Foto: Henk Riswick VarkensFoto

Nieuw zeugenbedrijf tussen de fritesaardappelen

De familie Gülden verhuisde haar zeugenbedrijf van de dorspkern naar een enorm perceel bouwland.

De familie Gülden boerde tot begin dit jaar met 70 zeugen middenin de bebouwde kom van Elsdorf. Sinds afgelopen februari is het nieuwe bedrijf voor 200 zeugen en biggenopfok gereed, net buiten de bebouwde kom. Een strostal die handmatig werd uitgemest is vervangen door een hagelnieuwe stal met de modernste technieken om varkens te houden. - Foto's: Henk Riswick

Patrick (28) en Michael (63) Gülden hebben in Elsdorf, deelstaat Noordrijn-Westfalen (Duitsland), een gemengd bedrijf met met akkerbouw, energieproductie en zeugen. De 200 zeugen komen van fokkerij-organisatie German Genetic (Large-White x Landras).

Het bedrijf maakt alle voeders zelf. De hoofdbestanddelen zijn tarwe, gerst en soja, aangevuld met mineralen. Om te zorgen dat de varkens voldoende ruwe celstof binnenkrijgen, wordt een mengsel van bietenpulp, sojahullen en tarwegries aan het rantsoen toegevoegd.

De vrijloopkraamhokken bevallen de varkenshouders goed. De zeugen zijn relaxter. Dat laten ze zien door met hun staarten te zwaaien. Ze vreten ook meer als ze niet zijn opgesloten; tot 10 kilo droogvoer per dag.

De oppervlakte per kraamhok is 8 vierkante meter. Tot drie à vijf dagen na werpen zitten de zeugen gefixeerd. De kraambox sluiten gaat eenvoudig, is de ervaring van de varkenshouders. Dit gebeurt door de ene kant van de kraambox richting de andere, vaste wand van de kooi te schuiven en dan met een pin vast te zetten. Doordat de zeugen tijdelijk zijn opgesloten, is er geen extra uitval door doodliggen, is de ervaring. Michael Gülden: De zeugen hebben een rustig karakter. Dat speelt ook mee. Bij 20 zeugen hebben we hooguit één of twee biggen die verongelukken in het vrijloopkraamhok. Ik vind deze vorm van huisvesting beter voor mens en dier.

In de drachtstal is ook veel ruimte. Door de stal loopt een vijzel waarmee dagelijks een handje stro aan de zeugen wordt verstrekt als afleidingsmateriaal.

Na spenen - op 28 dagen - gaan de biggen er qua ruimte niet op achteruit. Het bedrijf beschikt over 1.200 biggenplaatsen op 200 zeugen. De oppervlakte van een biggenhok voor 25 dieren bedraagt 11,2 vierkante meter. Dit komt overeen met 0,45 vierkante meter per big. De varkenshouders zien om zich heen dat de druk om het dierenwelzijn te verbeteren snel groeit. Met deze biggenstal verwachten zij voorlopig binnen de wettelijke huisvestingsregels te blijven. De ruimte doet de pas gespeende biggen goed. Deze zien er gezond uit. Aan de stevige mest is af te leiden dat de voersamenstelling deugt.

Bij de biggen wordt gewerkt met voerpadventilatie. Via het raam in de deur zijn de biggen goed te observeren, zonder dat de rust wordt verstoord.

De Duitse brandveiligheidsvoorschriften verlangen dat gebruik wordt gemaakt van een brandmuur en brandwerende deur tussen de dieregroepen op dit bedrijf. In iedere afdeling is een vluchtdeur aanwezig.

De biggen zijn voor het Duitse slagers-segment. Financieel maken de varkenshouders een goede start. De biggen rekenen ze af op de notering van hun producentenvereniging Schweinevermarktung Rheinland. De notering staat in week 36 op ¬  66 per big, op basis van 30 kilo. De notering is exclusief btw en twee vaccinaties.

Beheer
WP Admin