Varkenshouderij

Foto & video 5 reacties

Mestsilo van 8.000 kuub vervangt oude silo’s

De gebroeders Marten Sipke en Klaas Tigchelaar in Pappendorf (Duitsland) bouwen een mestsilo van 8 meter hoog en 35,5 meter breed. Goed voor 8.000 kuub mestopslag. Met het project is een totale investering van €350.000 euro gemoeid.

Foto

 • De gebroeders Marten Sipke en Klaas Tigchelaar hebben een zeugenbedrijf in Pappendorf (Duitsland) met 1.600 zeugen met eigen aanfok, 4.000 biggenplaatsen en 1.800 vleesvarkens op een andere locatie. Daarnaast huren ze nog een stal voor 2.500 biggen. Met de zelf gefokte Topigs 20-zeug produceren ze 32 biggen per zeug per jaar, met als eindbeer een Pietrain. De biggen blijven allemaal in Duitsland.</p>
<p>Voor de opslag van mest van hun zeugen, biggen en vleesvarkens bouwen ze een mestsilo van 8 meter hoog en 35,5 meter breed. Goed voor 8.000 kuub mestopslag. Met het project is een totale investering van €350.000 euro gemoeid.<br /><em>Foto's: Tigchelaar, tekst: Judith Waninge</em>

  De gebroeders Marten Sipke en Klaas Tigchelaar hebben een zeugenbedrijf in Pappendorf (Duitsland) met 1.600 zeugen met eigen aanfok, 4.000 biggenplaatsen en 1.800 vleesvarkens op een andere locatie. Daarnaast huren ze nog een stal voor 2.500 biggen. Met de zelf gefokte Topigs 20-zeug produceren ze 32 biggen per zeug per jaar, met als eindbeer een Pietrain. De biggen blijven allemaal in Duitsland.

  Voor de opslag van mest van hun zeugen, biggen en vleesvarkens bouwen ze een mestsilo van 8 meter hoog en 35,5 meter breed. Goed voor 8.000 kuub mestopslag. Met het project is een totale investering van €350.000 euro gemoeid.
  Foto's: Tigchelaar, tekst: Judith Waninge

 • Om ruimte te maken voor de nieuwe mestsilo, moesten eerst 6 oude mestsilo's met elk 1.000 kuub inhoud worden afgebroken. De Duitse overheid verplichte de Tigchelaars om van de oude mestsilo's een certificaat te overleggen dat deze mestsilo's gegarandeerd lekvrij zijn. Om aan dit certificaat te voldoen hadden de varkenshouders de mogelijkheid om folie in de oude mestsilo's te plaatsen. Dat is geen oplossing voor de lange termijn en deed de varkenshouders besluiten om nieuw te bouwen.

  Om ruimte te maken voor de nieuwe mestsilo, moesten eerst 6 oude mestsilo's met elk 1.000 kuub inhoud worden afgebroken. De Duitse overheid verplichte de Tigchelaars om van de oude mestsilo's een certificaat te overleggen dat deze mestsilo's gegarandeerd lekvrij zijn. Om aan dit certificaat te voldoen hadden de varkenshouders de mogelijkheid om folie in de oude mestsilo's te plaatsen. Dat is geen oplossing voor de lange termijn en deed de varkenshouders besluiten om nieuw te bouwen.

 • Tigchelaar heeft de afbraak en opbouw van de mestsilo grotendeels in eigen beheer geregeld, door het inhuren van mensen en eigen personeel. Het beton van de oude silo's is via een puinbreker weer hergebruikt als ondergrond van de nieuwe silo.

  Tigchelaar heeft de afbraak en opbouw van de mestsilo grotendeels in eigen beheer geregeld, door het inhuren van mensen en eigen personeel. Het beton van de oude silo's is via een puinbreker weer hergebruikt als ondergrond van de nieuwe silo.

 • Het bedrijf ligt op een heuvel en hierdoor is het lastiger om een stabiele ondergrond te krijgen voor de nieuwe mestsilo. Aan één zijde moest er 5 meter grond worden afgegraven om een goede, stevige fundering op 3 meter diepte te verkrijgen. Het bouwen van de mestsilo is echter uitbesteed aan een gespecialiseerd Duits bedrijf, Wolf in Osterhofen.

  Het bedrijf ligt op een heuvel en hierdoor is het lastiger om een stabiele ondergrond te krijgen voor de nieuwe mestsilo. Aan één zijde moest er 5 meter grond worden afgegraven om een goede, stevige fundering op 3 meter diepte te verkrijgen. Het bouwen van de mestsilo is echter uitbesteed aan een gespecialiseerd Duits bedrijf, Wolf in Osterhofen.

