Varkenshouderij

Foto & video 3 reacties

Diervriendelijke varkensstal met lage ammoniakuitstoot

Varkenshoff is een nieuwe manier van varkenshouden die minder intensief is dan gangbaar. De experimentele proefstal combineert dierenwelzijn met een lage ammoniakuitstoot in een stal die goed in het landschap past.

Foto

 • Vooraanzicht van 'Varkenshoff'. De experimentele proefstal van de familie Noordman herbergt 25 zeugen met bijbehorende vleesvarkens in een driewekensysteem. Noordman bouwde de stal met stallenbouwer ID Agro, stalirichter Nijenkamp en installatiebedrijf Geissler. Het ontwerp is van hovenier in ruste, Jan Pape. - Foto's: Ronald Hissink

  Vooraanzicht van 'Varkenshoff'. De experimentele proefstal van de familie Noordman herbergt 25 zeugen met bijbehorende vleesvarkens in een driewekensysteem. Noordman bouwde de stal met stallenbouwer ID Agro, stalirichter Nijenkamp en installatiebedrijf Geissler. Het ontwerp is van hovenier in ruste, Jan Pape. - Foto's: Ronald Hissink

 • De stal heeft veel inhoud en er komt veel licht naar binnen door de lichtdoorlatende dakplaten en zijwanden. Speciale screens voorkomen opwarming door instraling van de zon. Bezoekers kunnen de dieren van bovenaf bekijken vanaf de bezoekersgang.

  De stal heeft veel inhoud en er komt veel licht naar binnen door de lichtdoorlatende dakplaten en zijwanden. Speciale screens voorkomen opwarming door instraling van de zon. Bezoekers kunnen de dieren van bovenaf bekijken vanaf de bezoekersgang.

 • Voorin de stal is een ontvangstruimte voor bezoekers. Varkenshouder Annemarie Noordman ontvangt hier regelmatig schoolklassen en excursies. Vrijwilligers voorzien de wand onder de bezoekersruimte van een wandschildering.

  Voorin de stal is een ontvangstruimte voor bezoekers. Varkenshouder Annemarie Noordman ontvangt hier regelmatig schoolklassen en excursies. Vrijwilligers voorzien de wand onder de bezoekersruimte van een wandschildering.

 • Bovenaanzicht van de kraamstal. Rechts liggen de jongste biggen, links de oudste. Noordman werkt met een driewekensysteem. Als alle biggen geboren zijn, mogen zeugen en biggen van dezelfde weekgroep door elkaar lopen. De zeug loopt los in het kraamhok.

  Bovenaanzicht van de kraamstal. Rechts liggen de jongste biggen, links de oudste. Noordman werkt met een driewekensysteem. Als alle biggen geboren zijn, mogen zeugen en biggen van dezelfde weekgroep door elkaar lopen. De zeug loopt los in het kraamhok.

 • De groep met de oudste zogende biggen. De buizen net boven de grond voorkomen dat de zeugen de biggen dooddrukken tegen de wand. De biggen drinken niet alleen bij de eigen moeder.

  De groep met de oudste zogende biggen. De buizen net boven de grond voorkomen dat de zeugen de biggen dooddrukken tegen de wand. De biggen drinken niet alleen bij de eigen moeder.

 • De jongste biggen in de kraamstal. De zeug kan niet in het biggennest komen achter het diagonale hek.

  De jongste biggen in de kraamstal. De zeug kan niet in het biggennest komen achter het diagonale hek.

 • Gespeende biggen. De exploratieruimte ligt lager dan ligplaats en de drink- en mestplaats. De biggen schuiven het vieze stro grotendeels zelf door de opening onder de roosters in de put.

  Gespeende biggen. De exploratieruimte ligt lager dan ligplaats en de drink- en mestplaats. De biggen schuiven het vieze stro grotendeels zelf door de opening onder de roosters in de put.

 • De gespeende biggen krijgen niet meteen het volledige hok tot hun beschikking om vervuiling tegen te gaan. Het voer valt tussen het stro in de exploratieruimte. Op die manier scharrelen ze hun voedsel op een natuurlijke wijze bij elkaar. Dit werkt het best als het voerniveau net tegen verzadiging aan ligt.

  De gespeende biggen krijgen niet meteen het volledige hok tot hun beschikking om vervuiling tegen te gaan. Het voer valt tussen het stro in de exploratieruimte. Op die manier scharrelen ze hun voedsel op een natuurlijke wijze bij elkaar. Dit werkt het best als het voerniveau net tegen verzadiging aan ligt.

