Varkenshouderij

Foto & video 2 reacties

Diergezondheid en slimme software op LIV Venray

Op de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) Venray 2018 is veel aandacht voor diergezondheid en slimme softwaretoepassingen. Ook is er veel te zien op gebied van milieu (energie en emissies), en natuurlijk ontbreken technische snufjes niet.

Foto

 • VADA products ontwikkelde een spuit om biggen en varkens in één handeling te enten en te merken. Het bedrijf is een initiatief van een vijftal tweedejaars studenten aan de Aeres Hogeschool in Dronten, te weten Niels Boerhof, Christel Bruin, Diederick van de Kamp, José Lugtenberg en Casper Peletier. Het idee is ontstaan vanuit praktijkervaringen van studenten en een opdracht om een ‘student company’ op te zetten. Ze monteerden een vernevelaar op één van de koppen van een Henke-Sass-Wolf Eco Twin. Deze is gericht op de flank van het dier en markeert die tegelijk met het enten. De richtprijs is ongeveer €200. Dat is inclusief draagband met voorraadtank markeervloeistof. VADA products zoekt een samenwerkingspartner om de spuit op de markt te brengen. Foto's: Bert Jansen

  VADA products ontwikkelde een spuit om biggen en varkens in één handeling te enten en te merken. Het bedrijf is een initiatief van een vijftal tweedejaars studenten aan de Aeres Hogeschool in Dronten, te weten Niels Boerhof, Christel Bruin, Diederick van de Kamp, José Lugtenberg en Casper Peletier. Het idee is ontstaan vanuit praktijkervaringen van studenten en een opdracht om een ‘student company’ op te zetten. Ze monteerden een vernevelaar op één van de koppen van een Henke-Sass-Wolf Eco Twin. Deze is gericht op de flank van het dier en markeert die tegelijk met het enten. De richtprijs is ongeveer €200. Dat is inclusief draagband met voorraadtank markeervloeistof. VADA products zoekt een samenwerkingspartner om de spuit op de markt te brengen. Foto's: Bert Jansen

 • De techniek van MS Schippers om niet-levensvatbare biggen te euthanaseren maakt gebruik van stikstofgas. Dit gas wordt opgevangen in zeepbellen, die de luchtpijp van de big afsluiten. De biggen gaan in een kratje dat vervolgens in het apparaat wordt geplaatst. Het is mogelijk biggen tot 25 kilo te euthanaseren in de MS Nitrogen. Schippers claimt dat stikstof een ‘prettiger’ gas is dan CO2 om dieren te laten stikken. Volgens Schippers is vooral op grote bedrijven met personeel behoefte aan techniek om dieren te euthanaseren, zonder dat dit heel belastend is voor de medewerkers. Vandaar dat het bedrijf deze week start met de productie van het apparaat. De aanschafprijs zal rond de € 2.000 uitkomen.

  De techniek van MS Schippers om niet-levensvatbare biggen te euthanaseren maakt gebruik van stikstofgas. Dit gas wordt opgevangen in zeepbellen, die de luchtpijp van de big afsluiten. De biggen gaan in een kratje dat vervolgens in het apparaat wordt geplaatst. Het is mogelijk biggen tot 25 kilo te euthanaseren in de MS Nitrogen. Schippers claimt dat stikstof een ‘prettiger’ gas is dan CO2 om dieren te laten stikken. Volgens Schippers is vooral op grote bedrijven met personeel behoefte aan techniek om dieren te euthanaseren, zonder dat dit heel belastend is voor de medewerkers. Vandaar dat het bedrijf deze week start met de productie van het apparaat. De aanschafprijs zal rond de € 2.000 uitkomen.

 • Hoewel digitalisering in de varkenshouderij langzamer gaat dan het bedrijf Agrisyst aanvankelijk dacht, zet het wel door. Het bedrijf dat data- en ICT-oplossingen biedt, blijft nieuwe apps introduceren. Zo heeft het bedrijf bijvoorbeeld een app om data van biggewichten automatisch op te halen. Met dit soort technieken wordt de drempel om gegevens vast te leggen lager en kost het tegelijk minder werk, betoogt men bij Agrisyst. Met digitale technieken is het hele leven van een varken vast te leggen. Het is mogelijk gegevens van groepen dieren vast te leggen, maar ook van individuele dieren. In de race naar kostprijsverlaging bieden data nieuwe mogelijkheden, volgens Agrisyst. Daarom groeit de behoefte aan data. Het wordt bovendien betaalbaarder en makkelijker om informatie vast te leggen in de varkenshouderij. Voor Agrisyst maakt het niet uit welk type transponder wordt gebruikt.

