Varkenshouderij

Foto & video

Hightech-zichtstal voor 6.500 varkens

Martin Houben is met zijn Houbensteijn groep één van de grotere varkenshouders van Nederland. In de jongste uitbreiding zet het bedrijf voorzichtige eerste stappen richting het inzetten van Big Data. Ultieme doel is om straks de voerconversie hiermee te verbeteren.

Foto

 • Martin Houben spreekt dinsdag 12 april een groep genodigden toe tijdens de <a href="http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2016/4/Houben-neemt-hightech-zichtstal-in-gebruik-2788750W/">ingebruikname van zijn nieuwe vleesvarkensst</a>al. Houbensteijn houdt varkens op vier verschillende locaties. De ondernemer spreekt van clusters. Dat zijn enkele bedrijven dicht bij elkaar die samen een gesloten bedrijf vormen.</p>
<p><em>Foto's: Matthijs Verhagen</em>

  Martin Houben spreekt dinsdag 12 april een groep genodigden toe tijdens de ingebruikname van zijn nieuwe vleesvarkensstal. Houbensteijn houdt varkens op vier verschillende locaties. De ondernemer spreekt van clusters. Dat zijn enkele bedrijven dicht bij elkaar die samen een gesloten bedrijf vormen.

  Foto's: Matthijs Verhagen

 • De verschillende diergroepen staan dus elk op een eigen bouwblok op beperkte afstand van elkaar. Zo telt dit vleesvarkensbedrijf nu 15.000 plaatsen. Even verderop staat de zeugenstal met 1.750 zeugen en aan de overzijde van de weg staan de biggenstallen en een biogasinstallatie. Drie van de vier locaties werken op deze wijze. Van de vierde locatie worden de biggen verkocht.

  De verschillende diergroepen staan dus elk op een eigen bouwblok op beperkte afstand van elkaar. Zo telt dit vleesvarkensbedrijf nu 15.000 plaatsen. Even verderop staat de zeugenstal met 1.750 zeugen en aan de overzijde van de weg staan de biggenstallen en een biogasinstallatie. Drie van de vier locaties werken op deze wijze. Van de vierde locatie worden de biggen verkocht.

 • Voor de beeldvorming een plaatje van de net genoemde zeugenstal.

  Voor de beeldvorming een plaatje van de net genoemde zeugenstal.

 • Tegenover het vleesvarkensbedrijf is de biggenopfok en biogasinstallatie te vinden.

  Tegenover het vleesvarkensbedrijf is de biggenopfok en biogasinstallatie te vinden.

 • De bouwkavel is ingericht met nestkasten, tillen, broedkorven, faunapalen en een afwateringsvijver. Provincie Limburg ziet de nieuwe stal als een voorbeeld dat binnen het nieuwe provinciale landbouwbeleid past. De provincie wil op termijn dat alle varkensbedrijven een lust voor de omgeving zijn, met weinig uitstoot.

  De bouwkavel is ingericht met nestkasten, tillen, broedkorven, faunapalen en een afwateringsvijver. Provincie Limburg ziet de nieuwe stal als een voorbeeld dat binnen het nieuwe provinciale landbouwbeleid past. De provincie wil op termijn dat alle varkensbedrijven een lust voor de omgeving zijn, met weinig uitstoot.

 • Gedeputeerde Patrick van den Broeck verrichtte dan ook de opening, samen met de burgemeester van Venray, Hans Gilissen. Beiden spreken zich met gepaste trots uit voor de belangrijke economische functie die de varkenshouderij heeft voor de Noord-Limburgse Peel. Het gaat de bewindslieden dan ook na aan het hart dat de sector het lastig heeft. Rondkijkend in de omgeving is die economische rol ook niet te ontkennen. Alleen al Houben heeft los van de indirecte werkgelegenheid zo'n 40 medewerkers in dienst. Houben's keuze voor schaalvergroting wordt gerespecteerd, hoewel van den Broeck duidelijk aangeeft dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Hij verwacht dat 40 procent van de varkenshouders de komende jaren zal stoppen. De gedeputeerde ziet voor deze bedrijven een andere rol in het buitengebied, bijvoorbeeld door te starten met sectorvreemde alternatieven.