 • Ingrepen zijn taboe. De dieren krijgen alleen een verplicht I&R-blik en een ijzerinjectie. Het houden van varkens met lange staarten gaat prima in dit systeem, getuige de geheel intacte pluim.

  Ingrepen zijn taboe. De dieren krijgen alleen een verplicht I&R-blik en een ijzerinjectie. Het houden van varkens met lange staarten gaat prima in dit systeem, getuige de geheel intacte pluim.

 • Dragende zeugen. Ook hier valt het voer tussen het stro in de exploratieruimte.

  Dragende zeugen. Ook hier valt het voer tussen het stro in de exploratieruimte.

 • Annemarie Noordman onderhoudt de plantenbakken in de stal. Er staan hoofdzakelijk noten en kruiden in de bakken. De dieren eten van de overhangende takken. De buizen voorkomen dat ze in de bakken kunnen komen.

  Annemarie Noordman onderhoudt de plantenbakken in de stal. Er staan hoofdzakelijk noten en kruiden in de bakken. De dieren eten van de overhangende takken. De buizen voorkomen dat ze in de bakken kunnen komen.

 • De vleesvarkens worden op dezelfde manier gevoerd als de dragende zeugen en biggen. Ze krijgen vier keer per dag een portie voer om te stimuleren dat ze bewegen en gaan drinken en mesten op de roostervloer.

  De vleesvarkens worden op dezelfde manier gevoerd als de dragende zeugen en biggen. Ze krijgen vier keer per dag een portie voer om te stimuleren dat ze bewegen en gaan drinken en mesten op de roostervloer.

 • Een paar keer per week strooit Noordman de hokken bij met vers stro. Darnaast krijgen de dieren grassilage bijgevoerd.

  Een paar keer per week strooit Noordman de hokken bij met vers stro. Darnaast krijgen de dieren grassilage bijgevoerd.

 • Aanzicht van de stal vanaf de plantenbak. Op de voorgrond de vleesvarkens.

  Aanzicht van de stal vanaf de plantenbak. Op de voorgrond de vleesvarkens.

 • Bovenin de stal hangen slanghaspels om de plantenbakken van water te voorzien.

  Bovenin de stal hangen slanghaspels om de plantenbakken van water te voorzien.

 • De stal is voorzien van LED-verlichting. De lampen kunnen variëren van kleur (wit-geel-rood) en intensiteit.

  De stal is voorzien van LED-verlichting. De lampen kunnen variëren van kleur (wit-geel-rood) en intensiteit.

 • De mestgang met de drinkbakken gezien vanaf de kraamstal voorin de stal.

  De mestgang met de drinkbakken gezien vanaf de kraamstal voorin de stal.

 • De lucht komt rechtstreeks binnen via de zijwand. Een computer regelt de stand van de kleppen.

  De lucht komt rechtstreeks binnen via de zijwand. Een computer regelt de stand van de kleppen.

 • Een mestschuif brengt de stromest buiten de stal.

  Een mestschuif brengt de stromest buiten de stal.

 • Achteraanzicht van de stal met voersilo's. Op de foto is goed te zien dat de gevels volleidg lichtdoorlatend zijn uitgevoerd.

  Achteraanzicht van de stal met voersilo's. Op de foto is goed te zien dat de gevels volleidg lichtdoorlatend zijn uitgevoerd.

 • Twee ventilatoren zorgen voor de afvoer van stallucht. De lucht wordt door de plantenbakken uit de stal afgezogen.

  Twee ventilatoren zorgen voor de afvoer van stallucht. De lucht wordt door de plantenbakken uit de stal afgezogen.

Laatste reacties

 • 8911077012

  wat zijn de bouw kosten ?
  hoeveel arbeid kost het per 400 zeugen ?
  wat levert het op?
  expertment wat op kost prijs allang in de pan is gedaan
  ammoiak lucht door de bloem bakken en dan zeggen dat ammoniak
  slecht is voor natuur !!!!???? (zure regen betonrot )))
  wel goed voor de lach spieren

 • Tinus1

  Idee is niet slecht, vraag is of de combi van planten met stof wel lukt?, doordat huidmondjes dicht gaan zitten . Luchtwassen is hetzelfde als een biobed, dus dat moet lukken. Succes, alleen zorg dat je de varkens met respect behandeld, maar vermenselijk ze niet!!

 • veldzicht

  Een prachtig gezicht en de varken zullen het wel prima hebben.
  Alleen moeten de dieren op een gegeven moment worden geslacht en lopen die dier en milieuactivisten nog net zo hard te schreeuwen,iedereen moet tenslotte veganist worden op den duur.

Of registreer je om te kunnen reageren.