Varkenshouderij

Foto & video

Prima ventilatie, hokdeurtjes overbodig

De Swart liet twee jaar geleden een vleesvarkensstal met 1.440 plaatsen bouwen. Zijn ervaringen zijn goed: meer groei, minder medicijnen en minder uitval.

Bekijk ook de fotoreportage van 2 jaar geleden bij De Swart: 'Varkenstak weer bij de tijd'.

Foto

 • Ger de Swart (47) heeft in Swolgen (L.) een varkensbedrijf met in totaal 2.800 vleesvarkensplaatsen. In 2014 liet hij een nieuwe stal met 1.440 plaatsen bouwen. Ook heeft de Swart een akkerbouwtak met 40 hectare land (aardappelen, suikerbieten, uien, graan, wortelen, bonen). Boerderij ging opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen. Foto's: Bert Jansen

  Ger de Swart (47) heeft in Swolgen (L.) een varkensbedrijf met in totaal 2.800 vleesvarkensplaatsen. In 2014 liet hij een nieuwe stal met 1.440 plaatsen bouwen. Ook heeft de Swart een akkerbouwtak met 40 hectare land (aardappelen, suikerbieten, uien, graan, wortelen, bonen). Boerderij ging opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen. Foto's: Bert Jansen

 • Een overzicht van de stal uit 2014 die twee oudere, kleinere stallen heeft vervangen. In de nok rechts is de inpandige biologische luchtwasser te zien. De Swart koos twee jaar geleden voor een relatief eenvoudige, maar degelijke stal. Zonder al te veel tierelantijntjes. Een keuze die goed heeft uitgepakt, stelt hij. Op de voorgrond wordt een machineberging voor de akkerbouwtak gebouwd.

  Een overzicht van de stal uit 2014 die twee oudere, kleinere stallen heeft vervangen. In de nok rechts is de inpandige biologische luchtwasser te zien. De Swart koos twee jaar geleden voor een relatief eenvoudige, maar degelijke stal. Zonder al te veel tierelantijntjes. Een keuze die goed heeft uitgepakt, stelt hij. Op de voorgrond wordt een machineberging voor de akkerbouwtak gebouwd.

 • Een overzicht in een van de twaalf afdelingen. Elke afdeling telt 120 varkens. Ten opzichte van de oude stal is de Swart er flink op vooruitgegaan. De afdelingen zijn groter, het overzicht is beter en hij werkt nu met één centrale gang. Laden en lossen gaat vlot. Gemiddeld legt hij de dieren om de twee weken in en levert hij iedere tien dagen. Het arbeidsgemak is groot, stelt hij.

  Een overzicht in een van de twaalf afdelingen. Elke afdeling telt 120 varkens. Ten opzichte van de oude stal is de Swart er flink op vooruitgegaan. De afdelingen zijn groter, het overzicht is beter en hij werkt nu met één centrale gang. Laden en lossen gaat vlot. Gemiddeld legt hij de dieren om de twee weken in en levert hij iedere tien dagen. Het arbeidsgemak is groot, stelt hij.

 • Per hok is er ruimte voor tien dieren. Die hebben gemiddeld 0,8 m² ruimte per dier. In de hokken koos de Swart voor vloerverwarming. De temperatuur is constant 25 graden.

  Per hok is er ruimte voor tien dieren. Die hebben gemiddeld 0,8 m² ruimte per dier. In de hokken koos de Swart voor vloerverwarming. De temperatuur is constant 25 graden.

 • Om strengere wetgeving voor te zijn, koos de Swart alvast voor (blauwe) deurtjes tussen de hokken. Per afdeling kan hij zo - aan beide kanten van het voerpad - groepen van maximaal 60 maken. Hij zet dan per kant vijf deurtjes open. Maar daar stapte hij al snel van af. "Grote groepen en meer ruimte klinkt leuk, maar het werkt niet. Ze staan, vreten en mesten toch op één plek. Dat gaat ten koste van het resultaat en controleren is zo ook moeilijker."

  Om strengere wetgeving voor te zijn, koos de Swart alvast voor (blauwe) deurtjes tussen de hokken. Per afdeling kan hij zo - aan beide kanten van het voerpad - groepen van maximaal 60 maken. Hij zet dan per kant vijf deurtjes open. Maar daar stapte hij al snel van af. "Grote groepen en meer ruimte klinkt leuk, maar het werkt niet. Ze staan, vreten en mesten toch op één plek. Dat gaat ten koste van het resultaat en controleren is zo ook moeilijker."