  Gedeputeerde Patrick van den Broeck verrichtte dan ook de opening, samen met de burgemeester van Venray, Hans Gilissen. Beiden spreken zich met gepaste trots uit voor de belangrijke economische functie die de varkenshouderij heeft voor de Noord-Limburgse Peel. Het gaat de bewindslieden dan ook na aan het hart dat de sector het lastig heeft. Rondkijkend in de omgeving is die economische rol ook niet te ontkennen. Alleen al Houben heeft los van de indirecte werkgelegenheid zo'n 40 medewerkers in dienst. Houben's keuze voor schaalvergroting wordt gerespecteerd, hoewel van den Broeck duidelijk aangeeft dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Hij verwacht dat 40 procent van de varkenshouders de komende jaren zal stoppen. De gedeputeerde ziet voor deze bedrijven een andere rol in het buitengebied, bijvoorbeeld door te starten met sectorvreemde alternatieven.

 • Ook Ingrid Jansen (POV) en Mark Vossen (LLTB) zijn present. Jansen onderstreept het belang van vooruitgang en innovatie, maar niet zonder kort stil te staan bij de bittere economische realiteit waarin veel varkenshouders nu verkeren. "De sector verdient ruimte om te ondernemen, dit bedrijf is een voorbeeld voor vele ondernemers", zegt Jansen.

  Ook Ingrid Jansen (POV) en Mark Vossen (LLTB) zijn present. Jansen onderstreept het belang van vooruitgang en innovatie, maar niet zonder kort stil te staan bij de bittere economische realiteit waarin veel varkenshouders nu verkeren. "De sector verdient ruimte om te ondernemen, dit bedrijf is een voorbeeld voor vele ondernemers", zegt Jansen.

 • Houben investeerde niet alleen in de stal, maar ook in de omgeving. De nestkasten op het erf moeten roofvogels en vleermuizen trekken. Niet alleen voor de sier of het imago. De dieren dragen tevens hun steentje bij aan de ongediertebestrijding door het vangen van muizen.

  Houben investeerde niet alleen in de stal, maar ook in de omgeving. De nestkasten op het erf moeten roofvogels en vleermuizen trekken. Niet alleen voor de sier of het imago. De dieren dragen tevens hun steentje bij aan de ongediertebestrijding door het vangen van muizen.

 • Via een pad is de stal vanaf de openbare weg te bereiken. Informatieborden verschaffen bezoekers van de zichtstal informatie over de faunavoorzieningen.

  Via een pad is de stal vanaf de openbare weg te bereiken. Informatieborden verschaffen bezoekers van de zichtstal informatie over de faunavoorzieningen.

 • De genodigden kijken nieuwsgierig rond.

  De genodigden kijken nieuwsgierig rond.

 • De eerste afdeling is geopend voor publiek. Bezoekers kunnen vanuit een verwarmde aanbouw en een ramenpartij naar binnen kijken. In de ruimte staan diverse informatieborden die duidelijk maken wat het bedrijf doet. In Venray zitten veel varkensbedrijven, maar daarvan had er maar één een zichtstal. Daar wilde Houben aan bijdragen. Houben: "Wij hebben de varkens niet om te aaien, we produceren hier voedsel in de vorm van vlees. Daarom houden we de dieren binnen onder goede omstandigheden en dat willen we de burgers laten zien."

  De eerste afdeling is geopend voor publiek. Bezoekers kunnen vanuit een verwarmde aanbouw en een ramenpartij naar binnen kijken. In de ruimte staan diverse informatieborden die duidelijk maken wat het bedrijf doet. In Venray zitten veel varkensbedrijven, maar daarvan had er maar één een zichtstal. Daar wilde Houben aan bijdragen. Houben: "Wij hebben de varkens niet om te aaien, we produceren hier voedsel in de vorm van vlees. Daarom houden we de dieren binnen onder goede omstandigheden en dat willen we de burgers laten zien."

 • Eigenaar Martin Houben richt zich naast, sec het houden van varkens, ook op biovergisting om de varkensmest te benutten als energiebron. Door deze insteek en de combinatie met zonnepanelen lukt het de varkenshouder om energieneutraal te werken. Iets waar het bedrijf al langer op insteekt. Zo liet het bedrijf in 2009 al een carbon footprint analyse maken van het door hen geproduceerde varkensvlees. Houben ziet het varken als onmisbare schakel in de Nederlandse consumptiemaatschappij. Het varken maakt de kringloop gesloten door voedselreststromen om te zetten in vlees.

