Meekijken met NVWA-controle klimaat varkensstal VarkensFoto

Meekijken met NVWA-controle klimaat varkensstal

Op 30% van de vleesvarkenstallen voldoet het klimaat niet. Boerderij liep mee met een NVWA-controle.

Voordat de stal wordt betreden. wordt eerst de meetaparatuur gecalibreerd. Hiermee worden de concentraties CO2 en ammoniak gemeten.

Naast de luchtkwaliteit worden ook het hokoppervlak en de bezetting gemeten. Roording heeft de biggen op 0,45 m2 liggen in plaats van de wettelijke 0,3 m2. "Ze hebben de ruimte om weg te komen. Zo heb ik nooit last van staart- of oorbijten", stelt hij.

Roording zet elke 3 weken een koppel speenbiggen van 8 kg op. De biggen in de eerste afdeling zijn op de ochtend van de controle binnengekomen.

Met het stalklimaat zit het bij Roording wel goed. Hij gaat de ventilatie bij een paar afdelingen aanpassen. Na de stal worden ook de slachtgegevens, de logboeken van het klimaatsysteem en het bedrijfsgezondheidsplan gecontroleerd.

In enkele afdelingen slaat de meter uit: 42 ppm ammoniak en 4.200 ppm CO2. Aan de dieren zelf is niets te zien: geen rode ogen of hijgen. "Een eye-opener. Leeftijd, voeding en ventilatie is precies hetzelfde als hiernaast, waar de lucht wel binnen de norm is. Dan toch maar harder ventileren hier", zegt Roording.

In de controle wordt ook gekeken naar het medicijngebruik. Roording zit op 0,14 dierdagdoseringen. "Super," vindt Kocken. "Ook de registratie, tot aan het batchnummer aan toe."

Niet alleen meetwaardes, maar ook de hokbevuiling en de vuilheid van de dieren zijn indicaties. Kocken complimenteert Roording met hoe zijn dieren er bij staan.

Vleesvarkenshouder Marco Roording in Wehl (Gld) (links) is een van de bedrijven die bezocht worden. NVWA-inspecteurs Victor Kocken (m.) en Pieter Boeijen doen de controle. - Foto's: Henk Riswick

Ook bij de oudere biggen zijn ruimte en stalklimaat goed. Pieter Boeijen noteert alle bevindingen. Er is continu overleg tussen inspecteurs en varkenshouder. Ook geven de inspecteurs tips over bijvoorbeeld afleidingsmateriaal.

De luchtkwaliteit wordt op varkensneushoogte gemeten. De norm is 3.000 ppm CO2 en 20 ppm ammoniak. Met 1.900 - 2.600 ppm CO2 en 15-17 ppm ammoniak zit het in deze afdeling wel goed.

Oor- en staartbijten zijn indicatoren voor een slecht stalklimaat. De bijtwondjes van de speenbiggen zijn echter het gevolg van rangordegevechten

Beheer
WP Admin