Varkenshouderij

Foto & video 4 reacties

Varkens in plateaustal zijn graag boven

De vleesvarkens van Hans Gerrits zijn echte klimgeiten. Een vijfde van de dieren bevindt zich steevast boven.

Foto

 • Deeltijdvarkenshouder Hans Gerrits (46) in het Gelderse Boven-Leeuwen is projectleider bouw- en milieu bij Geling Advies en heeft een vleesvarkensbedrijf met 3.200 plaatsen. De helft van de varkens wordt in een plateaustal gehouden die in 2014 is gebouwd.<br /><em>Foto's: Koos Groenewold</em>

  Deeltijdvarkenshouder Hans Gerrits (46) in het Gelderse Boven-Leeuwen is projectleider bouw- en milieu bij Geling Advies en heeft een vleesvarkensbedrijf met 3.200 plaatsen. De helft van de varkens wordt in een plateaustal gehouden die in 2014 is gebouwd.
  Foto's: Koos Groenewold

 • De varkens lopen moeiteloos naar beneden of naar boven. Af en toe is er een big die direct na opleg niet naar beneden durft. Die heeft dan hulp nodig om de afdaling te maken.

  De varkens lopen moeiteloos naar beneden of naar boven. Af en toe is er een big die direct na opleg niet naar beneden durft. Die heeft dan hulp nodig om de afdaling te maken.

 • De groepsgrootte is 50 vleesvarkens per hok, op 0,9 vierkante meter per dier. Gerrits houdt zijn varkens volgens 1 ster van het Beter Leven-principe van de Dierenbeschermin.

  De groepsgrootte is 50 vleesvarkens per hok, op 0,9 vierkante meter per dier. Gerrits houdt zijn varkens volgens 1 ster van het Beter Leven-principe van de Dierenbeschermin.

 • Uitgezonderd de groei draait het technisch naar wens in de stal. De voederconversie is 2,43 en de uitval zit op 1%. De groei van de Topigs 20 x PIC 408-biggen zit onder de 800 gram per dag. Het streven is de groei minimaal 20 gram omhoog te krijgen, tot boven de 800 gram per dag.

  Uitgezonderd de groei draait het technisch naar wens in de stal. De voederconversie is 2,43 en de uitval zit op 1%. De groei van de Topigs 20 x PIC 408-biggen zit onder de 800 gram per dag. Het streven is de groei minimaal 20 gram omhoog te krijgen, tot boven de 800 gram per dag.

 • De plateau's liggen onder 2% afschot. Er is ruimte tussen de afdelingswand en het plateau, zodat urine eraf kan lopen. Eventuele mest droogt snel op, waardoor de plateaus niet vervuilen.

  De plateau's liggen onder 2% afschot. Er is ruimte tussen de afdelingswand en het plateau, zodat urine eraf kan lopen. Eventuele mest droogt snel op, waardoor de plateaus niet vervuilen.

 • De kleur van de hokafscheiding doet denken aan een bekend biermerk. Terecht, het kunststof is afkomstig van gerecyclede bierkratten. Er komt daglicht in de stal.

  De kleur van de hokafscheiding doet denken aan een bekend biermerk. Terecht, het kunststof is afkomstig van gerecyclede bierkratten. Er komt daglicht in de stal.

 • Achteraf bezien had de varkenshouder de deurtjes liever niet onder de plateaus gemaakt. De gedachte was dat de varkens daar graag van het ene naar het andere hok zouden lopen en mesten, want daar is een deel roostervloer. Het voorste een middelste deel van het hok is bedoeld om te vreten en te liggen. De varkens blijken juist graag achterin te liggen, lekker 'veilig' onder het plateau. Het sluiten en openen van een deurtje werkt in deze opstelling minder handig.

  Achteraf bezien had de varkenshouder de deurtjes liever niet onder de plateaus gemaakt. De gedachte was dat de varkens daar graag van het ene naar het andere hok zouden lopen en mesten, want daar is een deel roostervloer. Het voorste een middelste deel van het hok is bedoeld om te vreten en te liggen. De varkens blijken juist graag achterin te liggen, lekker 'veilig' onder het plateau. Het sluiten en openen van een deurtje werkt in deze opstelling minder handig.

 • De plateaus zakken niet verder door dan nu het geval is. De varkenshouder overweegt een stalen hoeklijn langs de plateaurand te monteren, zodat het plateau weer recht is. Dat ziet er mooier uit, vindt Gerrits.

  De plateaus zakken niet verder door dan nu het geval is. De varkenshouder overweegt een stalen hoeklijn langs de plateaurand te monteren, zodat het plateau weer recht is. Dat ziet er mooier uit, vindt Gerrits.

 • Een vijfde van de varkens is steevast boven te vinden. Deze varkens zijn zo'n 2,5 maand eerder opgelegd en kennen hun hok door en door. Op de karkassen (beren en gelten) zit gemiddeld 70 millimeter spier en 13,2 millimeter spek. Het geslacht gewicht van de varkens is 93,5 kilo.

  Een vijfde van de varkens is steevast boven te vinden. Deze varkens zijn zo'n 2,5 maand eerder opgelegd en kennen hun hok door en door. Op de karkassen (beren en gelten) zit gemiddeld 70 millimeter spier en 13,2 millimeter spek. Het geslacht gewicht van de varkens is 93,5 kilo.

 • De helft van de varkens wordt in de nieuwe plateaustal uit 2014 gehouden. De andere helft in 3 bestaande stallen. Er wordt gewerkt met 4 leeftijdsgroepen van 800 dieren. Deze subvorm van all-in-all-out is arbeidstechnisch handig en gezondheidstechnisch beter, is de ervaring van Gerrits.

  De helft van de varkens wordt in de nieuwe plateaustal uit 2014 gehouden. De andere helft in 3 bestaande stallen. Er wordt gewerkt met 4 leeftijdsgroepen van 800 dieren. Deze subvorm van all-in-all-out is arbeidstechnisch handig en gezondheidstechnisch beter, is de ervaring van Gerrits.

 • Voor in de stal is een afleverruimte gemaakt. Daaronder zit de opslag van spuiwater, daarboven de luchtwasser. De afleverruimte omschrijft de varkenshouder als een van zijn betere investeringen. Bij het laden geeft het rust voor de chauffeur, de varkenshouder en niet onbelangrijk, voor de varkens.

  Voor in de stal is een afleverruimte gemaakt. Daaronder zit de opslag van spuiwater, daarboven de luchtwasser. De afleverruimte omschrijft de varkenshouder als een van zijn betere investeringen. Bij het laden geeft het rust voor de chauffeur, de varkenshouder en niet onbelangrijk, voor de varkens.

Laatste reacties

 • frank123456

  plateau eruit hokken dicht, groeien ze 100gram harder

 • ketelbinkie

  Zit er dan spuiwater van een chemische of een biologische wasser in de opslag onder de afleverruimte???

 • koppelman

  Ik moet er niet aan denken als je na een lange drukke dag nog even in de afdelingen kijkt en je vind nog een dood en een zwaar kreupel varken wij zijn allemaal geen klim geiten of 40 meer.

 • koppelman

  Ik ben nog wat vergeten dat ze achter op plateau liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.