  Hoewel digitalisering in de varkenshouderij langzamer gaat dan het bedrijf Agrisyst aanvankelijk dacht, zet het wel door. Het bedrijf dat data- en ICT-oplossingen biedt, blijft nieuwe apps introduceren. Zo heeft het bedrijf bijvoorbeeld een app om data van biggewichten automatisch op te halen. Met dit soort technieken wordt de drempel om gegevens vast te leggen lager en kost het tegelijk minder werk, betoogt men bij Agrisyst. Met digitale technieken is het hele leven van een varken vast te leggen. Het is mogelijk gegevens van groepen dieren vast te leggen, maar ook van individuele dieren. In de race naar kostprijsverlaging bieden data nieuwe mogelijkheden, volgens Agrisyst. Daarom groeit de behoefte aan data. Het wordt bovendien betaalbaarder en makkelijker om informatie vast te leggen in de varkenshouderij. Voor Agrisyst maakt het niet uit welk type transponder wordt gebruikt.

 • Geheel nieuw product op de beurs is de gekoelde mestpan voor kraamstallen. Een co-productie van de bedrijven Intercontinental en R&R Systems. De mestpan van het eerstgenoemde bedrijf is voorzien van een koelsysteem van R&R, zodat de mest nooit warmer wordt dan 15 graden. Het mestniveau in de opvang mag maximaal 12 centimeter zijn. Wekelijks mest aflaten is noodzakelijk. De techniek zorgt ervoor dat de ammoniakreductie van de mestpan 85% bedraagt. Dit maakt een luchtwasser overbodig. De bedrijven verwachten uiterlijk volgende maand de erkenning te hebben voor hun systeem. De mestpan is verkrijgbaar in diverse afmetingen. De koeling is geïntegreerd in het frame waarop de pan rust. Het koelelement is geïsoleerd. De koeling maakt gebruik van een warmtepomp en een gesloten systeem, vaak met koelmiddel. De vrijkomende warmte kan elders op het bedrijf worden ingezet.

  Geheel nieuw product op de beurs is de gekoelde mestpan voor kraamstallen. Een co-productie van de bedrijven Intercontinental en R&R Systems. De mestpan van het eerstgenoemde bedrijf is voorzien van een koelsysteem van R&R, zodat de mest nooit warmer wordt dan 15 graden. Het mestniveau in de opvang mag maximaal 12 centimeter zijn. Wekelijks mest aflaten is noodzakelijk. De techniek zorgt ervoor dat de ammoniakreductie van de mestpan 85% bedraagt. Dit maakt een luchtwasser overbodig. De bedrijven verwachten uiterlijk volgende maand de erkenning te hebben voor hun systeem. De mestpan is verkrijgbaar in diverse afmetingen. De koeling is geïntegreerd in het frame waarop de pan rust. Het koelelement is geïsoleerd. De koeling maakt gebruik van een warmtepomp en een gesloten systeem, vaak met koelmiddel. De vrijkomende warmte kan elders op het bedrijf worden ingezet.

 • Het Deense bedrijf Agrokorn ontwikkelde enkele jaren geleden ‘Pump ’n grow’, een automatische voersysteem om kunstmelk te verstrekken aan biggen bij de zeug. De basis van het systeem is een voorraadvat met een pomp. Daarnaast is elk kraamhok voorzien van een drinkbakje met klepel. Deze bedient de nippel die boven het bakje zit waardoor de nippel schoon blijft. Door gebruik te maken van dunne leidingen heeft het systeem weinig inhoud en beschikken de dieren altijd over verse melk. Om te reinigen moet handmatig reinigingsmiddel in het voorraadvat worden gedaan. Dat kan dagelijks met een waterstofperoxide of twee keer per week met een alkalisch middel, afhankelijk van de voorkeur van de varkenshouder. Het systeem kost €25 tot €45 per kraamhok volgens de leverancier en is verkrijgbaar in de Benelux en Duitsland via distributeur Swinefeed: www.swinefeed.com.

  Het Deense bedrijf Agrokorn ontwikkelde enkele jaren geleden ‘Pump ’n grow’, een automatische voersysteem om kunstmelk te verstrekken aan biggen bij de zeug. De basis van het systeem is een voorraadvat met een pomp. Daarnaast is elk kraamhok voorzien van een drinkbakje met klepel. Deze bedient de nippel die boven het bakje zit waardoor de nippel schoon blijft. Door gebruik te maken van dunne leidingen heeft het systeem weinig inhoud en beschikken de dieren altijd over verse melk. Om te reinigen moet handmatig reinigingsmiddel in het voorraadvat worden gedaan. Dat kan dagelijks met een waterstofperoxide of twee keer per week met een alkalisch middel, afhankelijk van de voorkeur van de varkenshouder. Het systeem kost €25 tot €45 per kraamhok volgens de leverancier en is verkrijgbaar in de Benelux en Duitsland via distributeur Swinefeed: www.swinefeed.com.

 • Agrovision introduceert PigVision Mobile. Dat is de mobiele applicatie voor de registratie van de dagelijkse handelingen in de stal. De app meldt bij het invoeren als onwaarschijnlijke waardes worden ingevuld. De app koppelt met zeugenmanagementprogramma Pigmanager. De app is zowel online als offline te gebruiken. Door in de stal de barcode op de zeugenkaart te scannen, verschijnen de gegevens in het scherm.

