Varkenshouderij

Foto & video

Dierenwelzijn overheerst op Eurotier 2016

Eurotier 2016 staat grotendeels in het teken van dierenwelzijn. Het wegen van vleesvarkens staat ook volop in de belangstelling. Standhouders presenteerden hun nieuwste vindingen. In Boerderij magazine van dinsdag 22 november staan nog meer nieuwe producten.

Foto

 • De voertrog in de Weda Varioflex, een vrijloopkraamhok, is makkelijk kantelbaar. Dat is handig bij het schoonmaken van de trog, bijvoorbeeld als er voer in blijft liggen of tijdens het reinigen.<br /><em>Foto's: Henk Riswick </em>

  De voertrog in de Weda Varioflex, een vrijloopkraamhok, is makkelijk kantelbaar. Dat is handig bij het schoonmaken van de trog, bijvoorbeeld als er voer in blijft liggen of tijdens het reinigen.
  Foto's: Henk Riswick

 • Meier-Brakenberg GmbH & Co. KG brengt de Piggy Check op de markt om het gewicht van slachtvarkens te bepalen op basis van 3D beelden. De applicatie draait op smartphones en tablets met een 3D-camera. De app is 98% nauwkeurig in het gewichtstraject rond afleveren. De app kost vanaf €50 per maand en is afhankelijk van het gebruik. Daarnaast moet een tablet met 3D-camera worden aangeschaft. Die zijn te koop vanaf €1.000.

  Meier-Brakenberg GmbH & Co. KG brengt de Piggy Check op de markt om het gewicht van slachtvarkens te bepalen op basis van 3D beelden. De applicatie draait op smartphones en tablets met een 3D-camera. De app is 98% nauwkeurig in het gewichtstraject rond afleveren. De app kost vanaf €50 per maand en is afhankelijk van het gebruik. Daarnaast moet een tablet met 3D-camera worden aangeschaft. Die zijn te koop vanaf €1.000.

 • Kärcher brengt de ‘EASY!Force’ handgreep op de markt. Tijdens het gebruik is geen handkracht nodig om de trekker ingedrukt te houden. Door de hoek van de aansluiting oefent de lans geen opwaartse druk uit die gecorrigeerd moet worden. Hierdoor is de belasting de helft van een conventionele handgreep. Daarnaast is het handvat uitgerust met snelkoppelingen die met 1 keer ronddraaien los zijn. Het handvat kost €99. Met adapters (€15) past hij op bestaande slangen en lansen.

  Kärcher brengt de ‘EASY!Force’ handgreep op de markt. Tijdens het gebruik is geen handkracht nodig om de trekker ingedrukt te houden. Door de hoek van de aansluiting oefent de lans geen opwaartse druk uit die gecorrigeerd moet worden. Hierdoor is de belasting de helft van een conventionele handgreep. Daarnaast is het handvat uitgerust met snelkoppelingen die met 1 keer ronddraaien los zijn. Het handvat kost €99. Met adapters (€15) past hij op bestaande slangen en lansen.

 • De Polytron 300 van Drägerwerk is een robuuste ammoniakmeter die onlangs op de markt is verschenen. De meter heeft een bereik tussen 1,5 en 100 ppm. Hij wordt met name toegepast in vleeskuikenstallen om een te hoog ammoniakgehalte te voorkomen in verband met voetzoollaesies. De meter is ook geschikt voor toepassing in varkensstallen maar is te duur om in elke afdeling te hangen. Hij kost €1.224. Begin 2017 komt de firma met een versie die geschikt is voor gebruik in luchtwassers.

  De Polytron 300 van Drägerwerk is een robuuste ammoniakmeter die onlangs op de markt is verschenen. De meter heeft een bereik tussen 1,5 en 100 ppm. Hij wordt met name toegepast in vleeskuikenstallen om een te hoog ammoniakgehalte te voorkomen in verband met voetzoollaesies. De meter is ook geschikt voor toepassing in varkensstallen maar is te duur om in elke afdeling te hangen. Hij kost €1.224. Begin 2017 komt de firma met een versie die geschikt is voor gebruik in luchtwassers.

 • TEWE voertechniek introduceert de Konus menger voor droogvoerinstallaties. Gangbare mengers mengen de grondstoffen door ze vanuit het midden van beneden naar boven te halen om vervolgens weer naar beneden te vallen. Hierbij blijft regelmatig restvoer aan de wand van de menger hangen. Door de vorm van de Konus menger worden de grondstoffen langs de wand van de menger omhoog gebracht en vallen via het midden weer naar beneden. Hierdoor blijft niet alleen de wand van de menger schoon, maar worden grondstoffen ook nog beter gemengd.

  TEWE voertechniek introduceert de Konus menger voor droogvoerinstallaties. Gangbare mengers mengen de grondstoffen door ze vanuit het midden van beneden naar boven te halen om vervolgens weer naar beneden te vallen. Hierbij blijft regelmatig restvoer aan de wand van de menger hangen. Door de vorm van de Konus menger worden de grondstoffen langs de wand van de menger omhoog gebracht en vallen via het midden weer naar beneden. Hierdoor blijft niet alleen de wand van de menger schoon, maar worden grondstoffen ook nog beter gemengd.

