Varkenshouderij

Foto & video 2 reacties

Splinternieuwe etagestal voor 600 zeugen

Familie Van den Broek bouwde in 2016 een nieuwe etagestal. De bouwwijze en materiaalkeuze springen in het oog.

Foto

 • Stevenia (41) en Wim (42) van den Broek hebben in Lunteren (Gld.) een gemengd bedrijf met zeugen en biologische leghennen. De varkenstak telt na de uitbreiding 600 Topigs 20-zeugen maal Triton-eindbeer. De pluimveetak omvat 20.000 biologische leghennen. - Foto's: Henk Riswick

  Stevenia (41) en Wim (42) van den Broek hebben in Lunteren (Gld.) een gemengd bedrijf met zeugen en biologische leghennen. De varkenstak telt na de uitbreiding 600 Topigs 20-zeugen maal Triton-eindbeer. De pluimveetak omvat 20.000 biologische leghennen. - Foto's: Henk Riswick

 • De etagestal biedt plaats aan 600 zeugen. De gespeende biggen zijn in de bestaande stallen gehuisvest. De lengte van de nieuw stal is 47 meter, de breedte 30 meter en de goothoogte 4 meter. Beneden zitten ventielen voor de luchtinlaat. Op de verdieping komt lucht binnen via kanalen.

  De etagestal biedt plaats aan 600 zeugen. De gespeende biggen zijn in de bestaande stallen gehuisvest. De lengte van de nieuw stal is 47 meter, de breedte 30 meter en de goothoogte 4 meter. Beneden zitten ventielen voor de luchtinlaat. Op de verdieping komt lucht binnen via kanalen.

 • Op de benedenverdieping zijn twee dekafdelingen en zes afdelingen voor groepshuisvesting van drachtige zeugen. De afdelingen zijn in spiegelbeeld tegenover elkaar gebouwd. Dat is de reden dat de centrale gang verspringt. Onder is gekozen voor gietbouw. De wanden zijn ter plekke gestort.

  Op de benedenverdieping zijn twee dekafdelingen en zes afdelingen voor groepshuisvesting van drachtige zeugen. De afdelingen zijn in spiegelbeeld tegenover elkaar gebouwd. Dat is de reden dat de centrale gang verspringt. Onder is gekozen voor gietbouw. De wanden zijn ter plekke gestort.

 • Op de eerste verdieping liggen de 120 kraamzeugen. De varkenshouders werken met een vierwekensystemen, met alternerend spenen. De kraamzeugen liggen verdeeld over twee ruimten. Er is gekozen voor lichte materialen en er komt veel daglicht binnen, zodat een prettige werkplek ontstaat.

  Op de eerste verdieping liggen de 120 kraamzeugen. De varkenshouders werken met een vierwekensystemen, met alternerend spenen. De kraamzeugen liggen verdeeld over twee ruimten. Er is gekozen voor lichte materialen en er komt veel daglicht binnen, zodat een prettige werkplek ontstaat.

 • Vanuit de centrale gang is het mogelijk de zeugen in iedere afdeling te observeren, zonder ze te storen. Er zit overal een raam.

  Vanuit de centrale gang is het mogelijk de zeugen in iedere afdeling te observeren, zonder ze te storen. Er zit overal een raam.

 • In de nieuwbouw wordt gewerkt met Ilmar-voerstations. De voerstations functioneren naar wens. De techniek zorgt voor veel rust onder de zeugen. De ervaring is dat iedere zeug doorgaans op hetzelfde tijdstip van de dag in het voerstation is te vinden. Zo veel nieuwe zeugen iets aanleren was wel een enorme klus.

  In de nieuwbouw wordt gewerkt met Ilmar-voerstations. De voerstations functioneren naar wens. De techniek zorgt voor veel rust onder de zeugen. De ervaring is dat iedere zeug doorgaans op hetzelfde tijdstip van de dag in het voerstation is te vinden. Zo veel nieuwe zeugen iets aanleren was wel een enorme klus.

