Varkenshouderij

Foto & video 1 reactielaatste update:15 dec 2018

Nieuwe Beter leven-stal met mestverwerker

Varkenshouder Klaas Mijnheer is met zijn nieuwe vleesvarkensstal gesloten en heeft nu alles op 1 locatie.

Foto

 • Klaas Mijnheer is varkenshouder in Rouveen (Ov.). Hij heeft een gesloten bedrijf met 350 zeugen. Het bedrijf is vrij van mycoplasma en APP. Hij vaccineert tegen PRRS, maar heeft geen veldvirus onder de zeugen. - Foto's: Henk Riswick

  Klaas Mijnheer is varkenshouder in Rouveen (Ov.). Hij heeft een gesloten bedrijf met 350 zeugen. Het bedrijf is vrij van mycoplasma en APP. Hij vaccineert tegen PRRS, maar heeft geen veldvirus onder de zeugen. - Foto's: Henk Riswick

 • De nieuwe stal biedt plaats aan 2.500 vleesvarkens en voldoet aan de richtlijen van het 1 ster Beter leven-keurmerk van De Dierenbecherming. Er wordt gewerkt met grondkanaalventilatie.

  De nieuwe stal biedt plaats aan 2.500 vleesvarkens en voldoet aan de richtlijen van het 1 ster Beter leven-keurmerk van De Dierenbecherming. Er wordt gewerkt met grondkanaalventilatie.

 • De vloer onder de biggen wordt verwarmd met warmte afkomstig van de zware varkens. In de stal hangt een elektrische CV-ketel om zonodig bij te verwarmen. Er is gekozen voor elektrisch, mochten er op termijn zonnepanelen op het dak komen voor energieproductie.

  De vloer onder de biggen wordt verwarmd met warmte afkomstig van de zware varkens. In de stal hangt een elektrische CV-ketel om zonodig bij te verwarmen. Er is gekozen voor elektrisch, mochten er op termijn zonnepanelen op het dak komen voor energieproductie.

 • Voer en water worden gescheiden van elkaar aangeboden. Dat wil Mijnheer. Een reden is dat hij er rekening mee houdt dat het Beter leven-programma op termijn verlangt dat varkens een aparte watervoorziening hebben, ook als brij wordt gevoerd. Het drinkwatercircuit is aangelegd zondere doodlopende stukken en het water kan circuleren.

  Voer en water worden gescheiden van elkaar aangeboden. Dat wil Mijnheer. Een reden is dat hij er rekening mee houdt dat het Beter leven-programma op termijn verlangt dat varkens een aparte watervoorziening hebben, ook als brij wordt gevoerd. Het drinkwatercircuit is aangelegd zondere doodlopende stukken en het water kan circuleren.

 • Een hok biedt plaats aan 13 varkens. De deuren tussen 2 hokken blijven open. Mocht de biggenproductie nog zover groeien dat meer stalruimte nodig is, dan wordt van 3 hokken 1 ruimte gemaakt. Met meer dan 40 varkens in de groep is de oppervlakte-eis namelijk niet 1 vierkante meter per varken, maar 90 vierkante centimeter. De deuren zijn 1,20 meter breed. Mijnheer weet uit ervaring dat met smallere deurtjes filevorming ontstaat met gedrang tot gevolg.

  Een hok biedt plaats aan 13 varkens. De deuren tussen 2 hokken blijven open. Mocht de biggenproductie nog zover groeien dat meer stalruimte nodig is, dan wordt van 3 hokken 1 ruimte gemaakt. Met meer dan 40 varkens in de groep is de oppervlakte-eis namelijk niet 1 vierkante meter per varken, maar 90 vierkante centimeter. De deuren zijn 1,20 meter breed. Mijnheer weet uit ervaring dat met smallere deurtjes filevorming ontstaat met gedrang tot gevolg.

 • Daglicht komt binnen via het dak.

  Daglicht komt binnen via het dak.

 • Een overzicht van het bedrijf van Klaas Mijnheer in Rouveen. Donderdag 20 december is er een open dag: https://www.agruniekrijnvallei.nl/agenda/open_dag_vleesvarkensstal_rouveen.aspx

  Een overzicht van het bedrijf van Klaas Mijnheer in Rouveen. Donderdag 20 december is er een open dag: https://www.agruniekrijnvallei.nl/agenda/open_dag_vleesvarkensstal_rouveen.aspx

 • 2 restafdelingen bieden samen plaats aan maximaal 90 varkens. Deze afdelingen dragen bij aan een goede stalbezetting, zonder dat dieren te licht naar de slachterij gaan.

  2 restafdelingen bieden samen plaats aan maximaal 90 varkens. Deze afdelingen dragen bij aan een goede stalbezetting, zonder dat dieren te licht naar de slachterij gaan.

 • Buiten is een afleverruimte met oplopende vloer naar de plek waar de dieren op de vrachtwagen gaan. Deze ruimte wordt op termijn overdekt.

  Buiten is een afleverruimte met oplopende vloer naar de plek waar de dieren op de vrachtwagen gaan. Deze ruimte wordt op termijn overdekt.

 • Het bedrijf mestwater.com legt een mesterverwerker aan. Het bedrijf van Mijnheer fungeert daarvoor als praktijkbedrijf. Deze rol vervult het bedrijf tevens voor voerfabrikant AgruniekRijnvallei en fokkerijorganisatie Topigs Norsvin.

  Het bedrijf mestwater.com legt een mesterverwerker aan. Het bedrijf van Mijnheer fungeert daarvoor als praktijkbedrijf. Deze rol vervult het bedrijf tevens voor voerfabrikant AgruniekRijnvallei en fokkerijorganisatie Topigs Norsvin.

 • De techniek voor de mestverwerker. De zeugen- en vleesvarkensmest worden eerst gecentifugeerd. De dikke fractie wordt ter plekke gecomposteerd in een een 14 kuubs tank met beluchter. Via microfiltratie en omgekeerde osmose wordt 75% van het volume loosbaar water. Mijnheer heeft een vergunning om dat water te losen. Ongeveer 15% van het volume is ook vloeibaar en is stikstof kali-concentraat.

  De techniek voor de mestverwerker. De zeugen- en vleesvarkensmest worden eerst gecentifugeerd. De dikke fractie wordt ter plekke gecomposteerd in een een 14 kuubs tank met beluchter. Via microfiltratie en omgekeerde osmose wordt 75% van het volume loosbaar water. Mijnheer heeft een vergunning om dat water te losen. Ongeveer 15% van het volume is ook vloeibaar en is stikstof kali-concentraat.

Eén reactie

 • yep

  En weer een kansloos mestverwerking initiatief. Leert er nu niemand uit het verleden dat het op deze manier nooit gaat werken...
  Dit is weer een typische machine bouwer die in het gat mestverwerking stort, zonder enige voorkennis gaan ze een paar jaar experimenteren met veel ellende waarna ze er achter komen dat het toch wat moeilijker is dan ze dachten... Ja er komt water uit maar helaas niet lang voldoende hoeveelheden. Kansloos in mijn ogen....

Of registreer je om te kunnen reageren.