Varkenshouderij

Foto & video

Colombiaanse voorbeeldboerderij naar Nederlandse snit

‘Bioveiligheid’ en ‘nieuwe technologieën’ zijn kernwoorden op varkensbedrijf HoCoTec in Colombia.

Boerderij kreeg een rondleiding door HoCoTec, nabij Villavicencio in de Colombiaanse provincie Meta. Het varkensbedrijf focust zich op opleiding en demonstraties. Eind 2017 zal de boerderij verdrievoudigen qua grootte om uiteindelijk een geheel verticale integratie te worden, inclusief vleesverwerking.

Foto

 • Edgar Villamizar (52), algemeen directeur van HoCoTec. - Foto: Vincent ter Beek

  Edgar Villamizar (52), algemeen directeur van HoCoTec. - Foto: Vincent ter Beek

 • Een van de functies van de boerderij is kennisoverdracht. Varkensprofessionals vanuit het hele continent komen hiernaartoe om nieuwe inzichten te verwerven over varkensproductie. - Foto: HoCoTec

  Een van de functies van de boerderij is kennisoverdracht. Varkensprofessionals vanuit het hele continent komen hiernaartoe om nieuwe inzichten te verwerven over varkensproductie. - Foto: HoCoTec

 • De sfeer onder de studenten op HoCoTec is informeel. Zij wonen sessies bij in klaslokalen op de boerderij. - Foto's: Vincent ter Beek

  De sfeer onder de studenten op HoCoTec is informeel. Zij wonen sessies bij in klaslokalen op de boerderij. - Foto's: Vincent ter Beek

 • Ook zijn er lessen in de stal, zoals hier tussen de gelten met docent Ángelo Morales.

  Ook zijn er lessen in de stal, zoals hier tussen de gelten met docent Ángelo Morales.

 • HoCoTec neemt zijn voorbeeldfunctie serieus en hanteert daarom een hoge bioveiligheid. Over ieder detail is nagedacht. Neem bijvoorbeeld deze heg die rondom alle stallen staat.

  HoCoTec neemt zijn voorbeeldfunctie serieus en hanteert daarom een hoge bioveiligheid. Over ieder detail is nagedacht. Neem bijvoorbeeld deze heg die rondom alle stallen staat.

 • De heg lijkt sierlijk maar bevat scherpe naalden. Zo wordt wild op afstand gehouden.

  De heg lijkt sierlijk maar bevat scherpe naalden. Zo wordt wild op afstand gehouden.

 • Ook de bomen rondom de stallen zijn aangeplant met een reden. Ze hebben een sterke, plezierige geur en zorgen ook voor schaduw in de vaak tropische temperaturen.

  Ook de bomen rondom de stallen zijn aangeplant met een reden. Ze hebben een sterke, plezierige geur en zorgen ook voor schaduw in de vaak tropische temperaturen.

 • HoCoTec heeft eigen beren en een ki-installatie op de boerderij, dus het risico op insleep van ziektes is beperkt.

  HoCoTec heeft eigen beren en een ki-installatie op de boerderij, dus het risico op insleep van ziektes is beperkt.

 • HoCoTec hanteert moderne opvattingen. Zo worden de dragende zeugen in groepshuisvesting gehouden. De boerderij wordt uitgebreid naar een capaciteit van 700 zeugen.

  HoCoTec hanteert moderne opvattingen. Zo worden de dragende zeugen in groepshuisvesting gehouden. De boerderij wordt uitgebreid naar een capaciteit van 700 zeugen.

 • De geltenstal heeft enige lichtbollen aan het plafond om zo voor voldoende licht te zorgen en vruchtbaarheid aan te moedigen.

  De geltenstal heeft enige lichtbollen aan het plafond om zo voor voldoende licht te zorgen en vruchtbaarheid aan te moedigen.

 • Als de PIC-zeugen worden getransporteerd van de wachtstal naar de kraamstal is hun pad duidelijk afgebakend. Wegrennen is geen optie.

  Als de PIC-zeugen worden getransporteerd van de wachtstal naar de kraamstal is hun pad duidelijk afgebakend. Wegrennen is geen optie.

 • De kraamstal heeft ook allerlei moderne snufjes, zo is er snuitventilatie om de zeugen te koelen in de tropische temperatuur. In de hitte houden ook de biggen wel van een briesje.

  De kraamstal heeft ook allerlei moderne snufjes, zo is er snuitventilatie om de zeugen te koelen in de tropische temperatuur. In de hitte houden ook de biggen wel van een briesje.

 • De kleurcode van de kraamstal is groen. Dat zie je onder meer terug in de kleur van de overalls.

  De kleurcode van de kraamstal is groen. Dat zie je onder meer terug in de kleur van de overalls.

 • Zelfs aan de pennen is de kleurcode te herkennen. Personeel moet bij ieder bezoek aan een stal wisselen van kleur. Zo wordt interne bioveiligheid gewaarborgd.

  Zelfs aan de pennen is de kleurcode te herkennen. Personeel moet bij ieder bezoek aan een stal wisselen van kleur. Zo wordt interne bioveiligheid gewaarborgd.

 • In de stal voor gespeende biggen is de kleur geel. Biggen worden gehouden in groepen van 150 en blijven hier vanaf het spenen op dag 28 totdat ze ongeveer 32 kilo zijn, grofweg rondom dag 70.

  In de stal voor gespeende biggen is de kleur geel. Biggen worden gehouden in groepen van 150 en blijven hier vanaf het spenen op dag 28 totdat ze ongeveer 32 kilo zijn, grofweg rondom dag 70.

 • De biggenstal bestaat uit zeven ruimtes voor 150 gespeende biggen. In Colombia is immunovaccinatie gebruikelijk, vandaar dat de beertjes nog intact zijn.

  De biggenstal bestaat uit zeven ruimtes voor 150 gespeende biggen. In Colombia is immunovaccinatie gebruikelijk, vandaar dat de beertjes nog intact zijn.

 • De vleesvarkensstal is flink in ontwikkeling. Begin 2018 zal de boerderij een capaciteit hebben voor 7.000 vleesvarkens.

  De vleesvarkensstal is flink in ontwikkeling. Begin 2018 zal de boerderij een capaciteit hebben voor 7.000 vleesvarkens.

 • Bioveiligheid speelt ook een rol bij het aanleveren van voer. Het voer wordt via een andere weg naar deze ‘bodega’ gebracht, een voeropslaggebouw dat op het terrein staat.

  Bioveiligheid speelt ook een rol bij het aanleveren van voer. Het voer wordt via een andere weg naar deze ‘bodega’ gebracht, een voeropslaggebouw dat op het terrein staat.

 • Veevoerbedrijf CIPA maakt het voer. Het wordt aangeleverd in zakken en komt binnen door dit raam.

  Veevoerbedrijf CIPA maakt het voer. Het wordt aangeleverd in zakken en komt binnen door dit raam.

Of registreer je om te kunnen reageren.