  Foto: Bert Jansen
 • De Swart past voerpadventilatie toe. Hij deed wel een aanpassing. Hij plaatste anti-worteldoek voor de deurventilatie van de afdelingen. Zo blijft de warmte beter in de afdelingen. Zowel tijdens het opleggen als bij weinig ventlatie.

  De Swart past voerpadventilatie toe. Hij deed wel een aanpassing. Hij plaatste anti-worteldoek voor de deurventilatie van de afdelingen. Zo blijft de warmte beter in de afdelingen. Zowel tijdens het opleggen als bij weinig ventlatie.

 • De stalventilatie bevalt de Swart erg goed. De luchtinlaat was sowieso in 2014 al bewust ruim bemeten. In het begin vergde het ventileren wel finetuning; er waren wat opstartproblemen. De minimale ventilatiestand stond toen nog te hoog ingesteld. Daardoor was het in de winter lastig om de gewenste staltemperatuur van 25 graden te halen. Dat leidde in het begin tot iets meer longproblemen. Maar dat was al snel voorbij.

  De stalventilatie bevalt de Swart erg goed. De luchtinlaat was sowieso in 2014 al bewust ruim bemeten. In het begin vergde het ventileren wel finetuning; er waren wat opstartproblemen. De minimale ventilatiestand stond toen nog te hoog ingesteld. Daardoor was het in de winter lastig om de gewenste staltemperatuur van 25 graden te halen. Dat leidde in het begin tot iets meer longproblemen. Maar dat was al snel voorbij.

 • Het is drie keer voorgekomen dat een meetventilator in een van de afdelingen stil kwam te staan. Dan kwam er stof tussen de schroef. Omdat de ventilator 4 meter hoog hangt, moest die keren telkens een installateur komen. Een voordeel is dat de Swart altijd met twee afdelingen van dezelfde leeftijd werkt. Hij kan de instellingen van de ventilator dus altijd afkijken en kopiëren.

  Het is drie keer voorgekomen dat een meetventilator in een van de afdelingen stil kwam te staan. Dan kwam er stof tussen de schroef. Omdat de ventilator 4 meter hoog hangt, moest die keren telkens een installateur komen. Een voordeel is dat de Swart altijd met twee afdelingen van dezelfde leeftijd werkt. Hij kan de instellingen van de ventilator dus altijd afkijken en kopiëren.

 • Longproblemen zijn er nagenoeg niet in deze stal. Het antibioticagebruik is flink gezakt. De dierdagdosering ging van 9 in de oude stal naar 1,2 nu. En de uitval daalde van 2 tot 2,5 naar 1,8. Belangrijkste oorzaken zijn de ruimere afdelingen en de betere ventilatie en automatische diafragmaschuif.

  Longproblemen zijn er nagenoeg niet in deze stal. Het antibioticagebruik is flink gezakt. De dierdagdosering ging van 9 in de oude stal naar 1,2 nu. En de uitval daalde van 2 tot 2,5 naar 1,8. Belangrijkste oorzaken zijn de ruimere afdelingen en de betere ventilatie en automatische diafragmaschuif.

 • De Swart werkt met een basic voersysteem, maar er zijn wel twee voercircuits. Het voeren kan hij links en rechts in een afdeling apart instellen. Zo kan hij secuur voeren en eventueel snel schakelen. De Swart werkt overigens met drie soorten voer. "Een voordeel van Piétrains, ik kan onbeperkt voeren. Een weger is dan overbodige luxe."

  De Swart werkt met een basic voersysteem, maar er zijn wel twee voercircuits. Het voeren kan hij links en rechts in een afdeling apart instellen. Zo kan hij secuur voeren en eventueel snel schakelen. De Swart werkt overigens met drie soorten voer. "Een voordeel van Piétrains, ik kan onbeperkt voeren. Een weger is dan overbodige luxe."

 • Aan deze kant van de stal is in de zijmuren een zonwerende lichtstraat van 35 centimeter hoog geplaatst. Het houdt de warmte goed buiten en het werkt heel prettig, merkt de Swart.

  Aan deze kant van de stal is in de zijmuren een zonwerende lichtstraat van 35 centimeter hoog geplaatst. Het houdt de warmte goed buiten en het werkt heel prettig, merkt de Swart.

 • De vloer in de hokken wordt verwarmd door een rondpompsysteem. Dit systeem loopt ook door naar de andere stallen. Er hebben nu 2.300 vleesvarkens 'profijt' van dit systeem. Alleen tijdens het opleggen verwarmt de Swart indien nodig bij met een gaskachel.

