Varkenshouderij

Foto & video 5072 x bekeken

Gloednieuwe stal voor KI Twenthe-beren

Varkens KI Twenthe heeft een nieuwe berenstal gebouwd. Na Pinksteren wordt deze bevolkt.

Foto

 • De nieuwe berenstal van <a href="http://varkenskitwenthe.nl/">Varkens KI Twenthe</a> vervangt twee bestaande stallen. Op de achtergrond (links) staat de stal uit 2011, met 60 berenplaatsen. Tussen de bestaande en de nieuwe stallen is het dekcentrum met de automaten, waar het sperma wordt gevangen.<br /><em>Foto's: Ronald Hissink</em>

  De nieuwe berenstal van Varkens KI Twenthe vervangt twee bestaande stallen. Op de achtergrond (links) staat de stal uit 2011, met 60 berenplaatsen. Tussen de bestaande en de nieuwe stallen is het dekcentrum met de automaten, waar het sperma wordt gevangen.
  Foto's: Ronald Hissink

 • De nieuwe stal telt 3 afdelingen met 33 plaatsen. Per saldo neemt het aantal berenplaatsen met 40 toe. Er is vergunning voor 180 beren. De stalbouw is deze week klaar. Na Pinksteren gaan de beren erin. De beren komen uit de bestaande stal met 60 plaatsen die juist moet worden uitgemest en uit de eigen quarantainestallen.

  De nieuwe stal telt 3 afdelingen met 33 plaatsen. Per saldo neemt het aantal berenplaatsen met 40 toe. Er is vergunning voor 180 beren. De stalbouw is deze week klaar. Na Pinksteren gaan de beren erin. De beren komen uit de bestaande stal met 60 plaatsen die juist moet worden uitgemest en uit de eigen quarantainestallen.

 • Iedere beer krijgt een hok met een oppervlakte van 6 vierkante meter. Per hok is er aanvoer van frisse lucht voor de beren via de pvc-koker in het plafond. Ook wordt automatisch, individueel gevoerd.

  Iedere beer krijgt een hok met een oppervlakte van 6 vierkante meter. Per hok is er aanvoer van frisse lucht voor de beren via de pvc-koker in het plafond. Ook wordt automatisch, individueel gevoerd.

 • De beren komen in een dik pak stro te liggen dat reikt tot aan de betonvloer waar de troggen op staan. Het uitmesten gebeurt met een shovel. Zodra de hekken zijn geopend en de toegangsdeuren los staan, kan de shovel eenvoudig naar binnen rijden. Tweemaal per jaar wordt de stal uitgemest. Bij Twenthe heeft men goede ervaring met strohokken; die zitten ook in de bestaande stal. Stro onder de dieren komt de levensduur en productie van de beren ten goede.

  De beren komen in een dik pak stro te liggen dat reikt tot aan de betonvloer waar de troggen op staan. Het uitmesten gebeurt met een shovel. Zodra de hekken zijn geopend en de toegangsdeuren los staan, kan de shovel eenvoudig naar binnen rijden. Tweemaal per jaar wordt de stal uitgemest. Bij Twenthe heeft men goede ervaring met strohokken; die zitten ook in de bestaande stal. Stro onder de dieren komt de levensduur en productie van de beren ten goede.

 • Het stro voor onder de beren staat al klaar.

  Het stro voor onder de beren staat al klaar.

 • Bij de nieuwbouw is besloten naar de status PRRS-onverdacht te gaan op het ki-centrum. Daarom wordt binnenkort alle inkomende lucht gefilterd, ook in de bestaande stal. Een monteur plaatst een rooster onder de filters, zodat er geen grof vuil (zoals blad) in het filtersysteem komt.

  Bij de nieuwbouw is besloten naar de status PRRS-onverdacht te gaan op het ki-centrum. Daarom wordt binnenkort alle inkomende lucht gefilterd, ook in de bestaande stal. Een monteur plaatst een rooster onder de filters, zodat er geen grof vuil (zoals blad) in het filtersysteem komt.

 • De filters bestaan uit een voorfilter, hier zichtbaar, met daarboven een fijnfilter. Er wordt gewerkt met overdruk in de stal, zodat kiemen niet naar binnen kunnen glippen, mocht ergens een kiertje zitten. De ventilatoren in de tussenwand, loodrecht boven de toegangsdeur, trekken de lucht door het filterpakket in de ruimte boven de filters. Vervolgens wordt de frisse lucht op de zolder geblazen, boven de beren.

  De filters bestaan uit een voorfilter, hier zichtbaar, met daarboven een fijnfilter. Er wordt gewerkt met overdruk in de stal, zodat kiemen niet naar binnen kunnen glippen, mocht ergens een kiertje zitten. De ventilatoren in de tussenwand, loodrecht boven de toegangsdeur, trekken de lucht door het filterpakket in de ruimte boven de filters. Vervolgens wordt de frisse lucht op de zolder geblazen, boven de beren.

 • Een waaimeter met ventilator zorgt voor de luchtafvoer. De inlaat- en uitlaatventilatoren zijn zodanig op elkaar afgestemd, dat altijd overdruk heerst in de berenstal.

  Een waaimeter met ventilator zorgt voor de luchtafvoer. De inlaat- en uitlaatventilatoren zijn zodanig op elkaar afgestemd, dat altijd overdruk heerst in de berenstal.

 • In deze ruimte komen een aantal boxen om beren te behandelen. Om ze te wassen bijvoorbeeld, of bloed te tappen.

  In deze ruimte komen een aantal boxen om beren te behandelen. Om ze te wassen bijvoorbeeld, of bloed te tappen.

 • Een deur met snelsluiting om de beren uit hun hok te halen. Het afwerkingsniveau in en om de stal is hoog. Er is hoogwaardig materiaal gebruikt. Staal is allemaal verzinkt of er is roestvaststaal gebruikt.

  Een deur met snelsluiting om de beren uit hun hok te halen. Het afwerkingsniveau in en om de stal is hoog. Er is hoogwaardig materiaal gebruikt. Staal is allemaal verzinkt of er is roestvaststaal gebruikt.

 • De opslagruimte van de stal. Varkens KI Twenthe investeert voor een half miljoen in de nieuwe stal en de luchtfiltering. Dat geld stond op de spaarrekening van de vereniging. De leden willen ook op termijn de zekerheid dat zij kwalitatief hoogwaardig sperma krijgen, tegen een scherpe prijs. Daarom is besloten deze investering te doen.

  De opslagruimte van de stal. Varkens KI Twenthe investeert voor een half miljoen in de nieuwe stal en de luchtfiltering. Dat geld stond op de spaarrekening van de vereniging. De leden willen ook op termijn de zekerheid dat zij kwalitatief hoogwaardig sperma krijgen, tegen een scherpe prijs. Daarom is besloten deze investering te doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.