Varkenshouderij

Foto & video 1 reactielaatste update:23 aug 2016

Goedkope winter door enkelvoudige grondstof

Maatschap Bom-Hans bouwde in 2015 een vleesvarkensstal en heeft nu een goede schaalgrootte om de toekomst tegemoet te kunnen. De mestafzet is echter een pijnpunt.

Foto

 • Gerhard (54) en Janny (51) Bom-Hans hebben in Zwinderen (Drenthe) in maatschap een varkensbedrijf met 2.700 vleesvarkens-, 420 zeugen- en 1.800 biggenplaatsen. Ook is er 18 hectare land. De maatschap werkt met losse grondstoffen (nu nog één).

  Gerhard (54) en Janny (51) Bom-Hans hebben in Zwinderen (Drenthe) in maatschap een varkensbedrijf met 2.700 vleesvarkens-, 420 zeugen- en 1.800 biggenplaatsen. Ook is er 18 hectare land. De maatschap werkt met losse grondstoffen (nu nog één).

 • In de zomer van 2015 bouwde de maatschap een vleesvarkensstal met capaciteit voor 2.160 dieren. Het vlees van de varkens wordt onder het Beter Leven-label verkocht. Dat levert een tientje per varken extra op.

  In de zomer van 2015 bouwde de maatschap een vleesvarkensstal met capaciteit voor 2.160 dieren. Het vlees van de varkens wordt onder het Beter Leven-label verkocht. Dat levert een tientje per varken extra op.

 • De stal is bijna verscholen achter 10 grote voersilo's. Hier kan Bom meerdere grondstoffen opslaan en mengen, maar in het eerste jaar heeft hij zich nog maar tot één soort beperkt: Nutrimix. Dit is een graanmengsel dat hij inkoopt via ForFarmers.

  De stal is bijna verscholen achter 10 grote voersilo's. Hier kan Bom meerdere grondstoffen opslaan en mengen, maar in het eerste jaar heeft hij zich nog maar tot één soort beperkt: Nutrimix. Dit is een graanmengsel dat hij inkoopt via ForFarmers.

 • Met Nutrimix - waarvan Bom 500 ton per jaar nodig heeft; 30% van het totale rantsoen - maakte Bom een goede start. In de winter wist hij de voerkosten al te drukken. Hij was in die periode €1 per 100 kg goedkoper uit dan met een gewone brok.

  Met Nutrimix - waarvan Bom 500 ton per jaar nodig heeft; 30% van het totale rantsoen - maakte Bom een goede start. In de winter wist hij de voerkosten al te drukken. Hij was in die periode €1 per 100 kg goedkoper uit dan met een gewone brok.

 • Per maand scheelde hem dat ongeveer €1.500. Een flinke winst. Pas de laatste maanden liep het rendement terug en sinds kort is er zelfs licht voerverlies. Zorgen maakt Bom zich echter niet. Het is wachten op de nieuwe oogst.

  Per maand scheelde hem dat ongeveer €1.500. Een flinke winst. Pas de laatste maanden liep het rendement terug en sinds kort is er zelfs licht voerverlies. Zorgen maakt Bom zich echter niet. Het is wachten op de nieuwe oogst.

 • De overige silo's worden (nog) niet voor andere losse grondstoffen gebruikt. Dat vraagt te veel tijd en arbeid. Nutrimix past goed bij de bedrijfsvoering. Het mengt vlot met een aanvullend voer zodat varkens naast brok het totale voerpakket krijgen.

  De overige silo's worden (nog) niet voor andere losse grondstoffen gebruikt. Dat vraagt te veel tijd en arbeid. Nutrimix past goed bij de bedrijfsvoering. Het mengt vlot met een aanvullend voer zodat varkens naast brok het totale voerpakket krijgen.

 • De voermachine. Andere technieken moet Bom toch eerst in de vingers krijgen. Als hij tarwe, gerst of koekjesmix toevoegt, is een hamermolen nodig en voor ccm is een doseerbak weer vereist. Hij mist nog de tijd om zich daar in te verdiepen.

  De voermachine. Andere technieken moet Bom toch eerst in de vingers krijgen. Als hij tarwe, gerst of koekjesmix toevoegt, is een hamermolen nodig en voor ccm is een doseerbak weer vereist. Hij mist nog de tijd om zich daar in te verdiepen.

 • Bom controleert de varkens in een van de 12 afdelingen. De dieren hebben extra ruimte in de hokken (1 m² per dier) en er is ook veel licht. Punten die noodzakelijk waren voor het Beter Leven-concept.

  Bom controleert de varkens in een van de 12 afdelingen. De dieren hebben extra ruimte in de hokken (1 m² per dier) en er is ook veel licht. Punten die noodzakelijk waren voor het Beter Leven-concept.

 • In 4 afdelingen kunnen de varkens op een plateau lopen. Een extra investering, maar hierdoor kan Bom 40 varkens per afdeling meer houden. De varkens worden in Duitsland bij Tönnies geslacht en belanden in eigen land bij Aldi en Lidl in het schap.

