Varkenshouderij

Foto & video laatste update:10 mrt 2016

Werk ki-station begint bij de beer

Preferent KI produceert dit jaar ruim 1,2 miljoen doses sperma. Het is daarmee de tweede ki-organisatie van Nederland. Boerderij nam een kijkje bij het berenstation in Lierop (N.-Br.).

Foto

 • Het maken van een dosis sperma begint bij de beren in het hok. Op het ki-station in Lierop (N.-Br.) liggen 500 beren. De <a title="vakvisie Guus ten Hove" href="http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Blogs/2016/3/Kiezen-voor-eindbeer-met-hoogste-rendement-2772950W/">eindberen</a> zijn afkomstig van PIC en Hypor. Ook komen enkele Piétrains uit Duitsland en een Duroc uit Denemarken. De beren maken gemiddeld 1,5 per week een sprong. Alle beren worden tijdens de sprong gecontroleerd op koorts.<br /><em>Foto's: Bert Jansen </em>

  Het maken van een dosis sperma begint bij de beren in het hok. Op het ki-station in Lierop (N.-Br.) liggen 500 beren. De eindberen zijn afkomstig van PIC en Hypor. Ook komen enkele Piétrains uit Duitsland en een Duroc uit Denemarken. De beren maken gemiddeld 1,5 per week een sprong. Alle beren worden tijdens de sprong gecontroleerd op koorts.
  Foto's: Bert Jansen

 • Een sprong vangen is een secuur en hygiënisch werkje. Hier ligt immers de basis voor het beste eindproduct. Van één sprong worden gemiddeld 40 spermadoses gemaakt.

  Een sprong vangen is een secuur en hygiënisch werkje. Hier ligt immers de basis voor het beste eindproduct. Van één sprong worden gemiddeld 40 spermadoses gemaakt.

 • Vangbekers zijn uitgerust met filters om tapiocakorrels eruit te filteren. Elke beer begint met tapioca en eindigt daarmee. Tapioca bemoeilijkt de verwerking bij de inseminatie.

  Vangbekers zijn uitgerust met filters om tapiocakorrels eruit te filteren. Elke beer begint met tapioca en eindigt daarmee. Tapioca bemoeilijkt de verwerking bij de inseminatie.

 • Van elk ejaculaat neemt een medewerker van Preferent KI een monster. Daarmee bepaalt hij de 'dikte', dus het aantal spermacellen per milliliter.

  Van elk ejaculaat neemt een medewerker van Preferent KI een monster. Daarmee bepaalt hij de 'dikte', dus het aantal spermacellen per milliliter.

 • Met dit apparaat wordt de dikte gemeten en gewogen om het aantal doses te bepalen.

  Met dit apparaat wordt de dikte gemeten en gewogen om het aantal doses te bepalen.

 • De ki-medewerker brengt het monster nauwkeurig in slides gebracht voor een zogenoemde casa-beoordeling. Deze techniek (computer assisted semen analysis) maakt in een mum van tijd een volledige analyse van het sperma. Casa vervangt daarmee de oude microscoop en colorimeter.

  De ki-medewerker brengt het monster nauwkeurig in slides gebracht voor een zogenoemde casa-beoordeling. Deze techniek (computer assisted semen analysis) maakt in een mum van tijd een volledige analyse van het sperma. Casa vervangt daarmee de oude microscoop en colorimeter.

 • Casa registreert onder meer de beweging van de zaadcellen. Dat is nodig voor de kwaliteitsbeoordeling. Een belangrijk voordeel van deze techniek is dat de beoordeling automatisch en gestandaardiseerd gebeurt. Daardoor zijn uitgeleverde doses sperma nog beter te optimaliseren qua spermaconcentraties.

  Casa registreert onder meer de beweging van de zaadcellen. Dat is nodig voor de kwaliteitsbeoordeling. Een belangrijk voordeel van deze techniek is dat de beoordeling automatisch en gestandaardiseerd gebeurt. Daardoor zijn uitgeleverde doses sperma nog beter te optimaliseren qua spermaconcentraties.

 • Op basis van de concentratie wordt het sperma verdund. De spermacellen moeten even wennen aan de nieuwe leefomgeving.

  Op basis van de concentratie wordt het sperma verdund. De spermacellen moeten even wennen aan de nieuwe leefomgeving.

 • Het sperma is nu klaar om verpakt te worden. Daarvoor wordt een machine gebruikt die 500 zakjes per uur kan verwerken. De afvulmachine vult volledig automatisch de zakjes en stickert tegelijk het beernummer op de dosis.

  Het sperma is nu klaar om verpakt te worden. Daarvoor wordt een machine gebruikt die 500 zakjes per uur kan verwerken. De afvulmachine vult volledig automatisch de zakjes en stickert tegelijk het beernummer op de dosis.

 • Met een streekcontrole worden doses sperma nagewogen; elke dosis moet precies 100 cc inhoud bevatten.

  Met een streekcontrole worden doses sperma nagewogen; elke dosis moet precies 100 cc inhoud bevatten.

 • De gehele sprong gaat in de koeling. De bewaartemperatuur is 16,8 graden. Vanaf hier worden de doses sperma klaargemaakt voor verzending naar de klant. Per week maakt Preferent KI 25.000 doses sperma klaar. Daarnaast importeert het bedrijf wekelijks nog 4.500 doses.

  De gehele sprong gaat in de koeling. De bewaartemperatuur is 16,8 graden. Vanaf hier worden de doses sperma klaargemaakt voor verzending naar de klant. Per week maakt Preferent KI 25.000 doses sperma klaar. Daarnaast importeert het bedrijf wekelijks nog 4.500 doses.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.