 • Ombouw naar vrijloop. Stalinrichter Vereijken Hooijer heeft legosteen-vloeren voor het kraamhok. Met roosterdelen van 20, 25, 30, 40 en 50 centimeter breed is een standaard kraamstal goedkoop te verbouwen tot vrijloopstal.

  Ombouw naar vrijloop. Stalinrichter Vereijken Hooijer heeft legosteen-vloeren voor het kraamhok. Met roosterdelen van 20, 25, 30, 40 en 50 centimeter breed is een standaard kraamstal goedkoop te verbouwen tot vrijloopstal.

 • Stalinrichter Hölscher en Leuschner ontwikkelde een vrijloophok voor kraamzeugen. Het hok is geschikt om de biggen na spenen tot 30 kilo op te fokken. Om de biggen snel aan het eten te krijgen zijn voor brijbedrijven de trog van de biggen en die van de zeug aan elkaar gekoppeld. Het voer voor de zeug loopt via de biggentrog in de trog van de zeug. Op deze manier leren de biggen makkelijk eten van de moeder.

  Stalinrichter Hölscher en Leuschner ontwikkelde een vrijloophok voor kraamzeugen. Het hok is geschikt om de biggen na spenen tot 30 kilo op te fokken. Om de biggen snel aan het eten te krijgen zijn voor brijbedrijven de trog van de biggen en die van de zeug aan elkaar gekoppeld. Het voer voor de zeug loopt via de biggentrog in de trog van de zeug. Op deze manier leren de biggen makkelijk eten van de moeder.

 • App voor gewichtsbepaling. Het Oostenrijkse Wuggl heeft een handy met app ontwikkeld om het vleesvarkensgewicht te bepalen. Start de app, breng het varken in beeld en het gewicht is bepaald. Prijs komt tussen €2.400 en €2.900 uit.

  App voor gewichtsbepaling. Het Oostenrijkse Wuggl heeft een handy met app ontwikkeld om het vleesvarkensgewicht te bepalen. Start de app, breng het varken in beeld en het gewicht is bepaald. Prijs komt tussen €2.400 en €2.900 uit.

 • Restloos biggen voeren. Stalinrichter Big Dutchman won een zilveren innovatiemedaille met de Culina Flex. Dit is een variant op de melkcups voor zogende biggen. De Culina flex is een slang in een pvc-buis. Na het voeren wordt lucht in de buis gepompt die de slang dichtdrukt en het voer er uit perst. Stallucht kan niet binnen komen. De Culina-flex komt in juni 2017 op de markt en is circa €30 per hok duurder dan het cupsysteem, maar kan alle biggenvoeders voeren, niet alleen melk.

  Restloos biggen voeren. Stalinrichter Big Dutchman won een zilveren innovatiemedaille met de Culina Flex. Dit is een variant op de melkcups voor zogende biggen. De Culina flex is een slang in een pvc-buis. Na het voeren wordt lucht in de buis gepompt die de slang dichtdrukt en het voer er uit perst. Stallucht kan niet binnen komen. De Culina-flex komt in juni 2017 op de markt en is circa €30 per hok duurder dan het cupsysteem, maar kan alle biggenvoeders voeren, niet alleen melk.

 • Snelle scanner. Veltkamp inseminatietechnieken verkoopt de Suowei-scanner. De scanner blinkt uit ten opzichte van andere scanners door de snelheid waarmee beelden op het scherm verschijnen. Dit maakt het scannen vanaf dag 17 makkelijker. Zo vroeg scannen blijft, ondanks de snelheid, wel een klus voor specialisten, omdat de structuur van het baarmoederslijm wordt beoordeeld in plaats van de aanwezigheid van embryo’s. De scanner is alleen geschikt voor varkens. Met accu en polsband weegt de scanner ongeveer 1 kilo. Hij kost €1.750.

  Snelle scanner. Veltkamp inseminatietechnieken verkoopt de Suowei-scanner. De scanner blinkt uit ten opzichte van andere scanners door de snelheid waarmee beelden op het scherm verschijnen. Dit maakt het scannen vanaf dag 17 makkelijker. Zo vroeg scannen blijft, ondanks de snelheid, wel een klus voor specialisten, omdat de structuur van het baarmoederslijm wordt beoordeeld in plaats van de aanwezigheid van embryo’s. De scanner is alleen geschikt voor varkens. Met accu en polsband weegt de scanner ongeveer 1 kilo. Hij kost €1.750.

 • Eetbaar afleidingsmateriaal verstrekken. Stalinrichter Aco-Funki levert een voerbak voor eetbaar afleidingsmateriaal voor vleesvarkens zoals gehakseld stro, turf en houtsnippers. De voerbak is tevens een speeltje. Als de varkens de metalen ‘lepels’ onderin de bak bewegen, worden ze beloond met ‘voer’. De bak is ook geschikt voor het verstrekken van ccm en heeft de mogelijkheid om water bij te geven via drinknippels.

  Eetbaar afleidingsmateriaal verstrekken. Stalinrichter Aco-Funki levert een voerbak voor eetbaar afleidingsmateriaal voor vleesvarkens zoals gehakseld stro, turf en houtsnippers. De voerbak is tevens een speeltje. Als de varkens de metalen ‘lepels’ onderin de bak bewegen, worden ze beloond met ‘voer’. De bak is ook geschikt voor het verstrekken van ccm en heeft de mogelijkheid om water bij te geven via drinknippels.

Of registreer je om te kunnen reageren.