  In 4 afdelingen kunnen de varkens op een plateau lopen. Een extra investering, maar hierdoor kan Bom 40 varkens per afdeling meer houden. De varkens worden in Duitsland bij Tönnies geslacht en belanden in eigen land bij Aldi en Lidl in het schap.

 • In de hokken hebben de varkens gemiddeld dus 1 m² ruimte per dier. Als de deurtjes opengezet worden - zoals Janny Bom-Hans hier doet - en er grotere groepen van meer dan 40 dieren ontstaan, zakt die norm naar 0,9 m².

  In de hokken hebben de varkens gemiddeld dus 1 m² ruimte per dier. Als de deurtjes opengezet worden - zoals Janny Bom-Hans hier doet - en er grotere groepen van meer dan 40 dieren ontstaan, zakt die norm naar 0,9 m².

 • Bom noteerde in de eerste 3 rondes een gemiddelde daggroei van respectievelijk 825, 795 en 815 gram. Er was een kleine terugval doordat er wat ziektes waren bij de zeugen. Daardoor stagneerde de groei van de gespeende biggen ook en dat werkte door in deze stal.

  Bom noteerde in de eerste 3 rondes een gemiddelde daggroei van respectievelijk 825, 795 en 815 gram. Er was een kleine terugval doordat er wat ziektes waren bij de zeugen. Daardoor stagneerde de groei van de gespeende biggen ook en dat werkte door in deze stal.

 • De plateaus bevallen goed. De dieren rennen er soms overheen. Daarnaast nam het draagvlak voor het bedrijf hierdoor toe. Nadelen zijn er ook - selecteren, afleveren en schoonmaken duurt langer -, maar die wegen volgens Bom niet tegen de voordelen op.

  De plateaus bevallen goed. De dieren rennen er soms overheen. Daarnaast nam het draagvlak voor het bedrijf hierdoor toe. Nadelen zijn er ook - selecteren, afleveren en schoonmaken duurt langer -, maar die wegen volgens Bom niet tegen de voordelen op.

 • In de stal is Bom ook erg tevreden over het ventilatiesysteem. Hij kan het klimaat goed in de hand houden. De lucht komt via de kopgevel aan de noordkant - de schaduwzijde - via een klep binnen.

  In de stal is Bom ook erg tevreden over het ventilatiesysteem. Hij kan het klimaat goed in de hand houden. De lucht komt via de kopgevel aan de noordkant - de schaduwzijde - via een klep binnen.

 • Onder die klep zit nog deze vernevelingsinstallatie die boven de 25 graden aanslaat. Dat werkt zeer goed. In de afdelingen zelf ventileert Bom via een gaatjesplafond. Ook dat is een grote plus. Het klimaat is zeer constant.

  Onder die klep zit nog deze vernevelingsinstallatie die boven de 25 graden aanslaat. Dat werkt zeer goed. In de afdelingen zelf ventileert Bom via een gaatjesplafond. Ook dat is een grote plus. Het klimaat is zeer constant.

 • Een groot aandachtspunt is wel de mestafzet. Die knelt steeds meer. Bom moet jaarlijks onder meer 350 kuub dikke fractie afzetten. Die mest gaat voor ongeveer €35 per kuub naar een mestverwerker.

  Een groot aandachtspunt is wel de mestafzet. Die knelt steeds meer. Bom moet jaarlijks onder meer 350 kuub dikke fractie afzetten. Die mest gaat voor ongeveer €35 per kuub naar een mestverwerker.

 • De mestafstort achter de stal. Bom werkt met een mestsysteem met schuine platen onder de roostervloeren in de afdelingen. Dat bevalt redelijk goed, maar hij had graag wat meer mogelijkheden gehad om mest te kunnen verpompen.

  De mestafstort achter de stal. Bom werkt met een mestsysteem met schuine platen onder de roostervloeren in de afdelingen. Dat bevalt redelijk goed, maar hij had graag wat meer mogelijkheden gehad om mest te kunnen verpompen.

 • De mestopslag. Voor Bom is de afzet van de dunne fractie (2.400 kuub per jaar) het grootste probleem. Dat gaat meestal naar telers in de familie met voldoende grond. Maar dat wordt steeds moeilijker.

  De mestopslag. Voor Bom is de afzet van de dunne fractie (2.400 kuub per jaar) het grootste probleem. Dat gaat meestal naar telers in de familie met voldoende grond. Maar dat wordt steeds moeilijker.

 • Zelf heeft Bom ook te weinig land. Hij zal dus ook voor de dunne fractie een handelaar moeten vinden. Extra lastig is de opkomst van grote melkveebedrijven in de regio. Er komt ook steeds meer 'concurrerende' rundermest op de markt.

  Zelf heeft Bom ook te weinig land. Hij zal dus ook voor de dunne fractie een handelaar moeten vinden. Extra lastig is de opkomst van grote melkveebedrijven in de regio. Er komt ook steeds meer 'concurrerende' rundermest op de markt.

Eén reactie

 • vannoord-pork1

  mooie reportage eerlijke mensen die zeggen hoe het zit .

Of registreer je om te kunnen reageren.