Varkenshouderij

Foto & video 2 reacties

Renovatie voor 13.000 varkens

Boerderij nam een kijkje bij vleesvarkenshouderij Drenthehoeve.

Foto

 • Erwin Kelder (32) is bedrijfsleider op de Drenthehoeve, een vleesvarkensbedrijf met 13.000 plaatsen en 75 hectare grond. Eigenaar Jan Schuttert, varkenshandelaar en eigenaar van een zestal varkensbedrijven en een akkerbouwtak wil met de renovatie van de Drenthehoeve het bedrijf toekomstproof maken. De opgelegde biggen (Turbo 20 x Pietrain) komen van de locatie Polderhoeve met 1.200 zeugen en realiseren een groei van 810 gram met een EW-voederconversie van 2,62. De eerste gerenoveerde stal voor 2.300 vleesvarkens werd in 22 weken gerealiseerd, complete sloop en herbouw. In de komende jaren zijn twee andere stallen aan de beurt voor renovatie.

  Erwin Kelder (32) is bedrijfsleider op de Drenthehoeve, een vleesvarkensbedrijf met 13.000 plaatsen en 75 hectare grond. Eigenaar Jan Schuttert, varkenshandelaar en eigenaar van een zestal varkensbedrijven en een akkerbouwtak wil met de renovatie van de Drenthehoeve het bedrijf toekomstproof maken. De opgelegde biggen (Turbo 20 x Pietrain) komen van de locatie Polderhoeve met 1.200 zeugen en realiseren een groei van 810 gram met een EW-voederconversie van 2,62. De eerste gerenoveerde stal voor 2.300 vleesvarkens werd in 22 weken gerealiseerd, complete sloop en herbouw. In de komende jaren zijn twee andere stallen aan de beurt voor renovatie.

 • In het uiterste hoekje van de gemeente Coevorden tegen de grens van de gemeente Hoogeveen ligt in een landelijke gebied het vleesvarkensbedrijf de 'Drenthehoeve' . Dit is een van de zes locaties waar Schuttert varkens houdt. Erwin Kelder is nu nog bedrijfsleider op het bedrijf in Geesbrug, maar heeft de ambitie om op termijn hier zelf varkens te houden. Hierdoor heeft hij een groot aandeel gehad in de keuzes van de nieuwbouw.

  In het uiterste hoekje van de gemeente Coevorden tegen de grens van de gemeente Hoogeveen ligt in een landelijke gebied het vleesvarkensbedrijf de 'Drenthehoeve' . Dit is een van de zes locaties waar Schuttert varkens houdt. Erwin Kelder is nu nog bedrijfsleider op het bedrijf in Geesbrug, maar heeft de ambitie om op termijn hier zelf varkens te houden. Hierdoor heeft hij een groot aandeel gehad in de keuzes van de nieuwbouw.

 • Een drietal verouderde stallen zullen de komende jaren compleet vervangen worden. De eerste stal, waar voorheen 2.000 dieren in konden zonder emissiebeperkende luchtwasser is nu geheel vervangen door een nieuwe stal met plaats voor 2.300 dieren. Met een 'milde' winter kende de bouw geen lange winterstop en kon de sloop en bouw in 22 weken gerealiseerd worden.

  Een drietal verouderde stallen zullen de komende jaren compleet vervangen worden. De eerste stal, waar voorheen 2.000 dieren in konden zonder emissiebeperkende luchtwasser is nu geheel vervangen door een nieuwe stal met plaats voor 2.300 dieren. Met een 'milde' winter kende de bouw geen lange winterstop en kon de sloop en bouw in 22 weken gerealiseerd worden.

 • Kelder heeft gekozen om alle regelkasten voor de verwarming, voer en ventilatie bij binnenkomst van de stal te plaatsen. Storingen krijg ik wel op de telefoon binnen, vertelt Kelder en bij binnenkomst kun je zo in een blik zien of er ergens een afwijking is.

  Kelder heeft gekozen om alle regelkasten voor de verwarming, voer en ventilatie bij binnenkomst van de stal te plaatsen. Storingen krijg ik wel op de telefoon binnen, vertelt Kelder en bij binnenkomst kun je zo in een blik zien of er ergens een afwijking is.

