Varkenshouderij

Foto & video

Hoge gezondheid op Luxemburgs varkensbedrijf

Varkenshouder Armand Kreins in Hupperdange, Luxemburg, bouwde enkele jaren geleden een compleet nieuw zeugenbedrijf met volop aandacht voor gezondheid. Produceren in het kleine varkensland Luxemburg heeft voordelen, maar in de stallen maakt Kreins zelf het verschil.

Ziektes buiten de deur houden. Hoe doet u dat? Kom naar het praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid op 17 januari in het Evoluon in Eindhoven. Meld u hier aan.

Foto

 • Armand (55) en Carine (50) Kreins-Aendekerk hebben in Hupperdange, Luxemburg, een bedrijf met 170 zeugen, 1.400 vleesvarkens en 65 hectare akkerbouw. Luxemburg telt 6.000 zeugen op 50 bedrijven. Het bedrijf van familie Kreins behoort qua omvang tot het gemiddelde. - Foto's: Henk Riswick

  Armand (55) en Carine (50) Kreins-Aendekerk hebben in Hupperdange, Luxemburg, een bedrijf met 170 zeugen, 1.400 vleesvarkens en 65 hectare akkerbouw. Luxemburg telt 6.000 zeugen op 50 bedrijven. Het bedrijf van familie Kreins behoort qua omvang tot het gemiddelde. - Foto's: Henk Riswick

 • De opvallende stal met hout en meerdere kappen was niet helemaal een eigen keuze, maar het resultaat van overleg met de gemeente en omgeving. Het gebouw moest in de omgeving passen.

  De opvallende stal met hout en meerdere kappen was niet helemaal een eigen keuze, maar het resultaat van overleg met de gemeente en omgeving. Het gebouw moest in de omgeving passen.

 • Het bedrijf kent een hoge gezondheidsstatus en is vrij van onder andere PRRS, mycoplasma, App en influenza. De varkenshouders hanteren een strikte interne en externe biosecurity.

  Het bedrijf kent een hoge gezondheidsstatus en is vrij van onder andere PRRS, mycoplasma, App en influenza. De varkenshouders hanteren een strikte interne en externe biosecurity.

 • Opvallend in de biosecurity is het weren van ongedierte; gaas voorkomt dat vogels binnenkomen. In de constructie van de buitenmuur is een H-profiel bevestigd, waardoor muizen of ratten ‘doodlopen’.

  Opvallend in de biosecurity is het weren van ongedierte; gaas voorkomt dat vogels binnenkomen. In de constructie van de buitenmuur is een H-profiel bevestigd, waardoor muizen of ratten ‘doodlopen’.

 • De dragende zeugen liggen in ligboxen met uitloop in een groot stohok. Het systeem is bewerkelijk, maar de lagere bouwkosten door het weglaten van een mestkelder en hogere dierenwelzijn gaven voor Kreins de doorslag.

  De dragende zeugen liggen in ligboxen met uitloop in een groot stohok. Het systeem is bewerkelijk, maar de lagere bouwkosten door het weglaten van een mestkelder en hogere dierenwelzijn gaven voor Kreins de doorslag.

 • In het bedrijf wordt maximaal met groepen en all in-all out gewerkt. Via het vijfwekensysteem heeft Kreins telkens vier groepen van 42 zeugen die rouleren door het bedrijf. Daarop zijn de afdelingen aangepast.

  In het bedrijf wordt maximaal met groepen en all in-all out gewerkt. Via het vijfwekensysteem heeft Kreins telkens vier groepen van 42 zeugen die rouleren door het bedrijf. Daarop zijn de afdelingen aangepast.

 • Elke dag verwijdert de varkenshouder de mest uit de kraamstal. Via de mestpannen onder de zeugen is er minimaal drijfmest in de stal. Minder ammoniak is beter voor het klimaat en de gezondheid.

  Elke dag verwijdert de varkenshouder de mest uit de kraamstal. Via de mestpannen onder de zeugen is er minimaal drijfmest in de stal. Minder ammoniak is beter voor het klimaat en de gezondheid.

 • Elk kraamhok is uitgerust met een automatische voerdoseerautomaat. Daardoor kan Kreins elke zeug volgens een ingestelde curve voeren.

  Elk kraamhok is uitgerust met een automatische voerdoseerautomaat. Daardoor kan Kreins elke zeug volgens een ingestelde curve voeren.

 • Vanaf het spenen blijven de biggen in dezelfde groep bij elkaar. Een groep kan wel kleiner worden, maar mengen doet Kreins niet. Op het bedrijf zijn twee typen opfokafdelingen.

  Vanaf het spenen blijven de biggen in dezelfde groep bij elkaar. Een groep kan wel kleiner worden, maar mengen doet Kreins niet. Op het bedrijf zijn twee typen opfokafdelingen.

 • Een deel van de biggen zit in de oudere afdelingen, die zijn voorzien van een plaat voor het creëren van een micro-klimaat. Deze is op opklapbaar.

  Een deel van de biggen zit in de oudere afdelingen, die zijn voorzien van een plaat voor het creëren van een micro-klimaat. Deze is op opklapbaar.

 • Om de ruimte optimaal te benutten worden de vleesvarkens meerdere keren verplaatst. Dat kost arbeid, maar is gunstig voor de stalkosten per varken. Ze zijn goed ingericht om dit gemakkelijk te doen.

  Om de ruimte optimaal te benutten worden de vleesvarkens meerdere keren verplaatst. Dat kost arbeid, maar is gunstig voor de stalkosten per varken. Ze zijn goed ingericht om dit gemakkelijk te doen.

 • De ondernemers leveren de varkens voor het label ‘Marque Nationale’; een Luxemburgs keurmerk. Daarvoor moeten de varkens gemest zijn in Luxemburg en gemiddeld 96 kilo geslacht gewicht wegen omwille van de productie van droge hammen.

  De ondernemers leveren de varkens voor het label ‘Marque Nationale’; een Luxemburgs keurmerk. Daarvoor moeten de varkens gemest zijn in Luxemburg en gemiddeld 96 kilo geslacht gewicht wegen omwille van de productie van droge hammen.

 • Mesten voor dit label betekent varkens relatief zwaar maken met behoud van een hoog vleespercentage. De gelten worden gemest tot een gewicht van 100 kilo geslacht; de beren wegen zo'n 90 kilo geslacht.

  Mesten voor dit label betekent varkens relatief zwaar maken met behoud van een hoog vleespercentage. De gelten worden gemest tot een gewicht van 100 kilo geslacht; de beren wegen zo'n 90 kilo geslacht.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.