Varkenshouderij

Foto & video 3 reacties

Vleesvarkensbedrijf als tweede locatie

In Lage Zwaluwe staat een netjes ingericht vleesvarkensbedrijf te koop. Gezien de omvang is het vooral interessant als tweede locatie van een zeugenhouder. Vraagprijs: €750.000.

Het vleesvarkensbedrijf ligt Lage Zwaluwe (N.-Br.) en staat te koop omdat de eigenaren geen opvolger hebben. Het bedrijf biedt plaats aan ruim 2.200 vleesvarkens. De huidige ondernemers doen mee aan het concept Beter Leven en kunnen daardoor maximaal 1.870 varkens houden. Verder is er 15 hectare cultuurgrond die apart is te nemen.

Van de cultuurgrond is 12 hectare grasland en de rest bouwland. De grondsoort van het bouwland is klei op veen en de percelen wateren af via greppels. De grond is vooral geschikt voor grasland. Het bouwlandperceel is kleigrond van 30 tot 40% afslibbaar en gedraineerd.

Gebouwen, erf en woning

Het bedrijf is een voormalig gemengd bedrijf met koeien en melkvee. Een machineloods en stal is omgebouwd tot loods voor 25 tot 30 caravans. Hier is ook een hygiënesluis met douches en wasvoorziening. De voormalige ligboxenstal doet dienst als opslagruimte.

Een etagestal is gebouwd in 2005 en heeft acht afdelingen van acht hokken boven en hetzelfde aantal beneden. Er zijn 1.624 plaatsen bij 0,8 vierkante meter per varken. De hokinrichting is kunststof en de voertrog van RVS. De stal is voorzien van een chemische luchtwasser. Achter de stal is een hellingbaan voor aan- en afvoer.


 • Op het bedrijf is plaats voor ruim 2.200 vleesvarkens. De huidige ondernemers doen mee aan het Beter Leven-concept waardoor er wat minder varkens in een hok gaan.<br /><em>Foto's: René Stevens </em>

  Op het bedrijf is plaats voor ruim 2.200 vleesvarkens. De huidige ondernemers doen mee aan het Beter Leven-concept waardoor er wat minder varkens in een hok gaan.
  Foto's: René Stevens

 • De vleesvarkens lopen via een hellingbaan naar de bovenste etage van de grootste stal.

  De vleesvarkens lopen via een hellingbaan naar de bovenste etage van de grootste stal.

 • Een brijvoerinstallatie drukt de voerkosten. Twee jaar geleden zijn nog nieuwe silo's geplaatst.

  Een brijvoerinstallatie drukt de voerkosten. Twee jaar geleden zijn nog nieuwe silo's geplaatst.

 • De woning is gebouwd in 1953 en voor de laatste keer in 2013 verbouwd. Achter ligt een grote tuin.

  De woning is gebouwd in 1953 en voor de laatste keer in 2013 verbouwd. Achter ligt een grote tuin.

 • Een voormalige loods / veestal is omgebouwd tot caravanstalling met ruimte voor 25 tot 30 caravans.

  Een voormalige loods / veestal is omgebouwd tot caravanstalling met ruimte voor 25 tot 30 caravans.

 • Achter de oudste stal is een afleverruimte gemaakt. Op de achtergrond is de etagestal zichtbaar.

  Achter de oudste stal is een afleverruimte gemaakt. Op de achtergrond is de etagestal zichtbaar.

Oudste stal in 1992 gerenoveerd

De oudste vleesvarkensstal is gebouwd in 1979 en 1987 en gerenoveerd in 1992. Deze heeft drie afdelingen met vier hokken, drie afdelingen met acht hokken en een ziekenstal. Er is plaats voor ruim 600 vleesvarkens (op 0,8 vierkante meter). De hokinrichting is van kunststof en lange troggen van RVS. Achter deze stal is een overkapte afleverruimte van 3 x 14,5 meter met separeerruimte.

De varkens worden gevoerd met een restloze Fancom-brijvoerinstallatie met voormenger. Op het erf staan vier voersilo’s uit 2014 van 54 kuub voor droge grondstoffen, vier geroerde silo’s van RVS met 25 kuub inhoud voor vloeibare bijproducten en drie mengvoersilo’s. Verder zijn er twee sleufsilo’s van 5,5 meter breed en 15 of 30 meter lang, voorzien van rubberen afdekking. Er staat een stalen mestsilo’s van 750 kuub inhoud en een zogenoemd flexobassin van 1.200 kuub.

De woning is gebouwd in 1953 en steeds verbouwd; de laatste keer was in 2013. De woning heeft een inhoud van 590 kuub en telt 5 slaapkamers.

Mogelijkheden

Ondanks de aanwezigheid van meerdere oude stallen is het bedrijf op orde en draait de ondernemer bovengemiddeld. Binnen de huidige vergunning en bouwblok kunnen maximaal 4.000 varkens worden gehouden, blijkt uit een omgevingsscan van DLV.

Gezien de omvang van het bedrijf ligt het meest voor de hand dat een zeugenhouder het bedrijf koopt als tweede locatie. Ook voor een starter kan het interessant zijn. De makelaar ziet ook mogelijkheden om het bedrijf om te bouwen voor de geitenhouderij. De cultuurgronden kunnen samen met het object of los bijgekocht worden.

VOORDELEN
- Goed onderhouden en technisch bij de tijd
- Uitbreidingsmogelijkheden binnen de Nb-wetvergunning
- Geen varkens in de directe omgeving
-Mogelijkheden voor goedkope mestafzet in akkerbouwgebied
NADELEN
- Als volwaardig bedrijf is de omvang beperkt
- Asbestgolfplaten op voormalige ligboxental en gedeeltelijk op caravanstalling
- Afstand tot de buren is klein

Meer informatie over dit object via AgriTeam Peel-, Maas- en Rivierengebied (Sint Anthonis) en West-Brabant (Woudrichem).

Laatste reacties

 • Willem1984

  ??? Hoeveel courtage krijgt Boerderij bij deze verkoop?

 • Bertens

  Domme reactie van willem1984. Advertentiekosten zijn voor de boerderij. De courtage is voor de makelaar.

 • matgieben

  swijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.