 • De stal van 76 meter lengte en 32 meter breed heeft 15 afdelingen. Door een beperkend bouwblok is er een afdeling iets kleiner, die meteen ook dienst doet als ziekenboeg. Om in de toekomst mee te kunnen doen aan een concept als bijvoorbeeld Beter Leven is er 1% van de ruimte gereserveerd als ziekenboeg. Naast speeltjes en ruiven voor ruwvoer is er ook een lichtstraat in het dak gemaakt voor daglicht in de stal. Allemaal welzijnsmaatregelingen voor de dieren, maar het daglicht maakt het werken in de stal ook zeker plezieriger voor de medewerkers, aldus Kelder.

  De stal van 76 meter lengte en 32 meter breed heeft 15 afdelingen. Door een beperkend bouwblok is er een afdeling iets kleiner, die meteen ook dienst doet als ziekenboeg. Om in de toekomst mee te kunnen doen aan een concept als bijvoorbeeld Beter Leven is er 1% van de ruimte gereserveerd als ziekenboeg. Naast speeltjes en ruiven voor ruwvoer is er ook een lichtstraat in het dak gemaakt voor daglicht in de stal. Allemaal welzijnsmaatregelingen voor de dieren, maar het daglicht maakt het werken in de stal ook zeker plezieriger voor de medewerkers, aldus Kelder.

 • De hokken geven ruimte voor 15 dieren op 0,8 meter, maar kunnen in variabele groepsgroottes van 15 tot 40 varkens in een grote groep op 1 vierkante meter gehouden worden. Hiermee speelt Kelder al in op het leveren in marktconcepten. Onder de dichte vloer is vloerverwarming aangelegd. Een rondpompsysteem voldoet niet, geeft Kelder aan omdat de stal binnen drie weken met biggen wordt opgelegd. De biggen kunnen elkaar dan niet voldoende opwarmen in het begin.

  De hokken geven ruimte voor 15 dieren op 0,8 meter, maar kunnen in variabele groepsgroottes van 15 tot 40 varkens in een grote groep op 1 vierkante meter gehouden worden. Hiermee speelt Kelder al in op het leveren in marktconcepten. Onder de dichte vloer is vloerverwarming aangelegd. Een rondpompsysteem voldoet niet, geeft Kelder aan omdat de stal binnen drie weken met biggen wordt opgelegd. De biggen kunnen elkaar dan niet voldoende opwarmen in het begin.

 • De grootte van de groepen zijn in te delen door poortjes tussen de hokken. De poorten hebben een ruime doorgang van 1,60 meter breedte. Zowel de hokafscheiding en de poortjes zijn 'open', zodat de dieren contact met elkaar hebben. Hiermee probeert de varkenshouder de dieren achter in het hok te laten spelen en mesten voor in het hok te laten liggen en vreten. De mest van de afdelingen gaat via rioolsysteem naar verdiepte put voor in de stal. De planning is dat in de toekomst de mest van de drie nieuwe stallen naar een mestput onder de nieuw te bouwen stal gaat. Onder de nog te bouwen stal komt een verdiepte put van 3,50 meter diepte waar de mest ook gemixt kan worden.

  De grootte van de groepen zijn in te delen door poortjes tussen de hokken. De poorten hebben een ruime doorgang van 1,60 meter breedte. Zowel de hokafscheiding en de poortjes zijn 'open', zodat de dieren contact met elkaar hebben. Hiermee probeert de varkenshouder de dieren achter in het hok te laten spelen en mesten voor in het hok te laten liggen en vreten. De mest van de afdelingen gaat via rioolsysteem naar verdiepte put voor in de stal. De planning is dat in de toekomst de mest van de drie nieuwe stallen naar een mestput onder de nieuw te bouwen stal gaat. Onder de nog te bouwen stal komt een verdiepte put van 3,50 meter diepte waar de mest ook gemixt kan worden.

