Varkenshouderij

Foto & video 4 reactieslaatste update:6 mei 2016

Met 6.500 vleesvarkens klaar voor toekomst

In drie stappen groeit de familie Ernst in Borculo (Gld.) naar een vleesvarkensbedrijf met 6.500 vleesvarkens. De nieuwste stal voor 2.112 vleesvarkens is bijna een kopie van de twee stallen die in 2010 en 2012 zijn gebouwd. Met als voordeel dat ondertussen de bouwkosten met een paar tientjes per varkensplaats is gedaald.

Bekijk de video van het aanleveren van de biggen

Foto

 • Nando (35) en Raban (32) Ernst in Borculo met dochter Miral (1,5) zetten een volgende stap voor een toekomst in de varkenshouderij. Een nieuwe stal voor 2.112 vleesvarkens maakt het bedrijf met deze uitbreiding tot in totaal 6.500 vleesvarkens klaar voor de toekomst die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. De stal heeft veel extra opties, maar Ernst heeft de bouwkosten rond de €420 per plaats kunnen houden. Mede door een goed uitgebreid bestek te maken.</p>
<p><em>Foto's: Joris Telders</em>

  Nando (35) en Raban (32) Ernst in Borculo met dochter Miral (1,5) zetten een volgende stap voor een toekomst in de varkenshouderij. Een nieuwe stal voor 2.112 vleesvarkens maakt het bedrijf met deze uitbreiding tot in totaal 6.500 vleesvarkens klaar voor de toekomst die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. De stal heeft veel extra opties, maar Ernst heeft de bouwkosten rond de €420 per plaats kunnen houden. Mede door een goed uitgebreid bestek te maken.

  Foto's: Joris Telders

 • Op termijn gaan Nando en Raban samen verder met het bedrijf dat met de nieuwe stal helemaal klaar is voor toekomstgericht varkens houden, naar de nieuwste milieu- en welzijnseisen. De ouders van Nando zitten nu nog in het bedrijf en helpen dagelijks mee. De vergunningaanvraag gaf geen problemen en binnen een jaar tijd kon de bouw beginnen.

  Op termijn gaan Nando en Raban samen verder met het bedrijf dat met de nieuwe stal helemaal klaar is voor toekomstgericht varkens houden, naar de nieuwste milieu- en welzijnseisen. De ouders van Nando zitten nu nog in het bedrijf en helpen dagelijks mee. De vergunningaanvraag gaf geen problemen en binnen een jaar tijd kon de bouw beginnen.

 • De nieuwe stal is 100 meter lang en heeft 11 afdelingen voor 192 dieren met een centrale gang aan een zijde. Met de nieuwe stal komt er ook een nieuw varken op het bedrijf. De huidige leverancier van de biggen heeft Topigs 40 x Pietrain, maar stopt ermee. Ernst heeft nu gekozen, in overleg met de nieuwe vermeerderaar, voor Deense zeug x Pietrain (db.77). De vleesvarkens gaan allemaal richting Duitsland, naar slachterij Westfleisch.

  De nieuwe stal is 100 meter lang en heeft 11 afdelingen voor 192 dieren met een centrale gang aan een zijde. Met de nieuwe stal komt er ook een nieuw varken op het bedrijf. De huidige leverancier van de biggen heeft Topigs 40 x Pietrain, maar stopt ermee. Ernst heeft nu gekozen, in overleg met de nieuwe vermeerderaar, voor Deense zeug x Pietrain (db.77). De vleesvarkens gaan allemaal richting Duitsland, naar slachterij Westfleisch.

 • De db.77 eindbeer staat bekend als een luxe Piétrainbeer met hoge groei, weinig spek en een beer die minder berengeur produceert. Vooral de berengeur is belangrijk aangezien Ernst naast gelten, alleen beren afmest. De huidige luxe Piëtrains gaven het afgelopen jaar resultaten van ongeveer 68 mm spierdikte en 12 mm spekdikte met 1,02 punten op autoFOM. De varkenshouder voert dan ook een luxere brok via een computer gestuurde droogvoerinstallatie (CDI) voersysteem zodat de vleesrijke dieren snel en efficiënt groeien. De weegunit en menger staat in een aparte silohut naast de silo's, twee van 20 ton inhoud en twee van 12 ton inhoud. Een extra plaats is al gereserveerd voor een eventuele nieuwe silo voor 30 ton, voor bijvoorbeeld losse enkelvoudige grondstoffen.

