Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Ventilatie biggenstal moet nog beter

Langerwerf bouwde in 2014 een zeugenstal en startte als subfokker. De afzet is nog niet helemaal gedekt, maar dit jaar boekte hij al flinke vooruitgang.

Twee jaar geleden was Boerderij er ook bij. Bekijk de fotoreportage.

Foto

 • Bart Langerwerf (43) zit samen met zijn vrouw Lian (41) in Boxtel (Noord-Brabant) in maatschap. Langerwerf <a href="http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Foto-Video/2014/2/Nieuwe-subfok-start-met-Deense-genetica-1467461W/">begon in 2014 als subfokker</a> en heeft 480 zeugenplaatsen en 1.200 opfokplaatsen. Hij werkt met twee medewerkers: Kevin van den Hater en Bart Claassen.<br /><em>Foto's: Bert Jansen</em>

  Bart Langerwerf (43) zit samen met zijn vrouw Lian (41) in Boxtel (Noord-Brabant) in maatschap. Langerwerf begon in 2014 als subfokker en heeft 480 zeugenplaatsen en 1.200 opfokplaatsen. Hij werkt met twee medewerkers: Kevin van den Hater en Bart Claassen.
  Foto's: Bert Jansen

 • Een overzicht van het varkensbedrijf. Met rechts in het midden de biologische combiwasser (85%). Langerwerf is subfokker voor Next Genetix. Hij stapte twee jaar geleden over op Deense genetica. En dat bevalt hem goed.

  Een overzicht van het varkensbedrijf. Met rechts in het midden de biologische combiwasser (85%). Langerwerf is subfokker voor Next Genetix. Hij stapte twee jaar geleden over op Deense genetica. En dat bevalt hem goed.

 • Er zijn veel en vitale biggen. Toch zijn er aandachtspunten. Het werken met voerstations kost meer tijd dan verwacht en de vierdageneis zorgt ervoor dat er nog te veel terugkomers zijn. De worpindex moet omhoog. Die is nu 80%.

  Er zijn veel en vitale biggen. Toch zijn er aandachtspunten. Het werken met voerstations kost meer tijd dan verwacht en de vierdageneis zorgt ervoor dat er nog te veel terugkomers zijn. De worpindex moet omhoog. Die is nu 80%.

 • Bart Claassen en Bart Langerwerf selecteren een gelt. Als subfokker heeft de varkenshouder direct last van de moeilijke tijden in de sector. Dat gold vooral voor het eerste jaar. Helaas moesten er toen soms mooie, dekrijpe gelten worden geslacht.

  Bart Claassen en Bart Langerwerf selecteren een gelt. Als subfokker heeft de varkenshouder direct last van de moeilijke tijden in de sector. Dat gold vooral voor het eerste jaar. Helaas moesten er toen soms mooie, dekrijpe gelten worden geslacht.

 • Qua afzet gaat het wel beter. Dit jaar zijn er al vier nieuwe klanten bijgekomen. Daarmee is nu 80 tot 90% van de afzet afgedekt en begint het er financieel ook weer beter uit te zien. Alle afzet is in de buurt: in het oosten van de provincie.

  Qua afzet gaat het wel beter. Dit jaar zijn er al vier nieuwe klanten bijgekomen. Daarmee is nu 80 tot 90% van de afzet afgedekt en begint het er financieel ook weer beter uit te zien. Alle afzet is in de buurt: in het oosten van de provincie.

 • Langerwerf koos voor directe luchtinlaat via kleppen in een luchtkanaal in de nok van de stal. Maar het is geen ideaal systeem. Het klimaat is lastig te sturen, windsnelheden blijven voelbaar. Dat was vooral een probleem in de biggenstal (bijterij).

  Langerwerf koos voor directe luchtinlaat via kleppen in een luchtkanaal in de nok van de stal. Maar het is geen ideaal systeem. Het klimaat is lastig te sturen, windsnelheden blijven voelbaar. Dat was vooral een probleem in de biggenstal (bijterij).

 • Na een half jaar bleek de luchtinlaat bij de gespeende biggen en dragende zeugen maar 60% te zijn van wat nodig was. De leveranciersberekening klopte niet. Toen is het aantal kleppen in de luchtinlaat verdubbeld.

  Na een half jaar bleek de luchtinlaat bij de gespeende biggen en dragende zeugen maar 60% te zijn van wat nodig was. De leveranciersberekening klopte niet. Toen is het aantal kleppen in de luchtinlaat verdubbeld.

 • Ook wordt de binnenkomende lucht via de nok 5 graden warmer dan de buitentemperatuur. Lastig tijdens warme zomerdagen. Daarom is in de zeugen- en kraamstal een koeling opgehangen. Die slaat aan vanaf 27 graden.

  Ook wordt de binnenkomende lucht via de nok 5 graden warmer dan de buitentemperatuur. Lastig tijdens warme zomerdagen. Daarom is in de zeugen- en kraamstal een koeling opgehangen. Die slaat aan vanaf 27 graden.

 • In de biggenstal zijn de lasergestuurde verwarmingsplaten wel een succes. Deze platen hangen boven de hokken en kunnen met minder vermogen meer hitte leveren. Ze moeten 30% energiebesparing geven. Langerwerf houdt dit echter niet apart bij.

  In de biggenstal zijn de lasergestuurde verwarmingsplaten wel een succes. Deze platen hangen boven de hokken en kunnen met minder vermogen meer hitte leveren. Ze moeten 30% energiebesparing geven. Langerwerf houdt dit echter niet apart bij.

