Varkenshouderij

Foto & video 3234 x bekeken 1 reactie

Produceren van biggenmelk is vak apart

Voerproducent Schils is gespecialiseerd in voer voor jonge dieren. Dat stelt hoge eisen aan de productie.

Het bedrijf in Sittard is onderdeel van VanDrie Group. De fabriek heeft een productiecapaciteit van 120.000 ton per jaar. Ongeveer 25% van de productie betreft voer voor biggen.

Jonge dieren zijn erg gevoelig, dat stelt hoge eisen aan het productieproces. Het tracking and tracing-systeem legt automatisch de relatie tussen individuele grondstoffen en de eindproducten. Schils produceert op twee locaties. Het productieproces begint bij Eurolat in het Duitse Lindlar.

Foto

 • De Eurolat-fabriek in Lindlar (Duitsland) beschikt over drie droogtorens. Hiermee kan die jaarlijks 100.000 ton vloeibare zuivel en plantaardig vet verwerken tot 32.000 ton gedroogde zuivelproducten.</p>
<p><em>Foto's: Marcel van Hoorn</em>

  De Eurolat-fabriek in Lindlar (Duitsland) beschikt over drie droogtorens. Hiermee kan die jaarlijks 100.000 ton vloeibare zuivel en plantaardig vet verwerken tot 32.000 ton gedroogde zuivelproducten.

  Foto's: Marcel van Hoorn

 • De vloeibare grondstoffen worden gelost in de opslagsilo's. Voor het lossen wordt een monster genomen.

  De vloeibare grondstoffen worden gelost in de opslagsilo's. Voor het lossen wordt een monster genomen.

 • Vanuit de opslagsilo's komt de melk en de wei in deze mengers, waar ze gemengd kunnen worden met plantaardige vetten.

  Vanuit de opslagsilo's komt de melk en de wei in deze mengers, waar ze gemengd kunnen worden met plantaardige vetten.

 • Na de menger komt het vloeibare product in de indamper op de achtergrond waar het wordt verwarmd tot 70 graden.  Dit doodt micro-organismen en het mengsel droogt al in van 30% naar 60% droge stof. Na de indamper spuit de homogenisator het mengsel in de sproeidroogtoren gespoten. De homogenisator verkleint de vetdeeltjes. Dat zorgt ervoor dat de melk na oplossen homogeen blijft.

  Na de menger komt het vloeibare product in de indamper op de achtergrond waar het wordt verwarmd tot 70 graden.  Dit doodt micro-organismen en het mengsel droogt al in van 30% naar 60% droge stof. Na de indamper spuit de homogenisator het mengsel in de sproeidroogtoren gespoten. De homogenisator verkleint de vetdeeltjes. Dat zorgt ervoor dat de melk na oplossen homogeen blijft.

 • In de droogtoren wordt het mengsel onder hoge druk verneveld. Door de hoge temperatuur van 130 graden verdampt het water en blijft droge melkpoeder over. De poeder wordt gekoeld voordat hij wordt opgeslagen.

  In de droogtoren wordt het mengsel onder hoge druk verneveld. Door de hoge temperatuur van 130 graden verdampt het water en blijft droge melkpoeder over. De poeder wordt gekoeld voordat hij wordt opgeslagen.

 • Binnen worden de vrachtwagens geladen met droge melkpoeder. 90% van de melkpoeder die Eurolat produceert, is bestemd voor Schils.

  Binnen worden de vrachtwagens geladen met droge melkpoeder. 90% van de melkpoeder die Eurolat produceert, is bestemd voor Schils.

 • De ingang van het terrein van kunstmelkfabrikant Schils in Sittard. De fabriek heeft een productiecapaciteit van 120.000 ton. Ongeveer 25% van de productie betreft producten voor biggen.

  De ingang van het terrein van kunstmelkfabrikant Schils in Sittard. De fabriek heeft een productiecapaciteit van 120.000 ton. Ongeveer 25% van de productie betreft producten voor biggen.

