Varkenshouderij

Foto & video 4 reacties

Plateaus boven hokken zijn uitkomst

Beulink liet in 2014 een stal voor 6.500 vleesvarkens bouwen. Die stal draait nu prima, al waren er in het begin problemen met de onderdruk in afdelingen.

Foto

 • Rick Beulink (26) zit in Veendam (Groningen) in bv met zijn ouders Wim (57) en Gerrie (55). De bv heeft drie hoofdlocaties: Weerdinge, Veendam en Sustum-Moor (Duitsland) en huurt varkensstallen. Er zijn 27.500 vleesvarkensplaatsen en de bv heeft 400 hectare land.<br /><em>Foto's: Hans Banus</em>

  Rick Beulink (26) zit in Veendam (Groningen) in bv met zijn ouders Wim (57) en Gerrie (55). De bv heeft drie hoofdlocaties: Weerdinge, Veendam en Sustum-Moor (Duitsland) en huurt varkensstallen. Er zijn 27.500 vleesvarkensplaatsen en de bv heeft 400 hectare land.
  Foto's: Hans Banus

 • De locatie in Veendam is gunstig gelegen. Compleet vrij gelegen, in een akkerbouwgebied. De grote stal is niet te missen, maar oogt niet massaal. Dat komt ook doordat het dak uit drie puntdaken bestaat en niet enorm hoog is.

  De locatie in Veendam is gunstig gelegen. Compleet vrij gelegen, in een akkerbouwgebied. De grote stal is niet te missen, maar oogt niet massaal. Dat komt ook doordat het dak uit drie puntdaken bestaat en niet enorm hoog is.

 • De stal in Veendam is de grootste stal op de kleinste locatie. Recent verkreeg de bv de vergunning voor de bouw van een nieuwe stal voor 5.000 vleesvarkens in Duitsland.

  De stal in Veendam is de grootste stal op de kleinste locatie. Recent verkreeg de bv de vergunning voor de bouw van een nieuwe stal voor 5.000 vleesvarkens in Duitsland.

 • In deze 130 meter lange stal is het werk door één medewerker prima rond te zetten. Alleen tijdens het biggen ontvangen, afleveren of bij calamiteiten springt Beulink bij.

  In deze 130 meter lange stal is het werk door één medewerker prima rond te zetten. Alleen tijdens het biggen ontvangen, afleveren of bij calamiteiten springt Beulink bij.

 • Beulink werkt met Piétrains. Een gezond, goed groeiend en mooi geblokt varken, stelt hij. De gemiddelde daggroei nam in twee jaar tijd toe van 800 à 850 tot bijna 900 gram. Vleesscores zijn gemiddeld 102. De uitval is gezakt van 5% naar 2 à 3%.

  Beulink werkt met Piétrains. Een gezond, goed groeiend en mooi geblokt varken, stelt hij. De gemiddelde daggroei nam in twee jaar tijd toe van 800 à 850 tot bijna 900 gram. Vleesscores zijn gemiddeld 102. De uitval is gezakt van 5% naar 2 à 3%.

 • In het begin waren er wel meer varkens met APP. Maar het lukt Beulinks fokker uit de Achterhoek steeds beter om die longproblemen eruit te krijgen. Het is nu bijna onder controle. Al krijgen de dieren nog altijd preventief een ontstekingsremmer.

  In het begin waren er wel meer varkens met APP. Maar het lukt Beulinks fokker uit de Achterhoek steeds beter om die longproblemen eruit te krijgen. Het is nu bijna onder controle. Al krijgen de dieren nog altijd preventief een ontstekingsremmer.

 • Een ander punt was de onderdruk. De stal bleek niet optimaal afgewerkt. Beulink merkte het direct tijdens de eerste ronde. De instellingen waren wel goed, maar de bouw klopte niet. De nooddeuren van het luchtkanaal waren verkeerd om gebouwd.

  Een ander punt was de onderdruk. De stal bleek niet optimaal afgewerkt. Beulink merkte het direct tijdens de eerste ronde. De instellingen waren wel goed, maar de bouw klopte niet. De nooddeuren van het luchtkanaal waren verkeerd om gebouwd.

 • Dit leidde ertoe dat de stal vacuüm werd gezogen. Met als gevolg dat het plafond in vier afdelingen naar beneden kwam. Gelukkig kostte dat geen varkens. Wel groei en meer ziektes. Maar de aannemer heeft dit snel en netjes weer in orde gemaakt.

  Dit leidde ertoe dat de stal vacuüm werd gezogen. Met als gevolg dat het plafond in vier afdelingen naar beneden kwam. Gelukkig kostte dat geen varkens. Wel groei en meer ziektes. Maar de aannemer heeft dit snel en netjes weer in orde gemaakt.

 • Beulink levert Beter Leven-varkensvlees. Dit vroeg om extra investeringen: meer ruimte, 24 uur vers water, groene stroom, extra daglicht. Maar Beulink beurt nu ook een tientje per varken extra. En de marktvraag is goed en groter dan het aanbod.

  Beulink levert Beter Leven-varkensvlees. Dit vroeg om extra investeringen: meer ruimte, 24 uur vers water, groene stroom, extra daglicht. Maar Beulink beurt nu ook een tientje per varken extra. En de marktvraag is goed en groter dan het aanbod.

 • De hokken zijn ruim opgezet en bieden - via deurtjes - plaats aan meer dan 40 dieren. Let ook op de droogvoerinstallatie. Dit systeem komt in elke stal van de bv terug. Iedereen kan er mee werken. Het is simpel en je kunt per bak individueel voeren.

  De hokken zijn ruim opgezet en bieden - via deurtjes - plaats aan meer dan 40 dieren. Let ook op de droogvoerinstallatie. Dit systeem komt in elke stal van de bv terug. Iedereen kan er mee werken. Het is simpel en je kunt per bak individueel voeren.

