondresten in het plastic zakje is gestopt, noteert Van Rengen het zeug- en worpnummer op het monster. Van elke toom wordt een apart monster genomen. - Foto: Ronald Hissink

  Nadat het uierdoekje met resten van speeksel- en mondresten in het plastic zakje is gestopt, noteert Van Rengen het zeug- en worpnummer op het monster. Van elke toom wordt een apart monster genomen. - Foto: Ronald Hissink

 • Het monster gaat naar het onderzoekslab van Lintjeshof in Nederweert, waar alle monsters worden verzameld en onderzocht. - Foto: Bert Jansen

  Het monster gaat naar het onderzoekslab van Lintjeshof in Nederweert, waar alle monsters worden verzameld en onderzocht. - Foto: Bert Jansen

 • Uit het monster, het uierdoekje met speeksel- en mondresten, wordt door extractie het virus-DNA geïsoleerd. - Foto: Bert Jansen

  Uit het monster, het uierdoekje met speeksel- en mondresten, wordt door extractie het virus-DNA geïsoleerd. - Foto: Bert Jansen

 • Met behulp van een PCR testmethode wordt het virus-DNA vermeerderd, zodat griep of PRRS aangetoond kan worden in het monster. De varkenshouder heeft binnen 1-2 dagen uitslag van de resultaten. - Foto: Bert Jansen

  Met behulp van een PCR testmethode wordt het virus-DNA vermeerderd, zodat griep of PRRS aangetoond kan worden in het monster. De varkenshouder heeft binnen 1-2 dagen uitslag van de resultaten. - Foto: Bert Jansen

 • Bloed, mest, urine en speeksel, alle uitgangsmaterialen onderzoekt de dierenartspraktijk zelf. De mogelijke ziekteverwekker bepaalt welke PCR test wordt ingezet. - Foto: Bert Jansen

  Bloed, mest, urine en speeksel, alle uitgangsmaterialen onderzoekt de dierenartspraktijk zelf. De mogelijke ziekteverwekker bepaalt welke PCR test wordt ingezet. - Foto: Bert Jansen

 • De onderzoeksresultaten van de monster van de uierdoekjes worden bekeken en teruggekoppeld richting de varkenshouder. - Foto: Bert Jansen

  De onderzoeksresultaten van de monster van de uierdoekjes worden bekeken en teruggekoppeld richting de varkenshouder. - Foto: Bert Jansen

 • Dierenartspraktijk Lintjeshof doet 95% van het onderzoek in een eigen onafhankelijk laboratorium Merefelt in Nederweert (L.). Naast PCR testen, wordt er ook bloedonderzoek en serologie uitgevoerd. - Foto: Bert Jansen

  Dierenartspraktijk Lintjeshof doet 95% van het onderzoek in een eigen onafhankelijk laboratorium Merefelt in Nederweert (L.). Naast PCR testen, wordt er ook bloedonderzoek en serologie uitgevoerd. - Foto: Bert Jansen

 • Van alle commercieel aanwezige testen (kits) is onderzoek mogelijk om een juiste diagnose te stellen, PRRS, Circo, griep maar ook wormen. Dit is een volautomatische robot voor bloedonderzoek/serologie. Als vanuit monitoring met uierdoekjes blijkt dat vervolgonderzoek nodig is, dan kan met bloedonderzoek specifiek onderzoek plaatsvinden. - Foto: Bert Jansen

  Van alle commercieel aanwezige testen (kits) is onderzoek mogelijk om een juiste diagnose te stellen, PRRS, Circo, griep maar ook wormen. Dit is een volautomatische robot voor bloedonderzoek/serologie. Als vanuit monitoring met uierdoekjes blijkt dat vervolgonderzoek nodig is, dan kan met bloedonderzoek specifiek onderzoek plaatsvinden. - Foto: Bert Jansen

Of registreer je om te kunnen reageren.