 • De weegmeester neemt van elke levering grondstoffen een monster. Dit wordt in het naastgelegen laboratorium onderzocht. De chauffeur mag pas lossen als het laboratorium toestemming geeft.

  De weegmeester neemt van elke levering grondstoffen een monster. Dit wordt in het naastgelegen laboratorium onderzocht. De chauffeur mag pas lossen als het laboratorium toestemming geeft.

 • Van de monsters wordt een deel opgelost in water om te beoordelen op kleur en homogeniteit. Met een chemische analyse beoordelen laboranten of het product voldoet aan de inkoopspecificaties. Bij goedkeuring ontvangt de chauffeur een badge waarmee hij kan lossen.

  Van de monsters wordt een deel opgelost in water om te beoordelen op kleur en homogeniteit. Met een chemische analyse beoordelen laboranten of het product voldoet aan de inkoopspecificaties. Bij goedkeuring ontvangt de chauffeur een badge waarmee hij kan lossen.

 • Met de badge logt de chauffeur in bij de aangegeven losplek. Het computersysteem leest de informatie op de badge en weet dan om welke grondstof het gaat en naar welke opslagsilo het moet.

  Met de badge logt de chauffeur in bij de aangegeven losplek. Het computersysteem leest de informatie op de badge en weet dan om welke grondstof het gaat en naar welke opslagsilo het moet.

 • Nadat de chauffeur de slang aan de vulpijp heeft gekoppeld...

  Nadat de chauffeur de slang aan de vulpijp heeft gekoppeld...

 • ...kan het lossen van de grondstoffen beginnen.

  ...kan het lossen van de grondstoffen beginnen.

 • De grondstoffen uit de silo's worden afgewogen in een van de wegers op de voorgrond voor ze worden gemengd. Vanuit de weegschaal worden de gewogen grondstoffen omhoog getransporteerd naar een van de drie mengers.

  De grondstoffen uit de silo's worden afgewogen in een van de wegers op de voorgrond voor ze worden gemengd. Vanuit de weegschaal worden de gewogen grondstoffen omhoog getransporteerd naar een van de drie mengers.

 • Vanuit de mengers gaat het eindproduct, de melkpoeder, verder de fabriek in. Het merendeel gaat naar de opzakinstallatie. Een klein deel wordt in bigbags en bulk afgeleverd.

  Vanuit de mengers gaat het eindproduct, de melkpoeder, verder de fabriek in. Het merendeel gaat naar de opzakinstallatie. Een klein deel wordt in bigbags en bulk afgeleverd.

 • De melkpoeder wordt met gekoelde en gedroogde lucht door deze leidingen naar de juiste bestemming getransporteerd. De flexibele slang is van het centraal stofafzuigsysteem.

  De melkpoeder wordt met gekoelde en gedroogde lucht door deze leidingen naar de juiste bestemming getransporteerd. De flexibele slang is van het centraal stofafzuigsysteem.

 • De fabriek voldoet aan Atex veiligheidseisen. Die dienen vooral om het risico op een stofexplosie te minimaliseren. Stofzuigen is één van de maatregelen om dit risico te verkleinen.

  De fabriek voldoet aan Atex veiligheidseisen. Die dienen vooral om het risico op een stofexplosie te minimaliseren. Stofzuigen is één van de maatregelen om dit risico te verkleinen.

 • In de fabriek is het dan ook erg schoon. Schils hecht veel aandacht aan een schone werkomgeving. Melkpoeder trekt snel vocht aan. Daarom moet gemorst product meteen worden opgeruimd. Voor dit doel hangt op veel plekken een stofzuigslang met hulpstukken. Er zijn voldoende aansluitpunten om overal te kunnen zuigen.

