Varkenshouderij

Foto & video

Forse investering naar marktconcept is het waard

Varkenshouder Van der Vinne schakelde over naar het Good Farming Star-concept om zijn stalruimte optimaal te gebruiken.

Foto

 • Gerlof van der Vinne (43) houdt in Alteveer (Dr.) 400 zeugen en 2.800 vleesvarkens en 800 vleesvarkens, in een huurstal. De Topigs 50-zeugen X Tempo-eindbeer produceren met een worpindex van 2,39 gemiddeld 28 biggen per jaar en de vleesvarkens groeien gemiddeld 850 gram. Naast de varkens heeft Van der Vinne 65 hectare land en 10 hectare huurland, waarop hij zelf mais en aardappelen verbouwt en waarvan hij een deel verhuurt voor bloembollen. In 2011 schakelde het bedrijf om naar het één ster Beter Leven-marktconcept Good Farming Star. <br /> <em>Foto’s: Ruud Ploeg, tekst: Judith Waninge</em>

  Gerlof van der Vinne (43) houdt in Alteveer (Dr.) 400 zeugen en 2.800 vleesvarkens en 800 vleesvarkens, in een huurstal. De Topigs 50-zeugen X Tempo-eindbeer produceren met een worpindex van 2,39 gemiddeld 28 biggen per jaar en de vleesvarkens groeien gemiddeld 850 gram. Naast de varkens heeft Van der Vinne 65 hectare land en 10 hectare huurland, waarop hij zelf mais en aardappelen verbouwt en waarvan hij een deel verhuurt voor bloembollen. In 2011 schakelde het bedrijf om naar het één ster Beter Leven-marktconcept Good Farming Star.
  Foto’s: Ruud Ploeg, tekst: Judith Waninge

 • De met graffiti beschilderde container waarin alle takken van het bedrijf gevangen zijn, was een verjaardagscadeau voor de varkenshouder. Aan de ene zijde een koe in het landschap, duidend op de samenwerking met zijn broer die een melkveebedrijf heeft. Aan de andere zijde een varken met biggen en akkerland voor zijn eigen bedrijf en op de achterzijde aardbeien, een samenwerking met een neef die hier Drentse aardbeien teelt. Van der Vinne is zeker niet alleen in de varkensstallen te vinden en geniet van de diversiteit op zijn bedrijf.

  De met graffiti beschilderde container waarin alle takken van het bedrijf gevangen zijn, was een verjaardagscadeau voor de varkenshouder. Aan de ene zijde een koe in het landschap, duidend op de samenwerking met zijn broer die een melkveebedrijf heeft. Aan de andere zijde een varken met biggen en akkerland voor zijn eigen bedrijf en op de achterzijde aardbeien, een samenwerking met een neef die hier Drentse aardbeien teelt. Van der Vinne is zeker niet alleen in de varkensstallen te vinden en geniet van de diversiteit op zijn bedrijf.

 • In 2010 begon Van der Vinne met de bouw van een nieuwe stal voor 1.250 vleesvarkens. Omdat de omgevingsvergunning nog beperkend was voor het aantal dieren, besloot de varkenshouder om in het Beter Leven-concept te stappen. Een manier om meer dieren te houden is het plaatsen van plateaus in de afdelingen. De gehele extra investering voor aanpassingen op het bedrijf om aan het Beter Leven keurmerk te voldoen gaat richting €200.000. Een extra opbrengst per vleesvarken van €7 tot €8 maakt de investering weer goed, zegt Van der Vinne.

  In 2010 begon Van der Vinne met de bouw van een nieuwe stal voor 1.250 vleesvarkens. Omdat de omgevingsvergunning nog beperkend was voor het aantal dieren, besloot de varkenshouder om in het Beter Leven-concept te stappen. Een manier om meer dieren te houden is het plaatsen van plateaus in de afdelingen. De gehele extra investering voor aanpassingen op het bedrijf om aan het Beter Leven keurmerk te voldoen gaat richting €200.000. Een extra opbrengst per vleesvarken van €7 tot €8 maakt de investering weer goed, zegt Van der Vinne.

 • Doordat hij met grote groepen werkt, mogen de dieren in het concept op 0,9 vierkante meter gehouden worden in plaats van de 1 vierkante meter per dier. Dat maakt de omschakeling iets rendabeler. In deze afdeling liggen 44 varkens in een hok. Meer varkens vindt Van der Vinne niet verantwoord, dat gaat dan ten koste van de groei en gezondheid.

  Doordat hij met grote groepen werkt, mogen de dieren in het concept op 0,9 vierkante meter gehouden worden in plaats van de 1 vierkante meter per dier. Dat maakt de omschakeling iets rendabeler. In deze afdeling liggen 44 varkens in een hok. Meer varkens vindt Van der Vinne niet verantwoord, dat gaat dan ten koste van de groei en gezondheid.

 • Naast een strokoker waar de varkens aan kunnen knabbelen geeft van der Vinne de vleesvarkens grof stro. Een conceptvoorwaarde bij groepen groter dan 40 dieren. Het verstrekken van grof stro is nog een uitdaging. Er moet niet teveel stro in de mestput terecht komen. Van der Vinne heeft een ruif ontwikkeld aan de plateau’s waarin hij hoopt maximaal twee keer per ronde stro te verstrekken.