  De db.77 eindbeer staat bekend als een luxe Piétrainbeer met hoge groei, weinig spek en een beer die minder berengeur produceert. Vooral de berengeur is belangrijk aangezien Ernst naast gelten, alleen beren afmest. De huidige luxe Piëtrains gaven het afgelopen jaar resultaten van ongeveer 68 mm spierdikte en 12 mm spekdikte met 1,02 punten op autoFOM. De varkenshouder voert dan ook een luxere brok via een computer gestuurde droogvoerinstallatie (CDI) voersysteem zodat de vleesrijke dieren snel en efficiënt groeien. De weegunit en menger staat in een aparte silohut naast de silo's, twee van 20 ton inhoud en twee van 12 ton inhoud. Een extra plaats is al gereserveerd voor een eventuele nieuwe silo voor 30 ton, voor bijvoorbeeld losse enkelvoudige grondstoffen.

 • Om het voeren vlot te laten verlopen zijn er twee CDI mengers op het bedrijf. Bij de nieuwe menger van 80 liter is er ook een doseerunit tussengevoegd voor het inmengen van extra mineralen of een ontwormingsmiddel.

  Om het voeren vlot te laten verlopen zijn er twee CDI mengers op het bedrijf. Bij de nieuwe menger van 80 liter is er ook een doseerunit tussengevoegd voor het inmengen van extra mineralen of een ontwormingsmiddel.

 • Ernst heeft gekozen voor een droogvoersysteem met voerbakken die afgesloten zijn. Het deksel zorgt tijdens het voeren voor een reductie van fijnstof in de stallen. Een extra bijkomend voordeel is dat deze maatregel extra punten oplevert voor de maatlat. Omdat de stal voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij mag Ernst de stal willekeurig afschrijven tot €400 per varkensplaats.

  Ernst heeft gekozen voor een droogvoersysteem met voerbakken die afgesloten zijn. Het deksel zorgt tijdens het voeren voor een reductie van fijnstof in de stallen. Een extra bijkomend voordeel is dat deze maatregel extra punten oplevert voor de maatlat. Omdat de stal voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij mag Ernst de stal willekeurig afschrijven tot €400 per varkensplaats.

 • De voerbakken hebben een opstaande rand en spijltjes in de bak en aan de zijkant van de bak, zodat er zo min mogelijk voer wordt vermorst. Onder de voerbak heeft Ernst een rubbermat om invreten van het beton te voorkomen. Coating in het gehele hok zag Ernst niet zitten met de 'gevoelige' Pietrain varkens, bang dat er te veel varkens gaan uitglijden op de rooster. De afdeling maakt gebruik van een rondpompsysteem waarbij de zwaardere dieren de hokken van de jongere dieren verwarmen. Dat was met het monteren van de rubberen mat onder de voerbak nog wel een puzzel om geen leiding te raken.

  De voerbakken hebben een opstaande rand en spijltjes in de bak en aan de zijkant van de bak, zodat er zo min mogelijk voer wordt vermorst. Onder de voerbak heeft Ernst een rubbermat om invreten van het beton te voorkomen. Coating in het gehele hok zag Ernst niet zitten met de 'gevoelige' Pietrain varkens, bang dat er te veel varkens gaan uitglijden op de rooster. De afdeling maakt gebruik van een rondpompsysteem waarbij de zwaardere dieren de hokken van de jongere dieren verwarmen. Dat was met het monteren van de rubberen mat onder de voerbak nog wel een puzzel om geen leiding te raken.

 • De afdeling bestaat uit 12 hokken voor 16 dieren. Om op de welzijnseisen in te spelen kunnen per drie hokken deurtjes open gezet worden en dan groepen van 48 gemaakt worden. Nu liggen de dieren op 0,8 vierkante meter, maar er is wel voorbereid om naar 1 vierkante meter te kunnen gaan.

  De afdeling bestaat uit 12 hokken voor 16 dieren. Om op de welzijnseisen in te spelen kunnen per drie hokken deurtjes open gezet worden en dan groepen van 48 gemaakt worden. Nu liggen de dieren op 0,8 vierkante meter, maar er is wel voorbereid om naar 1 vierkante meter te kunnen gaan.