  In de fabriek is het dan ook erg schoon. Schils hecht veel aandacht aan een schone werkomgeving. Melkpoeder trekt snel vocht aan. Daarom moet gemorst product meteen worden opgeruimd. Voor dit doel hangt op veel plekken een stofzuigslang met hulpstukken. Er zijn voldoende aansluitpunten om overal te kunnen zuigen.

 • Het opzakken gebeurt volledig automatisch. De lege zakken liggen in de installatie klaar om te worden gevuld. Een arm pakt ze op en hangt ze onder de weger.

  Het opzakken gebeurt volledig automatisch. De lege zakken liggen in de installatie klaar om te worden gevuld. Een arm pakt ze op en hangt ze onder de weger.

 • De weger doseert 25 kilo melkpoeder in elke zak. Na het vullen wordt de zak dichtgemaakt. Dat gebeurt in twee stappen: als eerste wordt de plastic binnenzak geseald en vervolgens wordt de papieren buitenzak dichtgenaaid.

  De weger doseert 25 kilo melkpoeder in elke zak. Na het vullen wordt de zak dichtgemaakt. Dat gebeurt in twee stappen: als eerste wordt de plastic binnenzak geseald en vervolgens wordt de papieren buitenzak dichtgenaaid.

 • Vanuit de regelkamer is het hele proces van wegen van eindproduct en afzakken te volgen. De operator is eindverantwoordelijk voor het proces.

  Vanuit de regelkamer is het hele proces van wegen van eindproduct en afzakken te volgen. De operator is eindverantwoordelijk voor het proces.

 • Het eigen kwaliteitssysteem 'Safety Guard' borgt de kwaliteit en de tracking en tracing van begin tot eind. Ook bepaalt het systeem hoe vaak een monster moet worden genomen ter controle van het eindproduct.

  Het eigen kwaliteitssysteem 'Safety Guard' borgt de kwaliteit en de tracking en tracing van begin tot eind. Ook bepaalt het systeem hoe vaak een monster moet worden genomen ter controle van het eindproduct.

 • Op de display is het geautomatiseerde productieproces te volgen. Ook verschijnt er een melding wanneer een monster moet worden genomen.

  Op de display is het geautomatiseerde productieproces te volgen. Ook verschijnt er een melding wanneer een monster moet worden genomen.

 • Het nemen van een monster van het eindproduct gebeurt handmatig.

  Het nemen van een monster van het eindproduct gebeurt handmatig.

 • Na het dichtmaken rollen de zakken op een transportband en vervolgen ze hun weg naar de palletizer.

  Na het dichtmaken rollen de zakken op een transportband en vervolgen ze hun weg naar de palletizer.

 • De palletizer pakt de zakken van de band en legt ze op pallets. Op de pallets voor deze order komen 50 zakken melkpoeder van elk 25 kilo.

  De palletizer pakt de zakken van de band en legt ze op pallets. Op de pallets voor deze order komen 50 zakken melkpoeder van elk 25 kilo.

 • Na het opzakken wordt de volle pallet automatisch in folie gewikkeld om de zakken tijdens transport op hun plaats te houden.

  Na het opzakken wordt de volle pallet automatisch in folie gewikkeld om de zakken tijdens transport op hun plaats te houden.

 • De pallets worden met een heftruck van de afzakinstallatie naar de opslagloods gereden. Schils produceert 3 soorten biggenmelk die opeenvolgend gevoerd kunnen worden. Elke soort heeft zijn eigen kleur zak. Dat verkleint de kans op fouten.

  De pallets worden met een heftruck van de afzakinstallatie naar de opslagloods gereden. Schils produceert 3 soorten biggenmelk die opeenvolgend gevoerd kunnen worden. Elke soort heeft zijn eigen kleur zak. Dat verkleint de kans op fouten.

 • Deze pallet met biggenmelk gaat in een zeecontainer met als eindbestemming Rusland.

  Deze pallet met biggenmelk gaat in een zeecontainer met als eindbestemming Rusland.

Eén reactie

 • Snel

  Huh............... Rusland?

Of registreer je om te kunnen reageren.