Varkenshouderij

Foto & video

Gasloze varkensstal op bijzondere locatie

Maatschap Tigchelaar nam afgelopen zomer een nieuwe stal in gebruik in het Friese Wijnaldum. De stal is gebouwd op een steenworp afstand van de Waddenkust en is niet aangesloten op het gasnetwerk.

Foto

 • Klaas Tigchelaar (43) boert in maatschap met zijn broer Marten-Sipke (37). In het Friese Wijnaldum hebben ze 1.100 zeugen, 5.500 gespeende biggen en 1.500 vleesvarkens. Sinds vorig jaar zijn er 400 plaatsen voor eigen opfokzeugen. Foto's: Anne van der Woude.

  Klaas Tigchelaar (43) boert in maatschap met zijn broer Marten-Sipke (37). In het Friese Wijnaldum hebben ze 1.100 zeugen, 5.500 gespeende biggen en 1.500 vleesvarkens. Sinds vorig jaar zijn er 400 plaatsen voor eigen opfokzeugen. Foto's: Anne van der Woude.

 • Het bedrijf is gelegen op een bijzondere locatie, nabij de Waddenkust. Afgelopen zomer nam Tigchelaar een nieuwe stal in gebruik. De zonnepanelen op de stal springen in het oog. Deze foto is genomen vanaf de zeedijk.

  Het bedrijf is gelegen op een bijzondere locatie, nabij de Waddenkust. Afgelopen zomer nam Tigchelaar een nieuwe stal in gebruik. De zonnepanelen op de stal springen in het oog. Deze foto is genomen vanaf de zeedijk.

 • De stal biedt plaats aan 350 zeugen en 3.500 gespeende biggen. Bij het bedrijf hoort 35 ha akkerbouwland. In de Duitse deelstaat Saksen (nabij Dresden) houden de broers Tigchelaar 1.600 zeugen. Marten-Sipke woont en werkt in Duitsland.

  De stal biedt plaats aan 350 zeugen en 3.500 gespeende biggen. Bij het bedrijf hoort 35 ha akkerbouwland. In de Duitse deelstaat Saksen (nabij Dresden) houden de broers Tigchelaar 1.600 zeugen. Marten-Sipke woont en werkt in Duitsland.

 • Het open karakter van de stal springt in het oog. Via ramen in de kopgevel kunnen fietsers en wandelaars een blik naar binnen werpen. Ze zien de dragende zeugen in de groepshuisvesting en hebben bovendien zicht op enkele kraamhokken.

  Het open karakter van de stal springt in het oog. Via ramen in de kopgevel kunnen fietsers en wandelaars een blik naar binnen werpen. Ze zien de dragende zeugen in de groepshuisvesting en hebben bovendien zicht op enkele kraamhokken.

 • De stal is niet aangesloten op het gasnet. Er wordt gewerkt met elektrische verwarming en warmteterugwinning. De stal is aangesloten op een warmtewisselaar. Inlaatlucht wordt verwarmd met de warmte van uitgaande stallucht.

  De stal is niet aangesloten op het gasnet. Er wordt gewerkt met elektrische verwarming en warmteterugwinning. De stal is aangesloten op een warmtewisselaar. Inlaatlucht wordt verwarmd met de warmte van uitgaande stallucht.

 • De warmtewisselaar reduceert de emissie van ammoniak met 30%. Tigchelaar pleit voor erkenning van het systeem op de rav-lijst. "Het scheelt behoorlijk als je bij een eventuele uitbreiding in de toekomst niet meer hoeft te investeren in een luchtwasser."

  De warmtewisselaar reduceert de emissie van ammoniak met 30%. Tigchelaar pleit voor erkenning van het systeem op de rav-lijst. "Het scheelt behoorlijk als je bij een eventuele uitbreiding in de toekomst niet meer hoeft te investeren in een luchtwasser."

 • Een blik in de stal voor dragende zeugen. De dieren zijn gehuisvest in groepen van 11. De groepshokken bevallen Tigchelaar goed. "We werken met één lange trog. Dat werkt prima. Ik zie geen grote onderlinge verschillen tussen de zeugen."

  Een blik in de stal voor dragende zeugen. De dieren zijn gehuisvest in groepen van 11. De groepshokken bevallen Tigchelaar goed. "We werken met één lange trog. Dat werkt prima. Ik zie geen grote onderlinge verschillen tussen de zeugen."

 • De Fries liet een handige loopbrug plaatsen (eigen ontwerp) voor controlewerk en het gemakkelijk afstellen van de voerdosators.

  De Fries liet een handige loopbrug plaatsen (eigen ontwerp) voor controlewerk en het gemakkelijk afstellen van de voerdosators.

 • Tigchelaar is blij met zijn keuze voor de lichtstraat. "Dat werkt erg plezierig. De lichtstraat had nog wel breder gekund", vindt hij.

  Tigchelaar is blij met zijn keuze voor de lichtstraat. "Dat werkt erg plezierig. De lichtstraat had nog wel breder gekund", vindt hij.

 • De varkenshouder koos voor een dak-oversteek, om te voorkomen dat de zon voor een kaseffect zorgt.

  De varkenshouder koos voor een dak-oversteek, om te voorkomen dat de zon voor een kaseffect zorgt.

 • Zogenoemde Vita Lex-panelen verwarmen de gespeende biggen. De panelen zijn 1,20 meter lang en 60 centimeter breed. In 7 afdelingen hangen in totaal 42 panelen.

  Zogenoemde Vita Lex-panelen verwarmen de gespeende biggen. De panelen zijn 1,20 meter lang en 60 centimeter breed. In 7 afdelingen hangen in totaal 42 panelen.

 • "De panelen verwarmen de ruimte op een efficiënte manier. Bij het bereiken van de juiste temperatuur worden de panelen uitgeschakeld. Met gas stook je altijd door. Deze panelen staan vaker uit dan aan", aldus Tigchelaar.

  "De panelen verwarmen de ruimte op een efficiënte manier. Bij het bereiken van de juiste temperatuur worden de panelen uitgeschakeld. Met gas stook je altijd door. Deze panelen staan vaker uit dan aan", aldus Tigchelaar.

 • Tigchelaar zet al enige tijd in op duurzaam produceren. Hij investeerde eerder in zonnepanelen en windenergie. "Een gasloze stal past in het plaatje. De combinatie met zonnepanelen maakt het aantrekkelijk", aldus de varkenshouder, die samen met zijn broer 2 windmolens van 2,3 megawatt per stuk heeft. Op de bedrijfsgebouwen in Wijnaldum liggen 1.700 zonnepanelen.

  Tigchelaar zet al enige tijd in op duurzaam produceren. Hij investeerde eerder in zonnepanelen en windenergie. "Een gasloze stal past in het plaatje. De combinatie met zonnepanelen maakt het aantrekkelijk", aldus de varkenshouder, die samen met zijn broer 2 windmolens van 2,3 megawatt per stuk heeft. Op de bedrijfsgebouwen in Wijnaldum liggen 1.700 zonnepanelen.

 • Lees in het vakdeel Varkenshouderij van dinsdag 30 mei een uitgebreide bedrijfsreportage over de gasloze stal van Tigchelaar.

  Lees in het vakdeel Varkenshouderij van dinsdag 30 mei een uitgebreide bedrijfsreportage over de gasloze stal van Tigchelaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.