Varkenshouderij

Foto & video

Ook Boeren Lentefeesten op varkensbedrijf

Voor het eerst doen varkensbedrijven mee aan de Boeren Lentefeesten van de Albert Heijn (AH). Boerderij.nl was Tweede Paasdag op bezoek bij de familie Wikkerink in Sinderen, 1 van de 9 deelnemende varkensboeren. Vooral gezinnen met jonge kinderen kwamen biggetjes knuffelen. Ondanks het stormachtige weer kwamen er ruim 1.200 bezoekers. Dat waren er ruim meer dan verwacht en meer dan opgegeven via de website van de supermarkt.

Bekijk ook een video van de Boeren Lentefeesten op het vleeskuikenbedrijf van Pé en Willy Roozendaal

Foto

 • André en Helga Wikkerink in het Gelderse Sinderen hebben op Tweede Paasdag de deuren van hun zeugenbedrijf geopend tijdens de AH Lentefeesten. Bezoekers konden niet alleen in de skybox zeugen kijken, maar mochten ook in de kraamstal komen en live biggen knuffelen. De hele familie is ingeschakeld tijdens de open dag. Roel Wikkerink liet kinderen de hele dag met de pas geboren biggen knuffelen en vertelde vol enthousiasme over de varkens.</p>
<p><em>Foto's: Joris Telders</em>

  André en Helga Wikkerink in het Gelderse Sinderen hebben op Tweede Paasdag de deuren van hun zeugenbedrijf geopend tijdens de AH Lentefeesten. Bezoekers konden niet alleen in de skybox zeugen kijken, maar mochten ook in de kraamstal komen en live biggen knuffelen. De hele familie is ingeschakeld tijdens de open dag. Roel Wikkerink liet kinderen de hele dag met de pas geboren biggen knuffelen en vertelde vol enthousiasme over de varkens.

  Foto's: Joris Telders

 • Voor de familie Wikkerink is het niet de eerste keer dat ze het bedrijf openstellen, meerdere keren deden ze al mee tijdens het weekend van het varken in het najaar. Voor deze open dag vanuit de supermarkt kregen ze hulp met de organisatie van AH, werd er zelfs een vergunning aangevraagd en kregen ze een medewerker ter beschikking voor de catering.

  Voor de familie Wikkerink is het niet de eerste keer dat ze het bedrijf openstellen, meerdere keren deden ze al mee tijdens het weekend van het varken in het najaar. Voor deze open dag vanuit de supermarkt kregen ze hulp met de organisatie van AH, werd er zelfs een vergunning aangevraagd en kregen ze een medewerker ter beschikking voor de catering.

  Foto: Joris Telder
 • Het vlees van de varkensbedrijven die via Vion bij de AH in de schappen ligt heeft een ster van het Beter Leven-keurmerk. Een reden voor de supermarkt om nu ook de intensieve sector mee te laten feesten tijdens de AH Lentefeesten. Voor Wikkerink een mooie kans om de varkenssector te promoten.

  Het vlees van de varkensbedrijven die via Vion bij de AH in de schappen ligt heeft een ster van het Beter Leven-keurmerk. Een reden voor de supermarkt om nu ook de intensieve sector mee te laten feesten tijdens de AH Lentefeesten. Voor Wikkerink een mooie kans om de varkenssector te promoten.

 • Omdat bezoekers zich konden opgeven via de website van de supermarkt leverde dit meteen een ander publiek op: de consument van de supermarkt. Een mooie uitdaging om aan deze consument uitleg te geven over de producten die ze kopen. De digitale opgave zorgde tussen de middag voor een pauze waarin het ook echt wat rustiger was, en dat gaf ook wat lucht voor de vrijwilligers. Daarnaast is het tijdstip van het jaar aantrekkelijk voor de varkenshouder om mee te doen aan deze open dag, geeft Wikkerink aan. In het najaar zijn er meerdere evenementen in het dorp waar hij ook aan meehelpt.

  Omdat bezoekers zich konden opgeven via de website van de supermarkt leverde dit meteen een ander publiek op: de consument van de supermarkt. Een mooie uitdaging om aan deze consument uitleg te geven over de producten die ze kopen. De digitale opgave zorgde tussen de middag voor een pauze waarin het ook echt wat rustiger was, en dat gaf ook wat lucht voor de vrijwilligers. Daarnaast is het tijdstip van het jaar aantrekkelijk voor de varkenshouder om mee te doen aan deze open dag, geeft Wikkerink aan. In het najaar zijn er meerdere evenementen in het dorp waar hij ook aan meehelpt.

 • De antwoorden van de quiz konden de bezoekers in de stal vinden. Van vragen zoals 'hoe heet een mannetjesvarken?' tot aan 'hoeveel vet zit er in een lapje varkensvlees?'. Als beloning voor het invullen kreeg iedereen een moestuintje van AH.

  De antwoorden van de quiz konden de bezoekers in de stal vinden. Van vragen zoals 'hoe heet een mannetjesvarken?' tot aan 'hoeveel vet zit er in een lapje varkensvlees?'. Als beloning voor het invullen kreeg iedereen een moestuintje van AH.

 • Veel vrijwilligers werden ingeschakeld om het verhaal achter het stukje vlees te vertellen. Evert Voortman van voerleverancier AgruniekRijnvallei werd ook ingeschakeld om in de kraamstal vragen te beantwoorden. De aaibaarheidsfactor is hier heel hoog geeft hij aan, ook al kunnen de biggetjes heel hard schreeuwen. De meeste vragen gaan in de kraamstal over waarom de zeugen in de box liggen en over de schouderwonden bij de zeugen en waarom de staartjes eraf gaan. Met een goede uitleg is het allemaal verklaarbaar. Het is belangrijk om een goed en reëel beeld weer te geven, geeft Voortman aan, want de meeste beelden in de landelijke media kloppen niet met de werkelijkheid.

