Varkenshouderij

Foto & video

Beurs LIV met veel varkensnieuws

De Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) zitten er op. Voor varkenshouders was er het nodige te zien. Een samenvatting.

Foto

 • Coppens constructie en stalinrichting toont een nieuw vrijloophok voor kraamzeugen. Opvallend is dat het hek beweegt over een rails en eenvoudig is vast te zetten. Het hok is 8 vierkante meter groot. De biggenonderkruip is voorzien van het Veng-systeem. Een sensor meet de huidtemperatuur van de biggen of de ondergrond en bepaalt traploos hoe fel de warmtelampen branden. Ruimteverwarming is met deze opzet niet nodig. De prijs zit rond de €2.000.<br /><em>Foto's: Henk Riswick</em>

  Coppens constructie en stalinrichting toont een nieuw vrijloophok voor kraamzeugen. Opvallend is dat het hek beweegt over een rails en eenvoudig is vast te zetten. Het hok is 8 vierkante meter groot. De biggenonderkruip is voorzien van het Veng-systeem. Een sensor meet de huidtemperatuur van de biggen of de ondergrond en bepaalt traploos hoe fel de warmtelampen branden. Ruimteverwarming is met deze opzet niet nodig. De prijs zit rond de €2.000.
  Foto's: Henk Riswick

 • Het Vlaamse Paneltim is producent van kunststof roosters en panelen. Het bedrijf toont plateaus voor in de biggenstal, desgewenst met een complete draagconstructie als de hokafscheiding te zwak is. De prijs voor het complete pakket is €300 per vierkante meter, met trapje. Een doelgroep zijn varkenshouders willen overschakelen naar Beter Leven-productie maar onvoldoende stalruimte hebben.

  Het Vlaamse Paneltim is producent van kunststof roosters en panelen. Het bedrijf toont plateaus voor in de biggenstal, desgewenst met een complete draagconstructie als de hokafscheiding te zwak is. De prijs voor het complete pakket is €300 per vierkante meter, met trapje. Een doelgroep zijn varkenshouders willen overschakelen naar Beter Leven-productie maar onvoldoende stalruimte hebben.

 • Groba toont zijn Feeder voor gespeende biggen (links). Het voer in de ronde trog is goed bereikbaar, mede omdat de dieren niet hoeven te klepperen, stelt het bedrijf. Er ligt altijd een beetje voer klaar. De bak is 'vrij' te plaatsen of in de hokafscheiding. De prijs is €220.

  Groba toont zijn Feeder voor gespeende biggen (links). Het voer in de ronde trog is goed bereikbaar, mede omdat de dieren niet hoeven te klepperen, stelt het bedrijf. Er ligt altijd een beetje voer klaar. De bak is 'vrij' te plaatsen of in de hokafscheiding. De prijs is €220.

 • Voor zogende biggen heeft Groba deze start up-feeder. Deze combifeeder is geschikt om zowel melk als droge prestarter te voeren. De biggen kunnen niet door de voerkom rennen. Door de doorzichtige cilinder kan de big het droogvoer zien wat later in de voerkom zit. De prijs van de combifeeder is €80.

  Voor zogende biggen heeft Groba deze start up-feeder. Deze combifeeder is geschikt om zowel melk als droge prestarter te voeren. De biggen kunnen niet door de voerkom rennen. Door de doorzichtige cilinder kan de big het droogvoer zien wat later in de voerkom zit. De prijs van de combifeeder is €80.

 • Het bedrijf Intracare is producent van Hydrocare, een product om de bio-film in waterleidingen te verwijderen en water te ontsmetten. De werkzame stof is gestabiliseerde waterstofperoxide, met een zilvercomponent. Het werkt als een soort bruistablet in de waterleiding. Het bedrijf werkt met een sneltest om ter plekke de waterkwaliteit in enkele minuten vast te stellen. Op 40% van de varkensbedrijven is de drinkwaterkwaliteit onder de maat, laat het bedrijf weten.

