Varkenshouderij

Foto & video 8534 x bekeken

Met slimme oplossing alle mest zelf verwerken

Vof Van de Ven bouwde in 2014 een nieuwe vleesvarkensstal en begon dat jaar ook met eigen mestverwerking. Boerderij ging opnieuw langs.

Bekijk ook de fotoreportage uit 2014: Nieuwe stal op bestaand fundament

Foto

 • Berton (27) en Hans (61) van de Ven hebben samen met Mieke (52) in Uden (N.-Br.) in vof een varkensbedrijf met 2.200 vleesvarkensplaatsen, 300 zeugenplaatsen en 10 hectare land. In 2014 liet de vof een <a href="http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Foto-Video/2014/4/Nieuwe-stal-op-bestaand-fundament-1503802W/">nieuwe stal op het fundament van de oude</a> bouwen.

  Berton (27) en Hans (61) van de Ven hebben samen met Mieke (52) in Uden (N.-Br.) in vof een varkensbedrijf met 2.200 vleesvarkensplaatsen, 300 zeugenplaatsen en 10 hectare land. In 2014 liet de vof een nieuwe stal op het fundament van de oude bouwen.

 • Dit is die vleesvarkensstal. Nieuwbouw op oud fundament. In deze lastige sectortijden probeert de vof de kosten zo laag mogelijk te houden. Eigen ideeën (mestverwerking, voeropslag) voeren de varkenshouders zo veel mogelijk zelf uit. Datzelfde geldt voor reparaties.

  Dit is die vleesvarkensstal. Nieuwbouw op oud fundament. In deze lastige sectortijden probeert de vof de kosten zo laag mogelijk te houden. Eigen ideeën (mestverwerking, voeropslag) voeren de varkenshouders zo veel mogelijk zelf uit. Datzelfde geldt voor reparaties.

 • De ingang van de stal. Hier is het verschil tussen oude en nieuwe spanten nog goed te zien. Ook in de afdelingen zelf moest de varkenshouders passen en meten doordat zij op bestaande putmuren moest bouwen.

  De ingang van de stal. Hier is het verschil tussen oude en nieuwe spanten nog goed te zien. Ook in de afdelingen zelf moest de varkenshouders passen en meten doordat zij op bestaande putmuren moest bouwen.

 • Hierdoor staan de dieren links van de centrale gang in groepen van 13 en rechts van 15. Ramen zijn er niet in de afdelingen. Van de Ven was bang dat het lastig zou zijn om de temperatuur aan de zonkant te regelen. Achteraf een verkeerde keuze.

  Hierdoor staan de dieren links van de centrale gang in groepen van 13 en rechts van 15. Ramen zijn er niet in de afdelingen. Van de Ven was bang dat het lastig zou zijn om de temperatuur aan de zonkant te regelen. Achteraf een verkeerde keuze.

 • Van de Ven behaalt goede resultaten in deze stal. De gemiddelde daggroei bedraagt 800 gram. Dat is 50 gram meer dan in de oude stal. In het begin was er wel even een dip in de groei: 725 gram.

  Van de Ven behaalt goede resultaten in deze stal. De gemiddelde daggroei bedraagt 800 gram. Dat is 50 gram meer dan in de oude stal. In het begin was er wel even een dip in de groei: 725 gram.

 • De reden was dat de ventilatie via kokers tussen afdeling en centraal luchtkanaal toen nog te hard stond. Hierdoor waren er meer dieren met hoest. Na enige finetuning was dat snel verholpen. De ontbrekende meetwaaiers mist Van de Ven totaal niet.

  De reden was dat de ventilatie via kokers tussen afdeling en centraal luchtkanaal toen nog te hard stond. Hierdoor waren er meer dieren met hoest. Na enige finetuning was dat snel verholpen. De ontbrekende meetwaaiers mist Van de Ven totaal niet.

 • Van de Ven is zeer tevreden over zijn keuze voor sensorgestuurde brijvoedering. Dit gebeurt volautomatisch. De varkenshouder controleert soms wel, maar zelfs op hete dagen hoeft hij nooit iets aan te passen. Het arbeidsgemak van dit systeem is groot.

  Van de Ven is zeer tevreden over zijn keuze voor sensorgestuurde brijvoedering. Dit gebeurt volautomatisch. De varkenshouder controleert soms wel, maar zelfs op hete dagen hoeft hij nooit iets aan te passen. Het arbeidsgemak van dit systeem is groot.

 • De uitval is met 0,1% zeer laag. In het begin waren er wel wat problemen door gisting in de brijvoerleiding. Qua uitval noteerde van de Ven toen even 1,5%. Maar dat wist de varkenshouder snel te verbeteren.

  De uitval is met 0,1% zeer laag. In het begin waren er wel wat problemen door gisting in de brijvoerleiding. Qua uitval noteerde van de Ven toen even 1,5%. Maar dat wist de varkenshouder snel te verbeteren.

 • Van de Ven deed een aanpassing rond de voerbakken. De roostervloer is gecoat. In de oude situatie werd het beton teveel door het zuur aangevreten. Dat is nu verleden tijd. Bovendien is de vloer nu makkelijker schoon te maken.