 • Het hele bedrijf werkt met sensorvoedering met brijvoer en omdat Kelder daar goede ervaring mee heeft blijft hij hiermee in de nieuwe stal ook werken. "Door de sensorvoedering kunnen we met minder voerplekken toe in de hokken", vertelt Kelder. Nu hebben we 5 voerplekken per hok in plaats van een lange trog en dit geeft tevens minder kans op vermorsen van voer. Door de toepassing van sensorvoedering kunnen we 160 dieren meer houden in deze nieuwe stal.

  Het hele bedrijf werkt met sensorvoedering met brijvoer en omdat Kelder daar goede ervaring mee heeft blijft hij hiermee in de nieuwe stal ook werken. "Door de sensorvoedering kunnen we met minder voerplekken toe in de hokken", vertelt Kelder. Nu hebben we 5 voerplekken per hok in plaats van een lange trog en dit geeft tevens minder kans op vermorsen van voer. Door de toepassing van sensorvoedering kunnen we 160 dieren meer houden in deze nieuwe stal.

 • Wel kan er door de keuze van sensorvoedering alleen maar onbeperkt worden gevoerd en dat vergt een varken dat daar bij past, aldus Kelder. De varkens krijgen 12 voerbeurten per dag, tussen 12 en 3 uur 's nachts is er een rustperiode. De voerkosten het afgelopen jaar liggen op €0,54 per kilogram groei met een groei van 810 gram. Met brijvoer kunnen we scherper losse grondstoffen en voer inkopen", aldus Kelder.

  Wel kan er door de keuze van sensorvoedering alleen maar onbeperkt worden gevoerd en dat vergt een varken dat daar bij past, aldus Kelder. De varkens krijgen 12 voerbeurten per dag, tussen 12 en 3 uur 's nachts is er een rustperiode. De voerkosten het afgelopen jaar liggen op €0,54 per kilogram groei met een groei van 810 gram. Met brijvoer kunnen we scherper losse grondstoffen en voer inkopen", aldus Kelder.

 • Op het bedrijf zijn 11 silo's aanwezig voor natte bijproducten, 8 silo's van 70 kuub inhoud en 3 silo met 60 kuub inhoud. "Vooral bij deze omvang en dus een hogere omloopsnelheid van het voer kun je ook grondstoffen kopen die beperkt houdbaar zijn zoals producten met gist".

  Op het bedrijf zijn 11 silo's aanwezig voor natte bijproducten, 8 silo's van 70 kuub inhoud en 3 silo met 60 kuub inhoud. "Vooral bij deze omvang en dus een hogere omloopsnelheid van het voer kun je ook grondstoffen kopen die beperkt houdbaar zijn zoals producten met gist".

 • Dat er 'vreemde' grondstoffen worden aangekocht blijkt ook wel als er tijdens het bezoek een vracht met pellets van grondnoten wordt gebracht. Een bijproduct van de pindafabriek met veel eiwit en vet.

  Dat er 'vreemde' grondstoffen worden aangekocht blijkt ook wel als er tijdens het bezoek een vracht met pellets van grondnoten wordt gebracht. Een bijproduct van de pindafabriek met veel eiwit en vet.

 • Het basisrantsoen bestaat uit tarwe en CCM, aangevuld met andere grondstoffen. De aangekochte CCM wordt in een sleufsilo op het bedrijf opgeslagen.

  Het basisrantsoen bestaat uit tarwe en CCM, aangevuld met andere grondstoffen. De aangekochte CCM wordt in een sleufsilo op het bedrijf opgeslagen.

 • Kelder heeft gekozen voor grondkanaalventilatie met luchtinlaat via de kopgevels. Omdat de drie stallen straks tegen elkaar aan gebouwd gaan worden is er geen ventilatie vanaf de zijgevel mogelijk. De lucht komt binnen boven de centrale gang en via een onderdruksituatie die handmatig geregeld wordt, komt de lucht in de centrale gang en gaat vervolgens  door de roosters de put in en komt in de afdeling in het voerpad weer omhoog en gaat dan richting de varkens in de hokken.

