Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Nieuwe zeugenstal feestelijk geopend

Daan Enderink in Harfsen opende deze zomer zijn nieuwe stal voor 400 dragende zeugen.

Foto

 • Daan Enderink (34) houdt in maatschap met zijn ouders Teunis en Gerrie 700 zeugen in het Gelderse Harfsen. Er is straks plek voor 800 vleesvarkens. In Bathmen houdt hij 1.800 gespeende biggen (Beter Leven 1 ster). - Foto’s: Henk Riswick

  Daan Enderink (34) houdt in maatschap met zijn ouders Teunis en Gerrie 700 zeugen in het Gelderse Harfsen. Er is straks plek voor 800 vleesvarkens. In Bathmen houdt hij 1.800 gespeende biggen (Beter Leven 1 ster). - Foto’s: Henk Riswick

 • Bij het bedrijf hoort 25 hectare eigen grond en 7 hectare pacht. Enderink kan de dunne mest kwijt op eigen grond. Hij verbouwt mais, gras en graan. Enderink schakelt over op TN70-zeuigen (x Tempo). De productie ligt momenteel op 30,5 gespeende biggen per zeug per jaar.

  Bij het bedrijf hoort 25 hectare eigen grond en 7 hectare pacht. Enderink kan de dunne mest kwijt op eigen grond. Hij verbouwt mais, gras en graan. Enderink schakelt over op TN70-zeuigen (x Tempo). De productie ligt momenteel op 30,5 gespeende biggen per zeug per jaar.

 • Eind juli opende Daan Enderink zijn nieuwe dragendezeugenstal. De stal werd tijdens een open middag op feestelijke wijze geopend.

  Eind juli opende Daan Enderink zijn nieuwe dragendezeugenstal. De stal werd tijdens een open middag op feestelijke wijze geopend.

 • Veel buurtbewoners en collega-varkenshouders nemen de moeite Enderink te feliciteren met de nieuwbouw.

  Veel buurtbewoners en collega-varkenshouders nemen de moeite Enderink te feliciteren met de nieuwbouw.

 • Enderink raamt dat er tussen 300 en 400 bezoekers waren. Terwijl de bezoekers de stal bezichtigen en genieten van een hapje en een drankje, raakt de cadeautafel voller en voller.

  Enderink raamt dat er tussen 300 en 400 bezoekers waren. Terwijl de bezoekers de stal bezichtigen en genieten van een hapje en een drankje, raakt de cadeautafel voller en voller.

 • Daan Enderink reageert blij verrast op de onverwacht grote opkomst. “We hebben bewust niet geadverteerd en ons hoofdzakelijk gericht op omwonenden en collega-varkenshouders uit de buurt”, zo vertelt de varkenshouder.

  Daan Enderink reageert blij verrast op de onverwacht grote opkomst. “We hebben bewust niet geadverteerd en ons hoofdzakelijk gericht op omwonenden en collega-varkenshouders uit de buurt”, zo vertelt de varkenshouder.

 • Uiteraard hebben de deelnemende bedrijven hun klanten aangeschreven. "Het gros van de bezoekers was oprecht geïnteresseerd."

  Uiteraard hebben de deelnemende bedrijven hun klanten aangeschreven. "Het gros van de bezoekers was oprecht geïnteresseerd."

 • De jongste bezoekers en hun ouders vergapen zich met name aan de 6 jonge biggetjes, in de hoek van de stal. Veel kinderen durven het aan de biggetjes te aaien.

  De jongste bezoekers en hun ouders vergapen zich met name aan de 6 jonge biggetjes, in de hoek van de stal. Veel kinderen durven het aan de biggetjes te aaien.

 • Wat eten onze dieren? De jongste bezoekers steken deze middag ook nog het een en ander op over de sector.

  Wat eten onze dieren? De jongste bezoekers steken deze middag ook nog het een en ander op over de sector.

 • De nieuwe stal biedt plaats aan 400 dragende zeugen. Die worden gehouden in twee grote groepen, zo vertelt Daan Enderink. “De eerste groep is voor eerste- en tweedeworpszeugen. In de tweede groep houden we de dieren die vaker hebben geworpen.”

  De nieuwe stal biedt plaats aan 400 dragende zeugen. Die worden gehouden in twee grote groepen, zo vertelt Daan Enderink. “De eerste groep is voor eerste- en tweedeworpszeugen. In de tweede groep houden we de dieren die vaker hebben geworpen.”

 • De 8 Nedap-voerstations springen in het oog. Enderink koos voor dit type voerstation vanwege de weegplateaus. “De automatische dierweging vind ik een groot pluspunt”, vertelt Enderink, die met zijn bedrijf voldoet aan de eisen van Beter Leven (1 ster).

  De 8 Nedap-voerstations springen in het oog. Enderink koos voor dit type voerstation vanwege de weegplateaus. “De automatische dierweging vind ik een groot pluspunt”, vertelt Enderink, die met zijn bedrijf voldoet aan de eisen van Beter Leven (1 ster).

 • Ook de bezoekers van de open dag vinden de voerstations interessant. Enderink stapt gefaseerd over met de zeugenstapel. Iedere week laat hij 40 zeugen toe. De stal is medio september voor iets meer dan de helft bezet.

  Ook de bezoekers van de open dag vinden de voerstations interessant. Enderink stapt gefaseerd over met de zeugenstapel. Iedere week laat hij 40 zeugen toe. De stal is medio september voor iets meer dan de helft bezet.

 • Via lichtstraten in de zijwanden komt veel daglicht binnen. Verse lucht komt binnen via de Fantura-luchtinlaatventielen.

  Via lichtstraten in de zijwanden komt veel daglicht binnen. Verse lucht komt binnen via de Fantura-luchtinlaatventielen.

 • Stallucht wordt centraal afgezogen via de kopgevel en gewassen in de biologische combiwasser.

  Stallucht wordt centraal afgezogen via de kopgevel en gewassen in de biologische combiwasser.

 • Na het bewonderen van de nieuwe stal, kunnen de jongste bezoekers zich uitleven op het springkussen. Lees ook de bedrijfsreportage in Boerderij 51 van 18 september.

  Na het bewonderen van de nieuwe stal, kunnen de jongste bezoekers zich uitleven op het springkussen. Lees ook de bedrijfsreportage in Boerderij 51 van 18 september.

Eén reactie

 • Komt goed

  Prachtige stal , ook nu er varkens in zitten
  Veel succes
  Theo Menting

Of registreer je om te kunnen reageren.