  Van de Ven deed een aanpassing rond de voerbakken. De roostervloer is gecoat. In de oude situatie werd het beton teveel door het zuur aangevreten. Dat is nu verleden tijd. Bovendien is de vloer nu makkelijker schoon te maken.

 • Met tussendeurtjes kan van de Ven grotere groepen maken. Dan gaat de norm van 0,8 naar 0,72 vierkante meter ruimte per dier. Zo kan hij 10% meer dieren houden. Dit systeem bevalt. De varkens lopen en vreten meer. Ze benutten alleen één vreetplek minder.

  Met tussendeurtjes kan van de Ven grotere groepen maken. Dan gaat de norm van 0,8 naar 0,72 vierkante meter ruimte per dier. Zo kan hij 10% meer dieren houden. Dit systeem bevalt. De varkens lopen en vreten meer. Ze benutten alleen één vreetplek minder.

 • Van de Ven koos voor vloerverwarming en deze deltabuizen (voorverwarming). Dat werkt erg goed, stelt hij. De varkenshouder stookt met twee houtkachels. Dat is goedkoper dan een gaskachel.

  Van de Ven koos voor vloerverwarming en deze deltabuizen (voorverwarming). Dat werkt erg goed, stelt hij. De varkenshouder stookt met twee houtkachels. Dat is goedkoper dan een gaskachel.

 • De verschillende afdelingen worden verwarmd via dit rondpompsysteem. De warmte wordt efficiënt gebruikt. De warmte van de afdelingen met grotere varkens wordt ingezet voor de afdelingen met jonge biggen.

  De verschillende afdelingen worden verwarmd via dit rondpompsysteem. De warmte wordt efficiënt gebruikt. De warmte van de afdelingen met grotere varkens wordt ingezet voor de afdelingen met jonge biggen.

 • De leidingen in de centrale gang zijn netjes afgeschermd.

  De leidingen in de centrale gang zijn netjes afgeschermd.

 • Als de dieren de stal binnenkomen, moeten ze eerst langs deze weegschaal. Meten is weten, stelt Van de Ven. De computer kan het wel zeggen, maar dit is het harde bewijs. Direct na de bouw heeft de varkenshouder de weegschaal nog laten ijken.

  Als de dieren de stal binnenkomen, moeten ze eerst langs deze weegschaal. Meten is weten, stelt Van de Ven. De computer kan het wel zeggen, maar dit is het harde bewijs. Direct na de bouw heeft de varkenshouder de weegschaal nog laten ijken.

 • De inpandige luchtwasser.

  De inpandige luchtwasser.

 • Van de Ven verwerkt alle mest zelf. Geen dure afvoer, maar zelf pionieren en de ingedikte - maar nog steeds verpompbare - fractie afzetten. Dit doet hij met deze oude trommelscheidingsinstallatie van de waterzuivering die in een oude container staat.

  Van de Ven verwerkt alle mest zelf. Geen dure afvoer, maar zelf pionieren en de ingedikte - maar nog steeds verpompbare - fractie afzetten. Dit doet hij met deze oude trommelscheidingsinstallatie van de waterzuivering die in een oude container staat.

 • Het eerste jaar was pionieren. Zo was de polymeerpomp in het begin niet zwaar genoeg. Er was te weinig bindmiddel, waardoor de mest niet homogeen genoeg werd en te glibberig bleef. Dat jaar wist van de Ven maximaal 75% van de mest te verwerken.

  Het eerste jaar was pionieren. Zo was de polymeerpomp in het begin niet zwaar genoeg. Er was te weinig bindmiddel, waardoor de mest niet homogeen genoeg werd en te glibberig bleef. Dat jaar wist van de Ven maximaal 75% van de mest te verwerken.

 • Van de Ven plaatste extra sensoren om de mest beter te monitoren en kocht een zwaardere polymeerpomp. Nu kan hij alle mest (jaarlijks 3.500 kuub) verwerken en de dikke fractie in de regio afzetten. Het systeem blijkt ook nagenoeg onderhoudsvrij.

  Van de Ven plaatste extra sensoren om de mest beter te monitoren en kocht een zwaardere polymeerpomp. Nu kan hij alle mest (jaarlijks 3.500 kuub) verwerken en de dikke fractie in de regio afzetten. Het systeem blijkt ook nagenoeg onderhoudsvrij.

 • Van de Ven past omgekeerde osmose toe. 60 tot 70% eindigt als schoon water en wordt verdampt in de luchtwasser. De rest - het mineralenconcentraat - wordt voor het grootste gedeelte op eigen land uitgereden.

  Van de Ven past omgekeerde osmose toe. 60 tot 70% eindigt als schoon water en wordt verdampt in de luchtwasser. De rest - het mineralenconcentraat - wordt voor het grootste gedeelte op eigen land uitgereden.

 • Opvallend is deze ondergrondse rvs-silo. Een eigen idee van de vof. De temperatuur blijft altijd 9 graden, waardoor er minder snel bederf is. Ook gaat het product niet broeien. Verder is er recent een CCM-sleufsilo met 350 ton capaciteit bijgekomen.

  Opvallend is deze ondergrondse rvs-silo. Een eigen idee van de vof. De temperatuur blijft altijd 9 graden, waardoor er minder snel bederf is. Ook gaat het product niet broeien. Verder is er recent een CCM-sleufsilo met 350 ton capaciteit bijgekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.