  Het bedrijf Intracare is producent van Hydrocare, een product om de bio-film in waterleidingen te verwijderen en water te ontsmetten. De werkzame stof is gestabiliseerde waterstofperoxide, met een zilvercomponent. Het werkt als een soort bruistablet in de waterleiding. Het bedrijf werkt met een sneltest om ter plekke de waterkwaliteit in enkele minuten vast te stellen. Op 40% van de varkensbedrijven is de drinkwaterkwaliteit onder de maat, laat het bedrijf weten.

 • Verba toont zijn Vario mix-feeder voor gespeende biggen. Het varken bedient met de klepel een sensor, waarna 50 gram voer in de trog valt. Daar komt een portie water bij, zodat de big zelf verse brij kan maken. Om te voorkomen dat hele bak wordt leeggeklepeld, is een wachttijd ingebouwd. De wachttijd is instelbaar.

  Verba toont zijn Vario mix-feeder voor gespeende biggen. Het varken bedient met de klepel een sensor, waarna 50 gram voer in de trog valt. Daar komt een portie water bij, zodat de big zelf verse brij kan maken. Om te voorkomen dat hele bak wordt leeggeklepeld, is een wachttijd ingebouwd. De wachttijd is instelbaar.

 • De Beter Leven-varkenshouders van Keten Duurzaam Varkensvlees geven hun dieren tegenwoordig gedroogde luzerne als afleidingsmateriaal in plaats van een strokoker. Na het drogen bevat de luzerne geen mycotoxinen. Aan het product wordt wat lijn- of soja-olie toegevoegd, zodat het niet stuift.</p>
<p>Dagelijks wordt een beetje luzerne in het hok gestrooid. Dit maakt de diercontrole eenvoudiger. De wens is dat luzerne op termijn ook bijdraagt om varkens met krulstaarten te houden.

  De Beter Leven-varkenshouders van Keten Duurzaam Varkensvlees geven hun dieren tegenwoordig gedroogde luzerne als afleidingsmateriaal in plaats van een strokoker. Na het drogen bevat de luzerne geen mycotoxinen. Aan het product wordt wat lijn- of soja-olie toegevoegd, zodat het niet stuift.

  Dagelijks wordt een beetje luzerne in het hok gestrooid. Dit maakt de diercontrole eenvoudiger. De wens is dat luzerne op termijn ook bijdraagt om varkens met krulstaarten te houden.

 • Leverancier van vochtrijke bijproducten Bonda verkoopt de Bondamix tegenwoordig onder de naam BasiQ. Hetzelfde product, maar met een drogestofpercentage van 23,5 in plaats van 25. Reden voor de aanpassing is dat onder klanten twijfel bestond of het werkelijke drogestofpercentage wel overeenkomt met het berekende percentage. Bondamix verdwijnt langzaam van de markt ten gunste van BasiQ.

  Leverancier van vochtrijke bijproducten Bonda verkoopt de Bondamix tegenwoordig onder de naam BasiQ. Hetzelfde product, maar met een drogestofpercentage van 23,5 in plaats van 25. Reden voor de aanpassing is dat onder klanten twijfel bestond of het werkelijke drogestofpercentage wel overeenkomt met het berekende percentage. Bondamix verdwijnt langzaam van de markt ten gunste van BasiQ.

 • Manager van VIC-Sterksel Theo Duteweerd is op de beurs in Venray in gesprek met varkenshouders. Hij wil zo meer informatie krijgen over de behoefte aan innovatie in de sector.

  Manager van VIC-Sterksel Theo Duteweerd is op de beurs in Venray in gesprek met varkenshouders. Hij wil zo meer informatie krijgen over de behoefte aan innovatie in de sector.

 • MS Schippers heeft een dosator ontworpen om madendood te verdelen in de stal en de mestput. Dat hoeft voortaan niet meer met de gieter. Volgens het bedrijf wordt de verdeling van de madendood beter, gaat het sneller en neemt het arbeidsgemak toe. Bij een jaar afname van madendood krijgt de varkenshouder de dosator in bruikleen.

  MS Schippers heeft een dosator ontworpen om madendood te verdelen in de stal en de mestput. Dat hoeft voortaan niet meer met de gieter. Volgens het bedrijf wordt de verdeling van de madendood beter, gaat het sneller en neemt het arbeidsgemak toe. Bij een jaar afname van madendood krijgt de varkenshouder de dosator in bruikleen.

Of registreer je om te kunnen reageren.