Varkenshouderij

Foto & video 5 reacties

Meekijken met NVWA-controle klimaat varkensstal

Op 30% van de vleesvarkenstallen voldoet het klimaat niet. Boerderij liep mee met een NVWA-controle.

Foto

 • Vleesvarkenshouder Marco Roording in Wehl (Gld) (links) is een van de bedrijven die bezocht worden. NVWA-inspecteurs Victor Kocken (m.) en Pieter Boeijen doen de controle. - Foto's: Henk Riswick

  Vleesvarkenshouder Marco Roording in Wehl (Gld) (links) is een van de bedrijven die bezocht worden. NVWA-inspecteurs Victor Kocken (m.) en Pieter Boeijen doen de controle. - Foto's: Henk Riswick

 • Voordat de stal wordt betreden. wordt eerst de meetaparatuur gecalibreerd. Hiermee worden de concentraties CO2 en ammoniak gemeten.

  Voordat de stal wordt betreden. wordt eerst de meetaparatuur gecalibreerd. Hiermee worden de concentraties CO2 en ammoniak gemeten.

 • Roording zet elke 3 weken een koppel speenbiggen van 8 kg op. De biggen in de eerste afdeling zijn op de ochtend van de controle binnengekomen.

  Roording zet elke 3 weken een koppel speenbiggen van 8 kg op. De biggen in de eerste afdeling zijn op de ochtend van de controle binnengekomen.

 • Oor- en staartbijten zijn indicatoren voor een slecht stalklimaat. De bijtwondjes van de speenbiggen zijn echter het gevolg van rangordegevechten

  Oor- en staartbijten zijn indicatoren voor een slecht stalklimaat. De bijtwondjes van de speenbiggen zijn echter het gevolg van rangordegevechten

 • Naast de luchtkwaliteit worden ook het hokoppervlak en de bezetting gemeten. Roording heeft de biggen op 0,45 m2 liggen in plaats van de wettelijke 0,3 m2. "Ze hebben de ruimte om weg te komen. Zo heb ik nooit last van staart- of oorbijten", stelt hij.

  Naast de luchtkwaliteit worden ook het hokoppervlak en de bezetting gemeten. Roording heeft de biggen op 0,45 m2 liggen in plaats van de wettelijke 0,3 m2. "Ze hebben de ruimte om weg te komen. Zo heb ik nooit last van staart- of oorbijten", stelt hij.

 • De luchtkwaliteit wordt op varkensneushoogte gemeten. De norm is 3.000 ppm CO2 en 20 ppm ammoniak. Met 1.900 - 2.600 ppm CO2 en 15-17 ppm ammoniak zit het in deze afdeling wel goed.

  De luchtkwaliteit wordt op varkensneushoogte gemeten. De norm is 3.000 ppm CO2 en 20 ppm ammoniak. Met 1.900 - 2.600 ppm CO2 en 15-17 ppm ammoniak zit het in deze afdeling wel goed.

 • Ook bij de oudere biggen zijn ruimte en stalklimaat goed. Pieter Boeijen noteert alle bevindingen. Er is continu overleg tussen inspecteurs en varkenshouder. Ook geven de inspecteurs tips over bijvoorbeeld afleidingsmateriaal.

  Ook bij de oudere biggen zijn ruimte en stalklimaat goed. Pieter Boeijen noteert alle bevindingen. Er is continu overleg tussen inspecteurs en varkenshouder. Ook geven de inspecteurs tips over bijvoorbeeld afleidingsmateriaal.

 • Niet alleen meetwaardes, maar ook de hokbevuiling en de vuilheid van de dieren zijn indicaties. Kocken complimenteert Roording met hoe zijn dieren er bij staan.

  Niet alleen meetwaardes, maar ook de hokbevuiling en de vuilheid van de dieren zijn indicaties. Kocken complimenteert Roording met hoe zijn dieren er bij staan.

 • In de controle wordt ook gekeken naar het medicijngebruik. Roording zit op 0,14 dierdagdoseringen. "Super," vindt Kocken. "Ook de registratie, tot aan het batchnummer aan toe."

  In de controle wordt ook gekeken naar het medicijngebruik. Roording zit op 0,14 dierdagdoseringen. "Super," vindt Kocken. "Ook de registratie, tot aan het batchnummer aan toe."

 • In enkele afdelingen slaat de meter uit: 42 ppm ammoniak en 4.200 ppm CO2. Aan de dieren zelf is niets te zien: geen rode ogen of hijgen. "Een eye-opener. Leeftijd, voeding en ventilatie is precies hetzelfde als hiernaast, waar de lucht wel binnen de norm is. Dan toch maar harder ventileren hier", zegt Roording.

  In enkele afdelingen slaat de meter uit: 42 ppm ammoniak en 4.200 ppm CO2. Aan de dieren zelf is niets te zien: geen rode ogen of hijgen. "Een eye-opener. Leeftijd, voeding en ventilatie is precies hetzelfde als hiernaast, waar de lucht wel binnen de norm is. Dan toch maar harder ventileren hier", zegt Roording.

 • Met het stalklimaat zit het bij Roording wel goed. Hij gaat de ventilatie bij een paar afdelingen aanpassen. Na de stal worden ook de slachtgegevens, de logboeken van het klimaatsysteem en het bedrijfsgezondheidsplan gecontroleerd.

  Met het stalklimaat zit het bij Roording wel goed. Hij gaat de ventilatie bij een paar afdelingen aanpassen. Na de stal worden ook de slachtgegevens, de logboeken van het klimaatsysteem en het bedrijfsgezondheidsplan gecontroleerd.

Laatste reacties

 • geweldig wat zijn we weer goed bezig, ahum

 • farmerbn

  Hoe zit het met de vervuiling in de Randstad en in de Nederlandse havens? Lijkt me lachen als de lucht in varkensstallen schoner is dan daar.

 • wat een gezelligheid vast met taart en koffie toe en dan ook al die geweldige tips van de heren je hebt geen voorlichter meer nodig als ze zijn geweest ze hebben overal een oplossing voor de makkelijkste is stop er maar mee
  nederland wil zsm van zijn boeren af

 • Ik ken ze als 2 heel vervelende mannetjes die op zoek zijn naar een onvolkomenheidje en als ze die niet vinden ,kun je ze snel terugverwachten ,
  een voorbeeld , meneer de boer dat kalf dat naar de Rendac ging volgens u..... ,was dat een vaars of een stier ...... was dat dood..........?

 • Jan-Zonderland

  Het zal allemaal de wet wel zijn maar ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om rustig en netjes te blijven tegen dergelijk heren.
  Ik zou eerst een keurings en ijkingsrapport willen zien van hun amoniak metertje.
  Daarna een test of er nog enige ziektekiemen danwel schadelijke bacterien op hun lijf zitten na het douchen.
  Dat ze met 2 man komen is ook een vorm van intimidatie. Alleen durven ze het waarschijnlijk niet aan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.