 • Aan de westzijde van de stal is er een lichtstraat met kunststof ramen geplaatst. Naast dat dit daglicht een eis is voor beter leven en maatlat punten oplevert, is het ook plezierig om in een stal te werken met daglicht, vertelt Ernst.

  Aan de westzijde van de stal is er een lichtstraat met kunststof ramen geplaatst. Naast dat dit daglicht een eis is voor beter leven en maatlat punten oplevert, is het ook plezierig om in een stal te werken met daglicht, vertelt Ernst.

 • Naast speeltjes, een interactieve ketting die vanuit twee hokken te bewegen is, krijgen de varkens een strokoker voor de afleiding. Ernst verwacht per ronde met een stroblok toe te kunnen.

  Naast speeltjes, een interactieve ketting die vanuit twee hokken te bewegen is, krijgen de varkens een strokoker voor de afleiding. Ernst verwacht per ronde met een stroblok toe te kunnen.

 • Elke morgen strooit Ernst in de hokken een goede laag zaagsel. Naast dat het een mooie afleiding is, wil hij hiermee voorkomen dat de dieren achter in het hok gaan liggen en het voorste dichte gedeelte gaan bevuilen.

  Elke morgen strooit Ernst in de hokken een goede laag zaagsel. Naast dat het een mooie afleiding is, wil hij hiermee voorkomen dat de dieren achter in het hok gaan liggen en het voorste dichte gedeelte gaan bevuilen.

 • Achter in het hok is er een toilet gemaakt voor de varkens, een 10 cm brede spleet zorgt ervoor dat de mest goed weg kan naar de onderliggende put. Problemen met de pas opgelegde biggen dat deze in de spleet komen verwacht Ernst niet. In de huidige stallen werkt hij ook met deze mestspleet en de ervaring is dat de biggen er wellicht een keer in komen. Doordat de spleet ruim genoeg is, komen ze er niet vast in te zitten. Daarnaast geeft de mestspleet met schoonspuiten ook een groot voordeel.

  Achter in het hok is er een toilet gemaakt voor de varkens, een 10 cm brede spleet zorgt ervoor dat de mest goed weg kan naar de onderliggende put. Problemen met de pas opgelegde biggen dat deze in de spleet komen verwacht Ernst niet. In de huidige stallen werkt hij ook met deze mestspleet en de ervaring is dat de biggen er wellicht een keer in komen. Doordat de spleet ruim genoeg is, komen ze er niet vast in te zitten. Daarnaast geeft de mestspleet met schoonspuiten ook een groot voordeel.

 • In de stal werkt Ernst met een rioolsysteem. In de afdelingen is een ondiepe mestput van 80 centimeter en via een rioolsysteem gaat de mest naar een grotere rioolbuis in de centrale gang rechtreeks naar de mestsilo van 300 kuub. Het overgrote deel van de mest moet afgezet worden en dat verwachten ze naar de mestverwerkinginstallatie in Groenlo te kunnen doen, als deze gerealiseerd is. Die hebben verse mest nodig, dus hoeven we daar geen opslag voor te bouwen, aldus Ernst.

  In de stal werkt Ernst met een rioolsysteem. In de afdelingen is een ondiepe mestput van 80 centimeter en via een rioolsysteem gaat de mest naar een grotere rioolbuis in de centrale gang rechtreeks naar de mestsilo van 300 kuub. Het overgrote deel van de mest moet afgezet worden en dat verwachten ze naar de mestverwerkinginstallatie in Groenlo te kunnen doen, als deze gerealiseerd is. Die hebben verse mest nodig, dus hoeven we daar geen opslag voor te bouwen, aldus Ernst.

 • De waterregistratie is gekoppeld aan de voercomputer. Hiermee heeft Ernst via de voercomputer een extra controlemiddel om de gezondheid van de dieren in de gaten te houden.

  De waterregistratie is gekoppeld aan de voercomputer. Hiermee heeft Ernst via de voercomputer een extra controlemiddel om de gezondheid van de dieren in de gaten te houden.

 • In de stal wordt computergestuurd geventileerd. Aan de hand van temperatuur en onderdruk in de stal wordt de ingaande lucht gereguleerd via geperforeerd damwand met een oprolzeil. Dit zeil gaat automatisch omhoog en omlaag. Het systeem is ook geïnstalleerd op de in 2012 gerealiseerde stal waar door teveel luchtinlaat problemen met APP waren.