  Eigenaar Martin Houben richt zich naast, sec het houden van varkens, ook op biovergisting om de varkensmest te benutten als energiebron. Door deze insteek en de combinatie met zonnepanelen lukt het de varkenshouder om energieneutraal te werken. Iets waar het bedrijf al langer op insteekt. Zo liet het bedrijf in 2009 al een carbon footprint analyse maken van het door hen geproduceerde varkensvlees. Houben ziet het varken als onmisbare schakel in de Nederlandse consumptiemaatschappij. Het varken maakt de kringloop gesloten door voedselreststromen om te zetten in vlees.

 • Samen met Fancom zet Houben eerste stappen richting Big Data. Hoesten, diergewicht en activiteit in het hok zijn zaken die op termijn 24/7 gemonitord gaan worden. Deels is dat toekomst, deels nu al praktijk. Deze monitor geeft de dieractiviteit weer.

  Samen met Fancom zet Houben eerste stappen richting Big Data. Hoesten, diergewicht en activiteit in het hok zijn zaken die op termijn 24/7 gemonitord gaan worden. Deels is dat toekomst, deels nu al praktijk. Deze monitor geeft de dieractiviteit weer.

 • Een camera in de nok van de afdeling meet deze activiteit nu over 4 hokken. Door het hok op te delen in logische leefzones is op termijn af te leiden hoeveel de dieren vreten of rusten en wat de variatie is in de activiteiten. Veel activiteit kan duiden op stress, te weinig op niet fitte dieren. De techniek staat in de kinderschoenen.

  Een camera in de nok van de afdeling meet deze activiteit nu over 4 hokken. Door het hok op te delen in logische leefzones is op termijn af te leiden hoeveel de dieren vreten of rusten en wat de variatie is in de activiteiten. Veel activiteit kan duiden op stress, te weinig op niet fitte dieren. De techniek staat in de kinderschoenen.

 • Weegtechniek is al wel iets waar Fancom lang mee bezig is. De 2d-camera is nu exit en vervangen door een 3D-exemplaar. Fancom zet vaart achter de ontwikkeling en wil er op termijn de markt mee op. Het heeft continu het gemiddelde diergewicht in beeld. Houben geeft aan de de nauwkeurigheid van 97 procent nu nog niet gehaald wordt, maar dat de techniek wel veelbelovend is. Het bedrijf weegt nu tweewekelijks handmatig de dieren om een beeld van de groei te krijgen. Dat kost tijd en geeft kans op fouten. In de toekomst moet je bijna realtime kunnen zien wat een rantsoen doet. Zo is de voerconversie nog beter onder controle te houden.

  Weegtechniek is al wel iets waar Fancom lang mee bezig is. De 2d-camera is nu exit en vervangen door een 3D-exemplaar. Fancom zet vaart achter de ontwikkeling en wil er op termijn de markt mee op. Het heeft continu het gemiddelde diergewicht in beeld. Houben geeft aan de de nauwkeurigheid van 97 procent nu nog niet gehaald wordt, maar dat de techniek wel veelbelovend is. Het bedrijf weegt nu tweewekelijks handmatig de dieren om een beeld van de groei te krijgen. Dat kost tijd en geeft kans op fouten. In de toekomst moet je bijna realtime kunnen zien wat een rantsoen doet. Zo is de voerconversie nog beter onder controle te houden.

 • Tot slot is er een hoestmonitor op het bedrijf. Microfoons registreren het geluid in meerdere afdelingen om te checken of de varkens hoesten. Slimme software onderscheidt regulier lawaai van hoesten. Vage toekomstmuziek? Zeker niet. Dit systeem is nu al te koop en kost zo'n €1.600 per twee afdelingen.

  Tot slot is er een hoestmonitor op het bedrijf. Microfoons registreren het geluid in meerdere afdelingen om te checken of de varkens hoesten. Slimme software onderscheidt regulier lawaai van hoesten. Vage toekomstmuziek? Zeker niet. Dit systeem is nu al te koop en kost zo'n €1.600 per twee afdelingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.