Foto: Hans Banus VarkensFoto

Prima varkensstal, ventilatieproeven vallen tegen

Broer en zus In ’t Hout bouwden eind 2016 een nieuwe vleesvarkensstal waarin het efficiënt werken is. Hokbevuiling is nog wel een thema.

Op de hoofdlocatie houden broer en zus In 't Hout 7.000 vleesvarkens in 5 stallen. Dit is de jongste stal uit 2016. De luchtwasser is goed zichtbaar. Het varkensvlees gaat naar Vion en wordt als 1-sterrenvlees van Beter Leven afgezet.

De varkens staan in grote afdelingen van 210 dieren. In de 16 hokken hebben ze 1 m² ruimte per dier. De ruime opzet bevalt In 't Hout goed. Het werkt zeer efficiënt.

Wiebe in 't Hout controleert de varkens. In de afdelingen kan hij deurtjes openzetten. Zo kan hij grotere groepen van elk 52 dieren maken. Dat heeft echter meer na- dan voordelen, merkt In 't Hout, Beter Leven of niet.

In 't Hout stapt straks over van Topigs 20 x Tybor-G naar Topigs 20 x Tempo. De Tybor valt goed in het Beter Leven-concept, maar groei valt tegen. Met Tempo verwacht hij 25 tot 50 gram daggroei extra. Dat zal de mindere classificatie compenseren.

Twee jaren-90-stallen op de hoofdlocatie moetIn 't Hout nog reviseren. Op die daken ligt asbest.

In 't Hout maakte ook de helft van de roosters in het voerpad dicht. Hier was de luchtsnelheid juist te laag. De ventilatie vergde verreweg de meeste finetuning in de 1,5 jaar oude stal.

Zelf paste In 't Hout ook het nodige aan om de ventilatie in de afdelingen te optimaliseren. Achter de voerpaden zaagde hij in elke afdeling de luchtinlaat in het plafond 10 tot 15 centimeter verder uit. Daar was de luchtsnelheid te hoog.

In de praktijk valt dit tegen. De uv-lampen hebben één week aangestaan. Het werkte niet. Dezelfde lucht werd gewoon weer teruggeleid. De hokbevuiling was er een bewijs van. Er kwam niet voldoende warme lucht in de afdelingen.

Daarna gaat afgevoerde lucht van een deel van de afdelingen na de luchtwasser langs uv-lampen die bacteriën doden. De lucht wordt vermengd met verse lucht en teruggeleid naar de afdelingen. Zo kan in theorie bijna 2 keer zo hard worden geventileerd.

In 't Hout koos voor een opvallend ventilatiesysteem. Dit is een proef die de varkenshouder samen met Wageningen UR uitvoert. Het begint standaard: verse lucht wordt onderaan via het voerpad aangevoerd en boven via luchtkokers weer afgevoerd.

Een hok ernaast is alles wel schoon. Een oorzaak kan bij 1 van de 2 opfokkers liggen. Daar liggen biggen overal op kunststof roosters, terwijl dat bij de andere opfokker roosters en een dichte vloer zijn. Die gewenning trekken ze misschien bij In 't Hout door.

De hokken hebben een dichte hellende vloer (40% oppervlak) en achterin roosters. Maar de varkens mesten in sommige hokken op de verkeerde plek, zoals hier is te zien. Hokbevuiling is een thema. Dit lijkt bovendien behoorlijk willekeurig.

De gemiddelde daggroei is nu 820 gram. De eerste ronde was dit een matige 760 gram. In 't Hout had dit wel ingecalculeerd. Het was het eerste rondje en de periode was ongunstig. De stal zat na 6 weken pas medio december vol. Het gebouw was te koud.

Dit kan dan de praktijk zijn. Varkens vluchten van nature weg en maken te veel snelheid als ze door de deurtjes rennen. Dat is weer slecht voor het beenwerk.

Marijke Folkers-in 't Hout (34) en Wiebe in 't Hout (36) hebben in Veendam 3 locaties met 12.500 vleesvarkens, 26.000 vleeskuikens en 300 hectare (onder meer aardappelen en CCM). Eind 2016 lieten ze een vleesvarkensstal voor 2.440 dieren bouwen.

Aan de voorkant van de stal en vlak naast de luchtwasser kan In 't Hout na elke ronde vlot zijn Beter Leven-varkens laden.

Beheer
WP Admin