  In de stal wordt computergestuurd geventileerd. Aan de hand van temperatuur en onderdruk in de stal wordt de ingaande lucht gereguleerd via geperforeerd damwand met een oprolzeil. Dit zeil gaat automatisch omhoog en omlaag. Het systeem is ook geïnstalleerd op de in 2012 gerealiseerde stal waar door teveel luchtinlaat problemen met APP waren.

 • Het bedrijf heeft gekozen voor een gecombineerde biologische luchtwasser. Deze luchtwasser heeft een reductie van 90% op ammoniak, 93% op fijnstof en 80% op geur. Vooral de geurreductie was een reden om voor biologische luchtwasser te kiezen. Het bedrijf ligt in de buurt van een horecagelegenheid die ze geen overlast willen bezorgen.

  Het bedrijf heeft gekozen voor een gecombineerde biologische luchtwasser. Deze luchtwasser heeft een reductie van 90% op ammoniak, 93% op fijnstof en 80% op geur. Vooral de geurreductie was een reden om voor biologische luchtwasser te kiezen. Het bedrijf ligt in de buurt van een horecagelegenheid die ze geen overlast willen bezorgen.

 • Dat Ernst maatschappelijk draagvlak belangrijk vindt is ook te zien bij de ingang naar het bedrijf. Een ondergrondse kadaverplaats, aangekleed met groen doet niets denken aan oplag van gestorven dieren. Naast dat het geen fraai gezicht is, vertelt Ernst dat deze vorm van opslag ook kostenbesparend is, door het voordeel dat je drie weken lang bij 5 graden de gestorven dieren kunt opslaan.

  Dat Ernst maatschappelijk draagvlak belangrijk vindt is ook te zien bij de ingang naar het bedrijf. Een ondergrondse kadaverplaats, aangekleed met groen doet niets denken aan oplag van gestorven dieren. Naast dat het geen fraai gezicht is, vertelt Ernst dat deze vorm van opslag ook kostenbesparend is, door het voordeel dat je drie weken lang bij 5 graden de gestorven dieren kunt opslaan.

 • Naast de nieuwe stal is een afleverplaats gemaakt waar ongeveer 400 dieren tegelijk, in verschillende groepen, snel geleverd kunnen worden. Een helling maak dat de dieren makkelijk in de vrachtwagen kunnen lopen. Alles is gemaakt met het oog op het verminderen van stress van de Piëtrain dieren. Ook de snelheid van laden met een NVWA man werkt positief uit, geeft Ernst aan.

  Naast de nieuwe stal is een afleverplaats gemaakt waar ongeveer 400 dieren tegelijk, in verschillende groepen, snel geleverd kunnen worden. Een helling maak dat de dieren makkelijk in de vrachtwagen kunnen lopen. Alles is gemaakt met het oog op het verminderen van stress van de Piëtrain dieren. Ook de snelheid van laden met een NVWA man werkt positief uit, geeft Ernst aan.

 • De verhoudingen met de buurt is zeer goed te noemen, vertelt Nando Ernst. Met de nieuwe stallen met geur en ammoniakreductie van de luchtwassers is de overlast minimaal. Dit willen de ondernemers laten zien aan de buurtbewoners op vrijdag 22 april van 13:00 uur tot 17:00 uur tijdens de open dag.

  De verhoudingen met de buurt is zeer goed te noemen, vertelt Nando Ernst. Met de nieuwe stallen met geur en ammoniakreductie van de luchtwassers is de overlast minimaal. Dit willen de ondernemers laten zien aan de buurtbewoners op vrijdag 22 april van 13:00 uur tot 17:00 uur tijdens de open dag.

Laatste reacties

 • kalkar

  Graag een uitleg over de financiering, lasten per plaats en zo.
  Hoe kun je zoveel uitbreiden in pakweg 6 jaar? Is er grond verkocht? Graag van de journalist een uitleg. Journalistiek een erg éénzijdig verhaal.

 • krulsaart

  Ja dat zou interessante informatie zijn.

 • John*

  zie de technische resultaten.. en t uitgangspunt van de genitica. het lijkt mij dat ze gaan voor kwaliteit en dat levert zijn rendement op waardoor deze mooie stappen te maken zijn.
  Ik denk dat ze de big ook niet te duur gehad hebben omdat de huidige fokker nu stopt..

 • fransvanbergen

  Wie kan mij vertellen welk type combiluchtwasser er is toegepast (BWL nr.) ??

Of registreer je om te kunnen reageren.