  Kelder heeft gekozen voor grondkanaalventilatie met luchtinlaat via de kopgevels. Omdat de drie stallen straks tegen elkaar aan gebouwd gaan worden is er geen ventilatie vanaf de zijgevel mogelijk. De lucht komt binnen boven de centrale gang en via een onderdruksituatie die handmatig geregeld wordt, komt de lucht in de centrale gang en gaat vervolgens  door de roosters de put in en komt in de afdeling in het voerpad weer omhoog en gaat dan richting de varkens in de hokken.

 • Via een lier kan de luchtinlaat in de centrale gang geregeld worden. Onder de centrale gang zit een luchtkanaal van 1,60 diepte. De lucht gaat vervolgens via het luchtkanaal onder de afdelingsdeur naar de afdelingen.

  Via een lier kan de luchtinlaat in de centrale gang geregeld worden. Onder de centrale gang zit een luchtkanaal van 1,60 diepte. De lucht gaat vervolgens via het luchtkanaal onder de afdelingsdeur naar de afdelingen.

 • De voergang van de afdeling is met roosters bedekt zodat de lucht vanaf de centrale gang via het voerpad de hokken in komt.

  De voergang van de afdeling is met roosters bedekt zodat de lucht vanaf de centrale gang via het voerpad de hokken in komt.

 • De afvoer van de afdelingslucht gaat via een centrale afvoerkanaal richting een 70% chemische luchtwasser. De keuze voor chemisch is gemaakt omdat een biologische luchtwasser met deze aantallen dieren teveel spuiwater oplevert, dat ook weer een afzet nodig heeft. De huidige watertank van de luchtwasser van 10 kuub inhoud is al voorbereid op aansluiting van drie chemische luchtwassers.

  De afvoer van de afdelingslucht gaat via een centrale afvoerkanaal richting een 70% chemische luchtwasser. De keuze voor chemisch is gemaakt omdat een biologische luchtwasser met deze aantallen dieren teveel spuiwater oplevert, dat ook weer een afzet nodig heeft. De huidige watertank van de luchtwasser van 10 kuub inhoud is al voorbereid op aansluiting van drie chemische luchtwassers.

 • Omdat er voor chemische luchtwassers is gekozen, is er voor de dakbedekking gekozen voor golfplaten met isolatie. De zuren die gebruikt worden in de luchtwasser tasten dakbedekking van sandwichpanelen helemaal aan vertelt Kelder uit ervaringen van andere locaties. De zijkanten van de stal zijn van prefab betonwanden. De zijde waar de nieuw te bouwen stal komt is wel tijdelijk afgedekt met sandwichpanelen. De spanpoten zijn al voorbereid op de nieuwbouw van de tweede renovatie.

  Omdat er voor chemische luchtwassers is gekozen, is er voor de dakbedekking gekozen voor golfplaten met isolatie. De zuren die gebruikt worden in de luchtwasser tasten dakbedekking van sandwichpanelen helemaal aan vertelt Kelder uit ervaringen van andere locaties. De zijkanten van de stal zijn van prefab betonwanden. De zijde waar de nieuw te bouwen stal komt is wel tijdelijk afgedekt met sandwichpanelen. De spanpoten zijn al voorbereid op de nieuwbouw van de tweede renovatie.

 • Kelder ziet voor dit bedrijf met deze aantallen en nieuwe gerenoveerde stallen een goede toekomst in de varkenshouderij. Met een scherpe inkoop van voer en goede resultaten. Naast gemak en plezier tijdens het werken in de stallen.

  Kelder ziet voor dit bedrijf met deze aantallen en nieuwe gerenoveerde stallen een goede toekomst in de varkenshouderij. Met een scherpe inkoop van voer en goede resultaten. Naast gemak en plezier tijdens het werken in de stallen.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • maxisprint

  Ik krijg ook zin om in de varkens te gaan (akkerbouwer)
  de lage tarwe en suiker prijzen geven veel minder rendement...

 • Snel

  Niks geleerd van de brand in Oirschot, alle stallen aan elkaar bouwen brengt groot risico met zich mee. Vorige eigenaar heeft hier ook al een keer brand gehad.

Of registreer je om te kunnen reageren.