Varkenshouderij

Foto & video

Eikels zijn een extraatje voor ‘akkervarkens’

Willem Hempen (29) en Claudia van der Laan (28) hebben een bedrijf met zoogkoeien en varkens op 6 hectare grond. Ze houden 9 zeugen, 3 beren en 60 vleesvarkens. De varkens lopen het hele jaar buiten en het vlees verkopen ze in eigen beheer onder de naam 'Akkervarken'.

Foto

 • Claudia van der Laan (28) en Willem Hempen (29) in Valthermond houden hun varkens het hele jaar rond buiten. Ze hebben negen zeugen, drie beren en 60 vleesvarkens. De varkens krijgen eikels om het vlees extra smaak te geven. Ze verkopen het vlees zelf in diepvriespakketten onder de naam ‘Akkervarken’.<br /><em>Foto's: Hans Banus</em>

  Claudia van der Laan (28) en Willem Hempen (29) in Valthermond houden hun varkens het hele jaar rond buiten. Ze hebben negen zeugen, drie beren en 60 vleesvarkens. De varkens krijgen eikels om het vlees extra smaak te geven. Ze verkopen het vlees zelf in diepvriespakketten onder de naam ‘Akkervarken’.
  Foto's: Hans Banus

 • Het bord aan de weg nodigt voorbijgangers uit om op eigen gelegenheid een kijkje te nemen bij de varkens. De jonge ondernemers vinden het belangrijk dat mensen kunnen zien hoe de varkens leven.

  Het bord aan de weg nodigt voorbijgangers uit om op eigen gelegenheid een kijkje te nemen bij de varkens. De jonge ondernemers vinden het belangrijk dat mensen kunnen zien hoe de varkens leven.

 • Hempen en van der Laan voeren eikels aan hun varkens. In de vrije natuur zijn eikels een belangrijk deel van het rantsoen voor varkens. De eikels geven het vlees extra smaak mee.

  Hempen en van der Laan voeren eikels aan hun varkens. In de vrije natuur zijn eikels een belangrijk deel van het rantsoen voor varkens. De eikels geven het vlees extra smaak mee.

 • De eikels zijn een ware traktatie voor de dieren.

  De eikels zijn een ware traktatie voor de dieren.

 • De varkens proberen in korte tijd zoveel mogelijk van de lekkernij naar binnen te werken.

  De varkens proberen in korte tijd zoveel mogelijk van de lekkernij naar binnen te werken.

 • De varkenshouders betalen €0,15 per kilo aangeleverde eikels. Om het eikels rapen te vergemakkelijken, schaften ze een eikelraper aan. Mensen kunnen die lenen om eikels mee te rapen voor de varkens. De vrienden Yoran Plaggenborg (11) en Guus Smeenge (10) uit Weerdinge benutten een deel van de herfstvakantie om een centje bij te verdienen met eikels rapen.

  De varkenshouders betalen €0,15 per kilo aangeleverde eikels. Om het eikels rapen te vergemakkelijken, schaften ze een eikelraper aan. Mensen kunnen die lenen om eikels mee te rapen voor de varkens. De vrienden Yoran Plaggenborg (11) en Guus Smeenge (10) uit Weerdinge benutten een deel van de herfstvakantie om een centje bij te verdienen met eikels rapen.

 • Ook appels zijn welkom bij de varkenshouders. Deze geit sprong over de omheining om zich tegoed te doen aan het ‘varkensvoer’.

  Ook appels zijn welkom bij de varkenshouders. Deze geit sprong over de omheining om zich tegoed te doen aan het ‘varkensvoer’.

 • Deze zeug met biggen ligt in de kraamstal. Deze biggen zijn een paar dagen oud. Zeug en biggen blijven hier tot de biggen vier weken oud zijn. Daarna gaan ze naar een weitje met een iglo. Zeug en biggen worden van elkaar gescheiden als de biggen drie maanden oud zijn, vergelijkbaar met hoe dat bij de wilde varkens gaat.

  Deze zeug met biggen ligt in de kraamstal. Deze biggen zijn een paar dagen oud. Zeug en biggen blijven hier tot de biggen vier weken oud zijn. Daarna gaan ze naar een weitje met een iglo. Zeug en biggen worden van elkaar gescheiden als de biggen drie maanden oud zijn, vergelijkbaar met hoe dat bij de wilde varkens gaat.

 • De zeug wordt bij de biggen weggehaald en de biggen blijven achter. Ze kunnen dan probleemloos over op het rantsoen van eikels, appels, snijmais en krachtvoer. De voerplek wordt regelmatig schoongemaakt.

  De zeug wordt bij de biggen weggehaald en de biggen blijven achter. Ze kunnen dan probleemloos over op het rantsoen van eikels, appels, snijmais en krachtvoer. De voerplek wordt regelmatig schoongemaakt.

 • De twee zeugen rechts op de foto zijn een poos geleden gespeend. Omdat ze lang zogen, worden ze niet meteen weer berig. Om de berigheid te stimuleren, liggen ze bij de beer in het ‘land’. Die heeft echter meer oog voor de naastliggende opfokzeugen, waarvan er binnenkort enkele berig worden.

  De twee zeugen rechts op de foto zijn een poos geleden gespeend. Omdat ze lang zogen, worden ze niet meteen weer berig. Om de berigheid te stimuleren, liggen ze bij de beer in het ‘land’. Die heeft echter meer oog voor de naastliggende opfokzeugen, waarvan er binnenkort enkele berig worden.

 • De jonge zeugen laten duidelijk merken dat ze gecharmeerd zijn van de mannelijke aandacht.

  De jonge zeugen laten duidelijk merken dat ze gecharmeerd zijn van de mannelijke aandacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.