Varkenshouderij

Foto & video

Extra aandacht hygiëne loont op proefbedrijf

MS Schippers opende vorig jaar proefbedrijf De Raamloop. In navolging van het hygiëne-experiment Hy-Care voor biggen wordt het principe hier toegepast bij vleesvarkens.

Om de effecten te kunnen meten zijn in de stal 3 groepen varkens gehuisvest. De 1e groep is de referentiestal waarin min of meer wordt gewerkt zoals dat gangbaar is op praktijkbedrijven. De 2e groep is de rendementstal waarin veel aandacht is voor hygiëne. De 3e groep is de Hy-Care-stal. Hierin liggen vleesvarkens die zijn opgefokt in de Hy-Care-biggenstal en waar eveneens veel aandacht is voor hygiëne.

Betere groei en gezondheid in rendementstal

De resultaten van de eerste ronde in de rendementstal zijn bekend: de goede hygiëne leidt tot een betere groei en gezondheid. Het financiële voordeel was €10,65 per varkensplaats per jaar ten opzichte van de referentiestal. De resultaten van de Hy-Care-stal volgen in een later stadium.

Foto

 • Buitenaanzicht van <a href="http://www.schippers.nl/schippers-acties/hy-care-rendementstal">proefbedrijf De Raamloop</a>. In de stal zijn 3 groepen vleesvarkens gehuisvest: 480 dieren in de referentiestal, 480 dieren in de rendementsstal en 240 dieren in de Hy-Care stal. Rondom de stal ligt verharding en is het schoon en opgeruimd om geen ongedierte aan te trekken.<br /><em>Foto's: Bert Jansen </em>

  Buitenaanzicht van proefbedrijf De Raamloop. In de stal zijn 3 groepen vleesvarkens gehuisvest: 480 dieren in de referentiestal, 480 dieren in de rendementsstal en 240 dieren in de Hy-Care stal. Rondom de stal ligt verharding en is het schoon en opgeruimd om geen ongedierte aan te trekken.
  Foto's: Bert Jansen

 • Victor van Wagenberg, Resarch & Development-manager bij MS Schippers, en Pim Peters, bedrijfsleider van de Hy-Care-stallen, voor het proefbedrijf.

  Victor van Wagenberg, Resarch & Development-manager bij MS Schippers, en Pim Peters, bedrijfsleider van de Hy-Care-stallen, voor het proefbedrijf.

 • De schone laarzen hangen op de kop. Hierdoor droogt de zool helemaal op. Als schoongemaakte laarzen op de vloer staan, kan er vocht onder blijven waar ziekteverwekkers in kunnen zitten.

  De schone laarzen hangen op de kop. Hierdoor droogt de zool helemaal op. Als schoongemaakte laarzen op de vloer staan, kan er vocht onder blijven waar ziekteverwekkers in kunnen zitten.

 • In de rendementstal heeft elke afdeling eigen laarzen en een dispenser met ontsmettingsmiddel voor de handen.

  In de rendementstal heeft elke afdeling eigen laarzen en een dispenser met ontsmettingsmiddel voor de handen.

 • Voor reinigen en ontsmetten geldt een strikt protocol in de rendementstal. Nadat grof vuil nat is verwijderd, wordt de afdeling ingeschuimd met inweekmiddel. Na de reiniging volgt de ontsmetting. In de referentiestal wordt in één keer gereinigd zonder de afdeling in te schuimen. De afdelingen worden na reiniging wel ontsmet.

  Voor reinigen en ontsmetten geldt een strikt protocol in de rendementstal. Nadat grof vuil nat is verwijderd, wordt de afdeling ingeschuimd met inweekmiddel. Na de reiniging volgt de ontsmetting. In de referentiestal wordt in één keer gereinigd zonder de afdeling in te schuimen. De afdelingen worden na reiniging wel ontsmet.

 • Bedrijfsleider Peters besteedt veel aandacht aan de afstelling van de voerbakken. Zo probeert hij vermorsing zoveel mogelijk te beperken. Naast een gunstig effect op de voerconversie is dit ook gunstig tegen vliegenoverlast. In de rendementstal is veel aandacht voor vliegenbestrijding door alles extra schoon te houden en door regelmatig madendood in te zetten.

  Bedrijfsleider Peters besteedt veel aandacht aan de afstelling van de voerbakken. Zo probeert hij vermorsing zoveel mogelijk te beperken. Naast een gunstig effect op de voerconversie is dit ook gunstig tegen vliegenoverlast. In de rendementstal is veel aandacht voor vliegenbestrijding door alles extra schoon te houden en door regelmatig madendood in te zetten.

 • In de rendementstal wordt het water behandeld met dio-clean om aanslag van biofilm te voorkomen. Ook wordt het drinkwater aangezuurd met gold feed. In de referentiestal krijgen de varkens leidingwater zonder toevoegingen.

  In de rendementstal wordt het water behandeld met dio-clean om aanslag van biofilm te voorkomen. Ook wordt het drinkwater aangezuurd met gold feed. In de referentiestal krijgen de varkens leidingwater zonder toevoegingen.

 • In de rendementstal zijn de vloer, roosters en wanden van beton voorzien van een afsluitende coating. Hierdoor kunnen ziektekiemen zich niet verstoppen in het poreuze beton. In de referentiestal is het beton niet behandeld met een coating. Daarnaast is in de rendementstal hier en daar een stalen rooster tussen de betonroosters geplaatst. In de toekomst wil MS Schippers onderzoeken wat het effect is van het reinigen van de mestput. Hiertoe is een stalen rooster tussen de beton roosters geplaatst om eenvoudig in de put te kunnen.

  In de rendementstal zijn de vloer, roosters en wanden van beton voorzien van een afsluitende coating. Hierdoor kunnen ziektekiemen zich niet verstoppen in het poreuze beton. In de referentiestal is het beton niet behandeld met een coating. Daarnaast is in de rendementstal hier en daar een stalen rooster tussen de betonroosters geplaatst. In de toekomst wil MS Schippers onderzoeken wat het effect is van het reinigen van de mestput. Hiertoe is een stalen rooster tussen de beton roosters geplaatst om eenvoudig in de put te kunnen.

 • De varkens in de referentiestal en de rendementstal zijn een week geleden opgelegd. Op de foto is te zien dat de zijwand rechts van boven tot onder is gecoat.

  De varkens in de referentiestal en de rendementstal zijn een week geleden opgelegd. Op de foto is te zien dat de zijwand rechts van boven tot onder is gecoat.

 • Varkens worden automatisch gewogen elke keer als ze over het weegplateau gaan. Op deze manier zijn ze gedurende het hele traject goed te volgen.

  Varkens worden automatisch gewogen elke keer als ze over het weegplateau gaan. Op deze manier zijn ze gedurende het hele traject goed te volgen.

 • De referentiestal is identiek aan de rendementstal, op de coating van de vloer, roosters en wanden na.

  De referentiestal is identiek aan de rendementstal, op de coating van de vloer, roosters en wanden na.

 • Peters weegt regelmatig zware vleesvarkens om het optimale aflevermoment te kunnen bepalen. De gang is schoon en netjes opgeruimd.

  Peters weegt regelmatig zware vleesvarkens om het optimale aflevermoment te kunnen bepalen. De gang is schoon en netjes opgeruimd.

Of registreer je om te kunnen reageren.