  De vloer in de hokken wordt verwarmd door een rondpompsysteem. Dit systeem loopt ook door naar de andere stallen. Er hebben nu 2.300 vleesvarkens 'profijt' van dit systeem. Alleen tijdens het opleggen verwarmt de Swart indien nodig bij met een gaskachel.

 • De Swart is overgestapt van een Duitse op een Franse Piétrain-beer. Dat deed hij op advies van zijn handelaar die op andere bedrijven een betere groei met die beer zag. De voorlopige resultaten blijven goed. De daggroei steeg intussen van 800 tot 850 gram. "Al is het nu eerst afwachten of we dat volhouden", maakt de Swart een kanttekening. Hij merkt in ieder geval dat de voeropname hoger is. De kilovoerconversie dan. Die bedraagt nu 2,27. Die moet nog wat zakken.

  De Swart is overgestapt van een Duitse op een Franse Piétrain-beer. Dat deed hij op advies van zijn handelaar die op andere bedrijven een betere groei met die beer zag. De voorlopige resultaten blijven goed. De daggroei steeg intussen van 800 tot 850 gram. "Al is het nu eerst afwachten of we dat volhouden", maakt de Swart een kanttekening. Hij merkt in ieder geval dat de voeropname hoger is. De kilovoerconversie dan. Die bedraagt nu 2,27. Die moet nog wat zakken.

 • De groei gaat in ieder geval sneller. De Swart kan zijn varkens nu gemiddeld een week eerder selecteren dan voorheen.

  De groei gaat in ieder geval sneller. De Swart kan zijn varkens nu gemiddeld een week eerder selecteren dan voorheen.

 • In de centrale gang liggen roosters waardoor de lucht voor de deurventilatie binnenkomt. Op roosters glijden varkens bovendien niet zo snel uit en gaat het laden mooi vlot. Niet onbelangrijk omdat de dieren voor de export weggaan. De NVWA is er dus bij. "En die is al duur genoeg", aldus de varkenshouder. Het laden van gemiddeld 200 varkens duurt - exclusief 'papierwerk' - 30 tot 40 minuten.

  In de centrale gang liggen roosters waardoor de lucht voor de deurventilatie binnenkomt. Op roosters glijden varkens bovendien niet zo snel uit en gaat het laden mooi vlot. Niet onbelangrijk omdat de dieren voor de export weggaan. De NVWA is er dus bij. "En die is al duur genoeg", aldus de varkenshouder. Het laden van gemiddeld 200 varkens duurt - exclusief 'papierwerk' - 30 tot 40 minuten.

 • Opvallend: verlichting onder de roosters van de centrale gang. Zo is - indien nodig - het luchtkanaal makkelijker schoon te maken, stelt de Swart.

  Opvallend: verlichting onder de roosters van de centrale gang. Zo is - indien nodig - het luchtkanaal makkelijker schoon te maken, stelt de Swart.

 • De Swart heeft een biologische combi-luchtwasser. Een chemische wasser zag hij niet zo zitten en was bovendien niet nodig. De Swart heeft namelijk voldoende eigen land om het extra spuiwater van een bio-wasser te verspreiden.

  De Swart heeft een biologische combi-luchtwasser. Een chemische wasser zag hij niet zo zitten en was bovendien niet nodig. De Swart heeft namelijk voldoende eigen land om het extra spuiwater van een bio-wasser te verspreiden.

 • De luchtwasser doet het goed, maar in het begin maakte de Swart de geleidheidsmeter en ph-sensoren niet vaak genoeg schoon (een keer per maand). Daardoor kwam er vuil op de meters of in de groffe filter. Maar al gauw werd de varkenshouder er preciezer in. Nu maakt hij alles wekelijks schoon.

  De luchtwasser doet het goed, maar in het begin maakte de Swart de geleidheidsmeter en ph-sensoren niet vaak genoeg schoon (een keer per maand). Daardoor kwam er vuil op de meters of in de groffe filter. Maar al gauw werd de varkenshouder er preciezer in. Nu maakt hij alles wekelijks schoon.

 • De Swart heeft voldoende eigen land - 40 hectare - om het spuiwater van de biologische combi-luchtwasser kwijt te kunnen. Daarnaast heeft hij een ruime opslag van 150 kuub. In totaal voert de Swart jaarlijks 300 kuub spuiwater af.

  De Swart heeft voldoende eigen land - 40 hectare - om het spuiwater van de biologische combi-luchtwasser kwijt te kunnen. Daarnaast heeft hij een ruime opslag van 150 kuub. In totaal voert de Swart jaarlijks 300 kuub spuiwater af.

Of registreer je om te kunnen reageren.