KLAAS MIJNHEER VARKENS SPF EN MESTVERWERKING ROUVEEN VarkensFoto

Tot € 15 meer per dier met SPF-varkens’

Klaas Mijnheer verving 2 jaar geleden zijn varkensstapel en zette met SPF in op een hogere gezondheidsstatus. Hij ziet meer welzijn én rendement.

Het rendement mag er intussen zijn. Dat ligt ¬ 10 tot ¬ 15 hoger per afgeleverd dier. Na pakweg 14 maanden had Mijnheer de investering van een nieuwe varkensstapel al terugverdiend.

Dat kon ook zo snel doordat Mijnheer de investering deed in een periode waarin de varkensprijzen laag waren. Dat was een mooie bijkomstigheid, die hij niet kon plannen.

Er staat dan ook veel op het spel. De hogere gezondheidsstatus staat volgens Mijnheer ongeveer gelijk aan ¬ 100.000 per jaar. Dan kun je je qua hygiëne geen slordigheid veroorloven. Dat gebeurt dan ook niet.

De hoofdlocatie van Mijnheer is mooi vrij gelegen en bevindt zich een kilometer achter de bebouwde kom van Rouveen. Tussen de twee stallen wordt later dit jaar nog een nieuwe vleesvarkensstal gebouwd. Zo is het bedrijf straks helemaal gesloten.

Mijnheer wilde zijn varkensstapel medio 2014 naar een hogere gezondheidsstatus brengen. Hij draaide de stal helemaal leeg en kocht in 2015 nieuwe fokgelten. Dat kostte hem 1,5 jaar aan inkomen, maar hij er kreeg er een SPF-stapel voor terug.

Dat wil zeggen een 'bijna' SPF. Qua APP en mycoplasma zit Mijnheer op SPF-niveau, maar PRRS ontbreekt in het rijtje. Officieel is het daarom geen SPF-bedrijf. Maar Mijnheer is er gelijkwaardig aan, zo blijkt uit de resultaten.

PRRS dus niet. Mijnheer is er vrij van, maar het lijkt hem lastig om er vrij van te blijven zonder te enten. En áls het uitbreekt, is de SPF-status toch weg. Het gaat Mijnheer om rendement en een hogere gezondheidsstatus. Dat lukt met bijna SPF ook.

De gemiddelde daggroei is nu 950 gram. Dat is liefst 200 gram meer dan in 2015. En de nakomelingen van Piétrain-beren die individueel en willekeurig bij voerstations getest zijn, haalden soms zelfs 1.200 tot 1.300 gram. De resultaten zijn erg goed.

Mijnheer hoeft ook nauwelijks antibiotica te gebruiken. De gemiddelde dierdagdosering is nog geen 0,1. Ter vergelijking: in de oude situatie was dit 12 tot 13. Een enorme vooruitgang.

Dit komt natuurlijk niet alleen door de nieuwe SPF-stapel. Andere factoren spelen ook een rol in de winst van 200 gram. De varkens staan in een modernere stal en Mijnheer is ook steeds optimaler gaan voeren.

Ook stapte hij geleidelijk over van Topigs 40- naar Topigs TN70-genetica. Dat scheelt bij einddieren al 30 tot 40 gram. Niettemin is Mijnheer er van overtuigd dat ruim de helft van de extra daggroei voor rekening komt van de hogere gezondheidsstatus.

De uitval is ook fors minder. Bij de vleesvarkens noteerde Mijnheer in de oude situatie 4,5% uitval waarvan 3% APP. Hij was jaarlijks ¬ 30.000 aan entingen kwijt. Nu noteert hij 1,5% uitval. Daarvan is 0% APP.

Met een (bijna) SPF-stapel is het essentieel dat Mijnheer zeer scherp is op hygiëne. Douchen, omkleden, verschillende overalls en dat telkens weer opnieuw. Hier controleert vaste medewerker Pieter Post één van de jonge biggen.

Een ander pluspunt is het werkplezier. Dat is enorm toegenomen, stelt Mijnheer. Vroeger hield hij - zeker bij de gespeende biggen - soms zijn hart vast. Nu loopt hij fluitend door de stal.

Klaas Mijnheer (51) heeft in maatschap met zijn vrouw Jennie (47) in Rouveen (Ov.) een varkensbedrijf met 350 fokzeugen en 3.050 vleesvarkens (twee locaties). Mijnheer levert zijn dieren af binnen het Beter Leven-concept. - Foto's: Ronald Hissink

Beheer
WP Admin