 • Meerdere witte verwarmingsplaten zijn inmiddels vervangen door zwarte. Een modificatie. De zwarte platen moeten nog meer rendement geven.

  Meerdere witte verwarmingsplaten zijn inmiddels vervangen door zwarte. Een modificatie. De zwarte platen moeten nog meer rendement geven.

 • Bij 3 à 5% van de biggen was het in de opstartperiode nog lastig om ze aan het vreten te krijgen. Daarom wordt er water met speenmeel tot pap gemengd. Per hok van 18 biggen wordt dagelijks 3 tot 4 liter pap verstrekt. Dat werkt goed.

  Bij 3 à 5% van de biggen was het in de opstartperiode nog lastig om ze aan het vreten te krijgen. Daarom wordt er water met speenmeel tot pap gemengd. Per hok van 18 biggen wordt dagelijks 3 tot 4 liter pap verstrekt. Dat werkt goed.

 • In de dragende zeugenstal koos Langerwerf voor één grote, dynamische groep van 300 zeugen. Maar de groep vraagt meer arbeid dan verwacht. Langerwerf heeft inmiddels ook de lignesten gehalveerd. De zeugen liggen nu beter beschut, er is meer rust.

  In de dragende zeugenstal koos Langerwerf voor één grote, dynamische groep van 300 zeugen. Maar de groep vraagt meer arbeid dan verwacht. Langerwerf heeft inmiddels ook de lignesten gehalveerd. De zeugen liggen nu beter beschut, er is meer rust.

 • De vijf Mannebeck-voerstations in de dragende zeugenstal bevallen goed. Het aanleren, enten en separeren kost wel extra tijd. Dagelijks loopt er een medewerker rond de stations om dominante dieren weg te sturen, zodat de gelten ook een kans krijgen.

  De vijf Mannebeck-voerstations in de dragende zeugenstal bevallen goed. Het aanleren, enten en separeren kost wel extra tijd. Dagelijks loopt er een medewerker rond de stations om dominante dieren weg te sturen, zodat de gelten ook een kans krijgen.

 • Voor eventuele kreupele zeugen liet Langerwerf voetenbaden in de voerstations monteren. Maar die worden inmiddels niet meer gebruikt. De  stations gingen namelijk te veel roesten.

  Voor eventuele kreupele zeugen liet Langerwerf voetenbaden in de voerstations monteren. Maar die worden inmiddels niet meer gebruikt. De  stations gingen namelijk te veel roesten.

 • In de zeugenstal zijn de waterbakken 10 centimeter verlaagd. De zeugen konden er eerst moeilijk in. Nu gaat dat veel makkelijker.

  In de zeugenstal zijn de waterbakken 10 centimeter verlaagd. De zeugen konden er eerst moeilijk in. Nu gaat dat veel makkelijker.

 • Een overzicht in de dekstal. Daarover is Langerwerf erg tevreden. Het Double Date-systeem - waarbij twee beren automatisch door de dekstal worden geleid - bevalt erg goed.

  Een overzicht in de dekstal. Daarover is Langerwerf erg tevreden. Het Double Date-systeem - waarbij twee beren automatisch door de dekstal worden geleid - bevalt erg goed.

 • De handterminal werkt niet overal even goed. Die is soms het netwerk kwijt, waardoor Langerwerf de zeugen niet kan scannen. Dat is zeer vervelend als hij diergegevens wil aanpassen of wil kijken of een zeug al heeft gegeten.

  De handterminal werkt niet overal even goed. Die is soms het netwerk kwijt, waardoor Langerwerf de zeugen niet kan scannen. Dat is zeer vervelend als hij diergegevens wil aanpassen of wil kijken of een zeug al heeft gegeten.

 • Langerwerf koos voor meerdere, kleine hogedrukspuiten in de centrale gang. Het werkt erg prettig om de laarzen en schoenen schoon te spuiten en te ontsmetten. Zo lopen hij en zijn medewerkers tenminste niet met vuil schoeisel door de stal.

  Langerwerf koos voor meerdere, kleine hogedrukspuiten in de centrale gang. Het werkt erg prettig om de laarzen en schoenen schoon te spuiten en te ontsmetten. Zo lopen hij en zijn medewerkers tenminste niet met vuil schoeisel door de stal.

 • In de centrale gang staan relatief veel spullen. Langerwerf had achteraf graag wat meer opslagruimte gehad.

  In de centrale gang staan relatief veel spullen. Langerwerf had achteraf graag wat meer opslagruimte gehad.

 • De biologische combiwasser doet het goed, al was er in het begin soms lekkage door werveling van de lucht in de luchtkamer voor de wasser. Er zijn daarom kunstof schotjes tegen de wasser gelast, zodat de nevel weer in de vooraadbak valt.

  De biologische combiwasser doet het goed, al was er in het begin soms lekkage door werveling van de lucht in de luchtkamer voor de wasser. Er zijn daarom kunstof schotjes tegen de wasser gelast, zodat de nevel weer in de vooraadbak valt.

Eén reactie

 • WGeverink

  Er is zo te zien ook niet echt een plan gemaakt over hoe die biggenstal geventileerd zou gaan worden. De ventilatie (luchtstroming) op bigniveau in deze stal is elke dag anders als er zo maar wat ventielen in het plavond worden geplaatst. Dat heeft gevolgen voor het lig en mest gedrag wat ook stress tot gevolg heeft.Ik kan me helemaal voorstellen dat Langerwerf de ventilatie wil aanpakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.