Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Vitale biggen die gewild zijn in heel Duitsland

De neven Willemsen produceren spf-biggen. De afzet verloopt goed, tegen een beste opbrengstprijs.

Foto

 • Albert Willemsen (50) heeft in Schlaitz, in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, samen met zijn neef Jan Willemsen (67) een zeugenbedrijf met 2.000 spf-zeugen. Op afstand hebben de neven een vleesvarkensbedrijf met 8.000 plaatsen en 4.000 biggenopfokplaatsen.<br /><em>Foto's: Henk Riswick</em>

  Albert Willemsen (50) heeft in Schlaitz, in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, samen met zijn neef Jan Willemsen (67) een zeugenbedrijf met 2.000 spf-zeugen. Op afstand hebben de neven een vleesvarkensbedrijf met 8.000 plaatsen en 4.000 biggenopfokplaatsen.
  Foto's: Henk Riswick

 • Bij het bedrijf hoort 600 hectare grond, waarvan 100 hectare eigendom is. De mest gaat in de naastgelegen vergister en vervolgens over het land.

  Bij het bedrijf hoort 600 hectare grond, waarvan 100 hectare eigendom is. De mest gaat in de naastgelegen vergister en vervolgens over het land.

 • De zeugenstapel wordt geleidelijk omgeturnd van PIC naar Topigs Norsvin 70-zeugen. Dat gaat via eigen aanfok. Willemsen: “Sinds 2007 is hier geen varken meer binnen gekomen. Alle dieren die hier lopen, zijn hier geboren.”

  De zeugenstapel wordt geleidelijk omgeturnd van PIC naar Topigs Norsvin 70-zeugen. Dat gaat via eigen aanfok. Willemsen: “Sinds 2007 is hier geen varken meer binnen gekomen. Alle dieren die hier lopen, zijn hier geboren.”

 • Er loopt een bouwaanvraag voor extra kraamruimte, zodat het bedrijf kan spenen op 4 weken. Willemsen wil de zoogperiode verlengen omdat dit in zijn ogen beter is voor de zeug, de speendip bij de biggen kleiner is en ook minder coli-gerelateerde problemen opduiken, zoals speendiarree.

  Er loopt een bouwaanvraag voor extra kraamruimte, zodat het bedrijf kan spenen op 4 weken. Willemsen wil de zoogperiode verlengen omdat dit in zijn ogen beter is voor de zeug, de speendip bij de biggen kleiner is en ook minder coli-gerelateerde problemen opduiken, zoals speendiarree.

 • Willemsen blijft investeren in goede biggen. Een voorbeeld zijn de melkcups in de kraamhokken. Het speengewicht van de biggen is sindsdien een halve kilo hoger, op gemiddeld 6,3 tot 6,4 kilo.

  Willemsen blijft investeren in goede biggen. Een voorbeeld zijn de melkcups in de kraamhokken. Het speengewicht van de biggen is sindsdien een halve kilo hoger, op gemiddeld 6,3 tot 6,4 kilo.

 • In de kraamstal hangen jutezakken als nestbouwmateriaal voor de zeugen en touw om te bijten. De varkenshouders doen mee aan het Duitse dierenwelzijnsprogramma Initiative Tierwohl. De opfok- en dragende zeugen hebben 20% meer ruimte dan het wettelijk minimum. Ook krijgen ze ruwvoer en hangen er bezems in de zeugenstal waaraan die dieren zich schuren. In alle stallen is daglicht.

  In de kraamstal hangen jutezakken als nestbouwmateriaal voor de zeugen en touw om te bijten. De varkenshouders doen mee aan het Duitse dierenwelzijnsprogramma Initiative Tierwohl. De opfok- en dragende zeugen hebben 20% meer ruimte dan het wettelijk minimum. Ook krijgen ze ruwvoer en hangen er bezems in de zeugenstal waaraan die dieren zich schuren. In alle stallen is daglicht.

 • In totaal is op het zeugenbedrijf €150.000 geïnvesteerd in welzijnsmaatregelen. De premie is €4,30 per geproduceerde big.

  In totaal is op het zeugenbedrijf €150.000 geïnvesteerd in welzijnsmaatregelen. De premie is €4,30 per geproduceerde big.

 • Hygiëne is een speerpunt op het bedrijjf. Nageboorten gaan in emmer met plastic zak. Het materiaal kan met plastic en al in de kadaverton omdat het plastic afbreekbaar is. Dit lost binnen een etmaal op.

  Hygiëne is een speerpunt op het bedrijjf. Nageboorten gaan in emmer met plastic zak. Het materiaal kan met plastic en al in de kadaverton omdat het plastic afbreekbaar is. Dit lost binnen een etmaal op.

 • Als het goed loopt, zit de levensgroei van de biggen boven de 400 gram per dag, bij een aflevergewicht van 28 kilo. Grootste bedreiging voor de diergezondheid op het spf-bedrijf is diarree veroorzaakt door de colibacterie.

  Als het goed loopt, zit de levensgroei van de biggen boven de 400 gram per dag, bij een aflevergewicht van 28 kilo. Grootste bedreiging voor de diergezondheid op het spf-bedrijf is diarree veroorzaakt door de colibacterie.

 • Het vervoer van de biggen naar de speenafdeling gebeurt met elektrische palletwagen met laadbak. Dit werkt hygiënisch en makkelijk. De centrale gang is 250 meter lang.

  Het vervoer van de biggen naar de speenafdeling gebeurt met elektrische palletwagen met laadbak. Dit werkt hygiënisch en makkelijk. De centrale gang is 250 meter lang.

 • Van de biggen gaat 60% naar vaste mesters, verdeeld over heel Duitsland. De toeslag is €10 boven de Nord-West-Notering

  Van de biggen gaat 60% naar vaste mesters, verdeeld over heel Duitsland. De toeslag is €10 boven de Nord-West-Notering

 • De eindbeer is een PIC 408. Willemsen gebruikt zogeheten platina-beren van ki-station GFS. Dat zijn de 13% beste beren van de ki, gebaseerd op nakomelingentesten.

  De eindbeer is een PIC 408. Willemsen gebruikt zogeheten platina-beren van ki-station GFS. Dat zijn de 13% beste beren van de ki, gebaseerd op nakomelingentesten.

 • De zeugen liggen tot een maand na inseminatie in voerligboxen.

  De zeugen liggen tot een maand na inseminatie in voerligboxen.

 • De dragende zeugen lopen in groepen met voerstations, op brijvoer. Een keuze waar Albert Willemsen over te spreken is. De verbouwing ging eenvoudig, het is arbeidstechnisch ideaal en de zeugen gaan fit de kraamstal in, legt hij uit. Meer achtergrond over dit bedrijf in Boerderij nummer 2, van 11 oktober.

  De dragende zeugen lopen in groepen met voerstations, op brijvoer. Een keuze waar Albert Willemsen over te spreken is. De verbouwing ging eenvoudig, het is arbeidstechnisch ideaal en de zeugen gaan fit de kraamstal in, legt hij uit. Meer achtergrond over dit bedrijf in Boerderij nummer 2, van 11 oktober.

Eén reactie

 • tewe

  Dus E14.30 toeslag daar blijf je wel boer mee

Of registreer je om te kunnen reageren.