 • De deurtjes staan altijd open en verbinden drie kleinere hokken met elkaar. Alleen als Beulink varkens selecteert, doet hij de deurtjes dicht zodat hij kleinere groepen kan maken. Dat werkt vlotter.

  De deurtjes staan altijd open en verbinden drie kleinere hokken met elkaar. Alleen als Beulink varkens selecteert, doet hij de deurtjes dicht zodat hij kleinere groepen kan maken. Dat werkt vlotter.

 • Boven elk hok bevindt zich een plateau. Door die extra etage hebben de varkens gemiddeld meer ruimte: 1 vierkante meter per dier. De plateaus pakken sowieso goed uit. Zwakkere dieren kunnen naar boven vluchten als er strijd is. Er is meer rust in de stal.

  Boven elk hok bevindt zich een plateau. Door die extra etage hebben de varkens gemiddeld meer ruimte: 1 vierkante meter per dier. De plateaus pakken sowieso goed uit. Zwakkere dieren kunnen naar boven vluchten als er strijd is. Er is meer rust in de stal.

 • Een aanpassing: Beulink plaatste extra waternippels aan de muren van de plateaus. De plateaus waren een flinke investering van in totaal €100.000. Maar zonder etage had Beulink in deze Beter Leven-stal maar 4.000 varkens mogen houden.

  Een aanpassing: Beulink plaatste extra waternippels aan de muren van de plateaus. De plateaus waren een flinke investering van in totaal €100.000. Maar zonder etage had Beulink in deze Beter Leven-stal maar 4.000 varkens mogen houden.

 • De dieren krijgen naast water ook (gefilterde) wei. Veel eiwitten en gezond restvoer van de melk met gezonde bacteriën, stelt Beulink. Daar staan ook hogere kosten tegenover. Want wei kost à 4% droge stof gemiddeld €9,50 per kuub.

  De dieren krijgen naast water ook (gefilterde) wei. Veel eiwitten en gezond restvoer van de melk met gezonde bacteriën, stelt Beulink. Daar staan ook hogere kosten tegenover. Want wei kost à 4% droge stof gemiddeld €9,50 per kuub.

 • Omdat Beulink voor deze stal 1.600 kuub wei nodig heeft, zijn de meerkosten €15.000. Maar hij verdient dat terug doordat hij minder voer nodig heeft. Alleen als wei heel duur wordt, wordt het lastig. Maar ook dan probeert hij koersvast te blijven.

  Omdat Beulink voor deze stal 1.600 kuub wei nodig heeft, zijn de meerkosten €15.000. Maar hij verdient dat terug doordat hij minder voer nodig heeft. Alleen als wei heel duur wordt, wordt het lastig. Maar ook dan probeert hij koersvast te blijven.

 • Een vereiste voor het Beter Leven-concept: strokokers in de hokken.

  Een vereiste voor het Beter Leven-concept: strokokers in de hokken.

 • En nog een Beter Leven-eis: extra daglicht.

  En nog een Beter Leven-eis: extra daglicht.

 • Beulink heeft een eigen mesthandel en -scheider. Geen overbodige luxe met zoveel stallen en het lastige <a href="http://www.boerderij.nl/mest">mestvraagstuk</a>. Alleen al in Veendam gaat het om de mestafzet van 6.500 vleesvarkens.

  Beulink heeft een eigen mesthandel en -scheider. Geen overbodige luxe met zoveel stallen en het lastige mestvraagstuk. Alleen al in Veendam gaat het om de mestafzet van 6.500 vleesvarkens.

 • Jaarlijks is Beulink voor deze stal een bedrag van €90.000 voor de mestafzet kwijt. Het kleinste deel daarvan betreft de dikke fractie. Met de mestscheider wordt eerst alle fosfaat eruitgehaald.

  Jaarlijks is Beulink voor deze stal een bedrag van €90.000 voor de mestafzet kwijt. Het kleinste deel daarvan betreft de dikke fractie. Met de mestscheider wordt eerst alle fosfaat eruitgehaald.

 • Die wordt vervolgens gehygiëniseerd en geëxporteerd naar Polen. Dit gaat om 700 ton à €35 per ton. Het is een kostenpost van bijna €25.000.

  Die wordt vervolgens gehygiëniseerd en geëxporteerd naar Polen. Dit gaat om 700 ton à €35 per ton. Het is een kostenpost van bijna €25.000.

 • De dunne fractie is via omgekeerde osmose al flink verdund en wordt op eigen land - 50 tot 60 ton per hectare - uitgereden. Jaarlijks komt er 6.500 kuub van deze locatie af. Scheiden, transport en injecteren kost €10 per kuub. Totaal dus €65.000.

  De dunne fractie is via omgekeerde osmose al flink verdund en wordt op eigen land - 50 tot 60 ton per hectare - uitgereden. Jaarlijks komt er 6.500 kuub van deze locatie af. Scheiden, transport en injecteren kost €10 per kuub. Totaal dus €65.000.

Laatste reacties

 • Snel

  Foto 6 de slechtste foto van de hele reportage.

 • Leslie

  mooie stal.

  Maar nieuwbouw voor 6500 vleesvarkens a 0,8 m2 per varken is 5200 vleesvarkens a 1m2.
  Tenzij er toen met oncourante hokmaten is gebouwd.

 • stefano

  volgens mijn werkt die plateaus helemaal niet de helft komt er niet op.de m2 kloppen wel maar diervriendelijk is het niet als de varkens er niet op willen

 • frans1

  Als je goed kijkt op de foto met de varkens op het plateau dan zie je volgens mij dat de varkens er voor het eerst op zijn .

Of registreer je om te kunnen reageren.