 • Naar behoefte voeren is een pluspunt van voerstations. Om de voergift verder te optimaliseren, overwegen de varkenshouders de zeugen op termijn te gaan wegen na spenen.

  Naar behoefte voeren is een pluspunt van voerstations. Om de voergift verder te optimaliseren, overwegen de varkenshouders de zeugen op termijn te gaan wegen na spenen.

 • De informatie over de voeropname is ieder moment op te vragen op smartphone, tablet of dekstop-computer.

  De informatie over de voeropname is ieder moment op te vragen op smartphone, tablet of dekstop-computer.

 • De warmtewisselaar benut de warmte van de stallucht, net voor deze de stal verlaat en door de luchtwasser stroomt. Voor de klimaatregeling en het vullen van de hoppers van de voerstations is gekozen voor Hotraco-automatisering, de Thomas-techniek.

  De warmtewisselaar benut de warmte van de stallucht, net voor deze de stal verlaat en door de luchtwasser stroomt. Voor de klimaatregeling en het vullen van de hoppers van de voerstations is gekozen voor Hotraco-automatisering, de Thomas-techniek.

 • De zeugenstapel is verdrievoudigd. Zodoende is het aandeel eerste- en tweedeworpszeugen oververtegenwoordigd. De melkgift van de zeugen lijkt goed. De biggen zien er goed uit. Voor de stal klaar was, heeft Wim van den Broek in een huurstal drie productiegroepen zeugen opgefokt en geïnsemineerd. De nieuwe stal is zodoende direct volop in gebruik genomen.

  De zeugenstapel is verdrievoudigd. Zodoende is het aandeel eerste- en tweedeworpszeugen oververtegenwoordigd. De melkgift van de zeugen lijkt goed. De biggen zien er goed uit. Voor de stal klaar was, heeft Wim van den Broek in een huurstal drie productiegroepen zeugen opgefokt en geïnsemineerd. De nieuwe stal is zodoende direct volop in gebruik genomen.

 • Voor de biggen is er een warme onderkruip met verwarmd nest.

  Voor de biggen is er een warme onderkruip met verwarmd nest.

 • De eerste cijfers laten een productie zien van 14,8 levendgeboren biggen per zeug. De uitval in de kraamstal is 10,3%. Gespeend wordt op gemiddeld 24 dagen leeftijd. Vanaf drie dagen krijgen de biggen aanvullend melkvervanger, tot spenen. Vanaf een week leeftijd krijgen de biggen ook droge prestarter.

  De eerste cijfers laten een productie zien van 14,8 levendgeboren biggen per zeug. De uitval in de kraamstal is 10,3%. Gespeend wordt op gemiddeld 24 dagen leeftijd. Vanaf drie dagen krijgen de biggen aanvullend melkvervanger, tot spenen. Vanaf een week leeftijd krijgen de biggen ook droge prestarter.

 • De bouwkosten bedroegen € 1.600 per zeugenplaats. In de kraamafdelingen is deels tweedehands stalinrichting gebruikt.

  De bouwkosten bedroegen € 1.600 per zeugenplaats. In de kraamafdelingen is deels tweedehands stalinrichting gebruikt.

 • De zeugen zijn bewegen gewend in de groepshuisvesting. Ze lopen daarom probleemloos naar boven.

  De zeugen zijn bewegen gewend in de groepshuisvesting. Ze lopen daarom probleemloos naar boven.

 • De varkenshouders zijn tevreden met hun nieuwe stal. Het werkt veel prettiger in deze stal en beter dan voorheen.

  De varkenshouders zijn tevreden met hun nieuwe stal. Het werkt veel prettiger in deze stal en beter dan voorheen.

Laatste reacties

 • wilcovanlaar1

  Wim en Stevenia, heel mooi om te zien !

 • farmerbn

  Prachtig. We hoeven als boeren niet altijd alle cijfers te geven aan de media. Sterfte-cijfers is zo'n voorbeeld. Bij ziekenhuizen of bejaardetehuizen zie je ook nooit het sterfte-cijfer. Gewoon niet over praten.

Of registreer je om te kunnen reageren.