 • Als alle zand en puin is weggegraven, is het zaak om een stabiele ondergrond voor de nieuwe mestsilo te creëren. Een dompelpomp zorgt intussen voor de waterafvoer dat door regenwater/grondwater is blijven liggen.

  Als alle zand en puin is weggegraven, is het zaak om een stabiele ondergrond voor de nieuwe mestsilo te creëren. Een dompelpomp zorgt intussen voor de waterafvoer dat door regenwater/grondwater is blijven liggen.

 • De bodem moet goed worden aangetrild, omdat dit als fundering dient van de nieuwe mestsilo.

  De bodem moet goed worden aangetrild, omdat dit als fundering dient van de nieuwe mestsilo.

 • Met zand en fijn puin is 2 meter van de afgegraven grond weer aangevuld tot 3 meter diepte.

  Met zand en fijn puin is 2 meter van de afgegraven grond weer aangevuld tot 3 meter diepte.

 • Naast opslag van mest moeten de Tigchelaars ook regenwater van de varkensstallen opvangen. Hiervoor gebruiken ze een van de andere oude mestsilo's van 2.500 kuub. Het water mag gereguleerd worden afgevoerd op de aanwezige sloten.

  Naast opslag van mest moeten de Tigchelaars ook regenwater van de varkensstallen opvangen. Hiervoor gebruiken ze een van de andere oude mestsilo's van 2.500 kuub. Het water mag gereguleerd worden afgevoerd op de aanwezige sloten.

 • Onder de mestsilo komt een folielaag met drainagebuizen. Hierop is een lekherkenning aangebracht. De silo moet gegarandeerd lekvrij zijn. Een proef van 15 centimeter water in de mestsilo moet uitwijzen of de silo lekvrij is. Deze test moet gecertificeerd zijn. Daarna mag er pas mest worden ingebracht.

  Onder de mestsilo komt een folielaag met drainagebuizen. Hierop is een lekherkenning aangebracht. De silo moet gegarandeerd lekvrij zijn. Een proef van 15 centimeter water in de mestsilo moet uitwijzen of de silo lekvrij is. Deze test moet gecertificeerd zijn. Daarna mag er pas mest worden ingebracht.

 • De wanden van de mestsilo zijn van gestort beton en 30 centimeter dik. Als afdekking van de mestsilo komt er nog een foliedak. De pilaar dient hiervoor als steunpoot. In de nieuwe mestsilo komen twee vaste mixers met elk een capaciteit van 20 kW, die automatisch worden geregeld op basis van het mestniveau in de silo.

  De wanden van de mestsilo zijn van gestort beton en 30 centimeter dik. Als afdekking van de mestsilo komt er nog een foliedak. De pilaar dient hiervoor als steunpoot. In de nieuwe mestsilo komen twee vaste mixers met elk een capaciteit van 20 kW, die automatisch worden geregeld op basis van het mestniveau in de silo.

 • De nieuwe mestsilo van 8.000 kuub biedt voor dit bedrijf een opslagcapaciteit voor 9 maanden. De mest gaat naar akkerbouwers in de buurt en levert 30 cent per kuub op, een vergoeding voor het mixen van de mest. De mest wordt via leidingen van de stallen met een rioolsysteem naar de mestsilo gepompt. De planning is dat de silo in augustus operationeel is. Dan hebben de Tigchelaars in krap een halfjaar tijd de bouw afgerond.

  De nieuwe mestsilo van 8.000 kuub biedt voor dit bedrijf een opslagcapaciteit voor 9 maanden. De mest gaat naar akkerbouwers in de buurt en levert 30 cent per kuub op, een vergoeding voor het mixen van de mest. De mest wordt via leidingen van de stallen met een rioolsysteem naar de mestsilo gepompt. De planning is dat de silo in augustus operationeel is. Dan hebben de Tigchelaars in krap een halfjaar tijd de bouw afgerond.

Laatste reacties

 • farmer135

  Grappig dat de mest geld oplevert, in nederland moet dik bijbetaald worden.

 • el

  Farmer 135 ,na het verpompen en opslaan voor 9 maand is 35 cent voor die mest bar weinig, gezien de investering die de gebroeders doen!

 • Bennie Stevelink

  Als je die mest in Nederland moet afvoeren voor €25 per M3 dan ben je €200.000 kwijt. Ieder jaar opnieuw.
  Daar kun je een aardige mestsilo van bouwen.

 • BO(skabout)ER

  ja, en ik denk dat deze silo wel een tijdje blijft staan.

 • Farmer4life2

  Duitsland heeft niet voor niets de aanliggende regio's aan Nederland aan banden gelegd voor mest.. ..

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.