Foto: Ronald Hissink VarkensFoto

Volop werkplezier in diervriendelijke varkensstal

Familie Bosgoed-Brink bouwde in 2017 een vleesvarkensstal met grote groepen in het Gelderse Wilp. Boer en varkens hebben het naar hun zin. De eerste resultaten stemmen tevreden.

Centrale gang in het midden van de stal met links en rechts 4 afdelingen. Zowel buiten als binnen in de stal is het opgeruimd en schoon.

Hilde Brink hecht veel waarde aan dierenwelzijn. De stal moest zo uitgevoerd worden dat de varkens zich comfortabel voelen en goed kunnen presteren. Na een periode van rondkijken en oriënteren viel de keus op vleesvarkens in grote groepen.

De vreet- en drinkruimte is meestal goed bezet. De varkens krijgen onbeperkt droogvoer uit een plateaubak.

Aanzicht vanaf de weg. De familie Bosgoed-Brink bouwde in Wilp (Gelderland) een nieuwe vleesvarkensstal. Bij de keuze voor grote groepen gingen de ondernemers niet over één nacht ijs.

Brink controleert de varkens. De varkenshoudster geniet volop van de dieren. Tijdens de ronde strooit ze wat strooisel op de dichte vloer om de varkens te activeren. "De controle van de dieren duurt wel iets langer dan in kleine groepen, maar het werkplezier maakt dat dubbel en dwars goed , aldus Brink.

De stal heeft directe luchtinlaat. De frisse lucht komt rechtstreeks van buiten door de gele kleppen naar binnen. Dat bevalt prima. De vloeren zijn schoon en in de stal zijn geen hoestende varkens te horen.

De sorteergang. Voor het afleveren selecteert het weegstation de slachtrijpe dieren. Deze worden via de middelste poort naar de sorteergang geleid. Die komt uit in de ligruimte achter de tussenwand. Afhankelijk van het aantal uit te sorteren varkens plaats Brink een afscheiding in deze ruimte om de varkens apart te houden. Het afleveren van de varkens is een fluitje van een cent. Ze lopen goed omdat ze veel ruimte hebben gehad en ze liggen al apart. We hoeven ze amper aan te jagen , vertelt ze enthousiast.

Vooraanzicht van het sorteerstation in de kleine groep. Via de middelste poort komen de dieren in de sorteergang om afgeleverd te worden. De hekken ontbreken op de foto.

Vanuit de inpandige bezoekersruimte kijk je in de eerste afdeling. Deze is gebouwd in de eerste afdeling die daarom plaats biedt aan 325 varkens, tegen 375 in de andere 7 afdelingen.

Overzicht vanachter de ramen in de bezoekersruimte. Rechts is het automatische weeg- en sorteerstation te zien. Het is de toegang tot de vreet- en drinkplaatsen. Achter de wand is ook een ligruimte. Die stelt bange dieren in de gelegenheid om te vluchten als ze belaagd worden.

Brink monteerde een nevelinstallatie in de stal om op warme dagen te kunnen koelen. Ze gebruikt de installatie ook om een probiotica te vernevelen.

Onderin de bak zitten de drinknipppels. Er zijn twee aparte leidingsystemen voor drinkwater. In de toekomst wil de varkenshoudster één leiding gebruiken om wei via de nippel voeren.

Het weeg- en sorteerstation in de kleine afdeling. In de grote afdelingen is de vreetruimte gescheiden door twee hekken. Afhankelijk van het gewicht gaat de linker- of de rechterpoort open na de weging en kan het varken naar de voerbakken. Op deze manier kan de varkenshoudster lichte en zware dieren in dezelfde groep verschillend voer verstrekken. Het gewicht en voersoort zijn in de app van het systeem op de mobiele telefoon in te stellen.

Terugloopsluis. Rechts is de vreet- en drinkruimte en links de ligruimte. De teruglooppoort beweegt in één richting zodat varkens niet zonder te worden gewogen kunnen vreten en drinken.

Beheer
WP Admin