  Veel vrijwilligers werden ingeschakeld om het verhaal achter het stukje vlees te vertellen. Evert Voortman van voerleverancier AgruniekRijnvallei werd ook ingeschakeld om in de kraamstal vragen te beantwoorden. De aaibaarheidsfactor is hier heel hoog geeft hij aan, ook al kunnen de biggetjes heel hard schreeuwen. De meeste vragen gaan in de kraamstal over waarom de zeugen in de box liggen en over de schouderwonden bij de zeugen en waarom de staartjes eraf gaan. Met een goede uitleg is het allemaal verklaarbaar. Het is belangrijk om een goed en reëel beeld weer te geven, geeft Voortman aan, want de meeste beelden in de landelijke media kloppen niet met de werkelijkheid.

 • De bezoekers mochten zo de stal inlopen. Wikkerink geeft aan dat hij het risico van ziekte-insleep groter acht van insleep van dieren en mest en transport dan van de burgers die op zijn open dag komen. Als er collega-varkensboeren komen, verwacht hij dat ze met schone kleren en schoeisel komen. "Als ik geen burgers meer in de stal kan laten kijken, stop ik met het houden van open dagen", vertelt Wikkerink.

  De bezoekers mochten zo de stal inlopen. Wikkerink geeft aan dat hij het risico van ziekte-insleep groter acht van insleep van dieren en mest en transport dan van de burgers die op zijn open dag komen. Als er collega-varkensboeren komen, verwacht hij dat ze met schone kleren en schoeisel komen. "Als ik geen burgers meer in de stal kan laten kijken, stop ik met het houden van open dagen", vertelt Wikkerink.

 • Bezoekers konden 2 kraamafdelingen bekijken: een met pasgeboren biggen en een afdeling met biggen van een paar weken oud. De Deense zeugen lagen er heel rustig bij; vooral in de middag waren ze helemaal gewend aan alle kleine en grote bezoekers.

  Bezoekers konden 2 kraamafdelingen bekijken: een met pasgeboren biggen en een afdeling met biggen van een paar weken oud. De Deense zeugen lagen er heel rustig bij; vooral in de middag waren ze helemaal gewend aan alle kleine en grote bezoekers.

 • Een van de voorwaarden van het marktconcept Good Farming is dat de biggen niet gecastreerd worden en meer ruimte hebben in de opfok dan gangbaar, 0,4 vierkante meter per big. De vleesvarkens hebben een vierkante meter ruimte per dier en toegang tot speelgoed.

  Een van de voorwaarden van het marktconcept Good Farming is dat de biggen niet gecastreerd worden en meer ruimte hebben in de opfok dan gangbaar, 0,4 vierkante meter per big. De vleesvarkens hebben een vierkante meter ruimte per dier en toegang tot speelgoed.

 • Helga Wikkerink geeft uitleg in de skybox bij de de dragende zeugen. Naast dat de zeugen bekeken kunnen worden, heeft Wikkerink in de vloer een glazen koepel gemaakt waar de bezoekers de beer kunnen bekijken. 'Heeft de beer ook een naam' en 'hoe groot en zwaar is hij' zijn een aantal vragen die Helga hoort. Voor een heel aantal bezoekers is het de eerste keer dat ze een varken in het echt zien.

  Helga Wikkerink geeft uitleg in de skybox bij de de dragende zeugen. Naast dat de zeugen bekeken kunnen worden, heeft Wikkerink in de vloer een glazen koepel gemaakt waar de bezoekers de beer kunnen bekijken. 'Heeft de beer ook een naam' en 'hoe groot en zwaar is hij' zijn een aantal vragen die Helga hoort. Voor een heel aantal bezoekers is het de eerste keer dat ze een varken in het echt zien.

 • Vanaf de zolder is de beer via de glasplaat goed te zien. De beren hebben inmiddels geen namen meer, geeft Helga aan.

  Vanaf de zolder is de beer via de glasplaat goed te zien. De beren hebben inmiddels geen namen meer, geeft Helga aan.

 • Wanneer de bezoekers de rondleiding en quiz hadden afgerond, was er gratis drinken en een broodje varkensworst beschikbaar.

  Wanneer de bezoekers de rondleiding en quiz hadden afgerond, was er gratis drinken en een broodje varkensworst beschikbaar.

 • Vion stelde het een ster waardige Betere Leven-vlees ter beschikking zodat bezoekers dit konden proeven.

  Vion stelde het een ster waardige Betere Leven-vlees ter beschikking zodat bezoekers dit konden proeven.

 • Als extra activiteit waren er kalfjes om te aaien, een koe om te melken en konden de kinderen worden geschminkt.

  Als extra activiteit waren er kalfjes om te aaien, een koe om te melken en konden de kinderen worden geschminkt.

 • Het parkeren tijdens de open dag was een uitdaging. De maartse buien werden afgewisseld met zon, maar zorgde er wel voor dat meerdere auto's een handje geholpen moesten worden om het parkeerterrein te verlaten.

  Het parkeren tijdens de open dag was een uitdaging. De maartse buien werden afgewisseld met zon, maar zorgde er wel voor dat meerdere auto's een handje geholpen moesten worden om het parkeerterrein te verlaten.

 • De familie Wikkerink kan terugkijken op een geslaagd lentefeest op de varkensboerderij.

  De familie Wikkerink kan terugkijken op een geslaagd lentefeest op de varkensboerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.