  Agrovision introduceert PigVision Mobile. Dat is de mobiele applicatie voor de registratie van de dagelijkse handelingen in de stal. De app meldt bij het invoeren als onwaarschijnlijke waardes worden ingevuld. De app koppelt met zeugenmanagementprogramma Pigmanager. De app is zowel online als offline te gebruiken. Door in de stal de barcode op de zeugenkaart te scannen, verschijnen de gegevens in het scherm.

 • MS Schippers toont in Venray een draadloze scanner. Het apparaat werkt met een wifi-verbinding en biedt meerdere mogelijkheden: het scannen van zeugen op drachtigheid; het vastleggen van de gemaakte scanbeelden; het lezen van digitale oormerken; en tenslotte het meten van de spekdikte. Doordat de beelden vastliggen kan de bedrijfsleider of eigenaar zien of en hoe er is gescand. Bij de scanner wordt een iPad geleverd voor het nodige beeld. De prijs van de draadloze scanner is vergelijkbaar met gangbare scanners die op de markt zijn, zegt Schippers. Het meten van spekdikte om de conditie te bepalen, desnoods in combinatie met het wegen van zeugen, gebeurt nog op veel bedrijven, is de ervaring bij Schippers. Vandaar dat de functie om de spekdikte te meten is geïntegreerd in het nieuwe apparaat.

  MS Schippers toont in Venray een draadloze scanner. Het apparaat werkt met een wifi-verbinding en biedt meerdere mogelijkheden: het scannen van zeugen op drachtigheid; het vastleggen van de gemaakte scanbeelden; het lezen van digitale oormerken; en tenslotte het meten van de spekdikte. Doordat de beelden vastliggen kan de bedrijfsleider of eigenaar zien of en hoe er is gescand. Bij de scanner wordt een iPad geleverd voor het nodige beeld. De prijs van de draadloze scanner is vergelijkbaar met gangbare scanners die op de markt zijn, zegt Schippers. Het meten van spekdikte om de conditie te bepalen, desnoods in combinatie met het wegen van zeugen, gebeurt nog op veel bedrijven, is de ervaring bij Schippers. Vandaar dat de functie om de spekdikte te meten is geïntegreerd in het nieuwe apparaat.

 • De CO2 box-500 van Agro TopShop werkt met CO2 om niet-levensvatbare biggen te euthanaseren en is geschikt voor dieren tot 5 kilo. Het euthanaseerproces is geautomatiseerd. Het apparaat zorgt er zelf voor dat het CO2-gehalte tijdens het proces constant blijft. Voor de aansturing van het ventiel en het proces is elektriciteit nodig. Het apparaat kost € 2.490. Bij levering wordt een training verzorgd. De biggen worden gedood door het gas. Het is niet nodig deze alsnog te steken. Agro Top Shop is het voormalige Agro Verhen, dat sinds begin dit jaar behoort tot de Duitse ki-organisatie GFS.

  De CO2 box-500 van Agro TopShop werkt met CO2 om niet-levensvatbare biggen te euthanaseren en is geschikt voor dieren tot 5 kilo. Het euthanaseerproces is geautomatiseerd. Het apparaat zorgt er zelf voor dat het CO2-gehalte tijdens het proces constant blijft. Voor de aansturing van het ventiel en het proces is elektriciteit nodig. Het apparaat kost € 2.490. Bij levering wordt een training verzorgd. De biggen worden gedood door het gas. Het is niet nodig deze alsnog te steken. Agro Top Shop is het voormalige Agro Verhen, dat sinds begin dit jaar behoort tot de Duitse ki-organisatie GFS.

 • AgruniekRijnvallei won de Innovatie Award LIV Venray 2018 met haar 'Zuiver Voer' concept. Volgens de jury speelt het bedrijf hier mee in op de laatste inzichten omtrent voeding en darmgezondheid.

  AgruniekRijnvallei won de Innovatie Award LIV Venray 2018 met haar 'Zuiver Voer' concept. Volgens de jury speelt het bedrijf hier mee in op de laatste inzichten omtrent voeding en darmgezondheid.

Erik Ordelman en Kees van Dooren

Laatste reacties

 • BW

  Het was een gezellige beurs in Venraij. Misschien is het een idee om de beurs om de 2 jaren te houden en dan samen met de rundvee. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten, die hoe dan ook , toch op de klanten wordt doorberekend. Als ik zie wat er aan vertegenwoordigers staat bij de stands lijkt het wel of er steeds meer vertegenwoordigers bijkomen, terwijl de agrarische ondernemers in rap tempo afneemt. Zeker bij de voerfabrikanten. Ik zou graag willen weten wat er aan kosten op het voer gezet wordt om de voerspecialisten/voorlichters te bekostigen.

 • bankivahoen

  Bij de grotere stands wemelde het van de "stropdassen ", boeren zie je er steeds minder. Wat je ook in de wandelgangen hoort is de publieksonvriendelijke manier van registratie om binnen te mogen. Vroeger stuurde bedrijven je een gratis toegangsbewijs en tegenwoordig ben je een kwartier bezig om zeer gevoelige informatie prijs te geven over de gang van zaken op je bedrijf en zelfs privé aangelegenheden. Gek dat we met zijn allen daar geen enkel probleem mee hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.