  Naast een strokoker waar de varkens aan kunnen knabbelen geeft van der Vinne de vleesvarkens grof stro. Een conceptvoorwaarde bij groepen groter dan 40 dieren. Het verstrekken van grof stro is nog een uitdaging. Er moet niet teveel stro in de mestput terecht komen. Van der Vinne heeft een ruif ontwikkeld aan de plateau’s waarin hij hoopt maximaal twee keer per ronde stro te verstrekken.

 • Van het verstrekte stro blijft niets over, de dieren vreten in een aantal weken alles schoon op. De varkens vreten niet alleen uit de zelf ontworpen ruif vanaf het plateau, maar ook het stro dat op de grond valt vindt gretig aftrek.

  Van het verstrekte stro blijft niets over, de dieren vreten in een aantal weken alles schoon op. De varkens vreten niet alleen uit de zelf ontworpen ruif vanaf het plateau, maar ook het stro dat op de grond valt vindt gretig aftrek.

 • De grootste uitdaging om te voldoen aan het Beter Leven-keurmerk is de ruimte per gespeende big van 0,4 vierkante meter. Daarom heeft van der Vinne ook in de gespeende biggenstal plateau’s gemaakt. De hekken op het plateau zijn van roestvrijstalen. Door de biggen in grote groepen te houden mogen er 10 procent meer biggen in een hok.

  De grootste uitdaging om te voldoen aan het Beter Leven-keurmerk is de ruimte per gespeende big van 0,4 vierkante meter. Daarom heeft van der Vinne ook in de gespeende biggenstal plateau’s gemaakt. De hekken op het plateau zijn van roestvrijstalen. Door de biggen in grote groepen te houden mogen er 10 procent meer biggen in een hok.

 • Plateau’s in de gespeende biggenstal gaf door een uitbreiding van 100 zeugen niet voldoende ruimte om aan het Beter Leven-criterium van 0,4 vierkante meter per big te voldoen. Om meer extra ruimte te creëren voor de gespeende biggen investeerde van der Vinne in acht tweedehands biggeniglo’s.

  Plateau’s in de gespeende biggenstal gaf door een uitbreiding van 100 zeugen niet voldoende ruimte om aan het Beter Leven-criterium van 0,4 vierkante meter per big te voldoen. Om meer extra ruimte te creëren voor de gespeende biggen investeerde van der Vinne in acht tweedehands biggeniglo’s.

 • Voor de iglo’s investeerde van der Vinne ongeveer €16.000. Elke iglo biedt ruimte aan 30 gespeende biggen. Naderhand heeft de varkenshouder een overkapping boven de iglo’s gemaakt, om regeninval te voorkomen en ook voor het eigen werkplezier. Een nadeel van de biggeniglo’s is het overzicht en het schoonmaken. Bij controle voor de uitloop schieten een aantal biggen naar binnen en dan gaat de controle het snelste met twee man. Een voordeel van de iglo’s is dat het relatieve goedkope manier is om de biggen te huisvesten en een flexibele opvangmogelijkheid biedt.

  Voor de iglo’s investeerde van der Vinne ongeveer €16.000. Elke iglo biedt ruimte aan 30 gespeende biggen. Naderhand heeft de varkenshouder een overkapping boven de iglo’s gemaakt, om regeninval te voorkomen en ook voor het eigen werkplezier. Een nadeel van de biggeniglo’s is het overzicht en het schoonmaken. Bij controle voor de uitloop schieten een aantal biggen naar binnen en dan gaat de controle het snelste met twee man. Een voordeel van de iglo’s is dat het relatieve goedkope manier is om de biggen te huisvesten en een flexibele opvangmogelijkheid biedt.

 • Voor de zeugen waren weinig extra aanpassingen nodig op het bedrijf. Het gebruik van de jutezak wisselt sterk per zeug. De ene zeug raakt de zak niet aan en de andere scheurt de zak helemaal in stukken.

  Voor de zeugen waren weinig extra aanpassingen nodig op het bedrijf. Het gebruik van de jutezak wisselt sterk per zeug. De ene zeug raakt de zak niet aan en de andere scheurt de zak helemaal in stukken.

 • De opfokzeugen en de eerste- en tweedeworpszeugen lopen in een groep met voerstations. Een drietal 'oude' vleesvarkensafdelingen is hiervoor samengevoegd. Voor het insemineren gaan de opfokzeugen in een ruimte met een oefenstation en na het insemineren komen ze in de grote groep. “Het aanleren van het voerstation is hierdoor geen probleem”, vertelt Van der Vinne.

  De opfokzeugen en de eerste- en tweedeworpszeugen lopen in een groep met voerstations. Een drietal 'oude' vleesvarkensafdelingen is hiervoor samengevoegd. Voor het insemineren gaan de opfokzeugen in een ruimte met een oefenstation en na het insemineren komen ze in de grote groep. “Het aanleren van het voerstation is hierdoor geen probleem”, vertelt Van der Vinne.

 • Recentelijk is ook de dekstal gerenoveerd en aangepast aan het huidige aantal zeugen. Het insemineren en scannen van de zeugen besteedt de varkenshouder uit aan Johan ter Steege. Ter Steege is gespecialiseerd in het dekmanagement gaat als zelfstandige meerdere bedrijven langs om zeugen te insemineren en te controleren op dracht.

  Recentelijk is ook de dekstal gerenoveerd en aangepast aan het huidige aantal zeugen. Het insemineren en scannen van de zeugen besteedt de varkenshouder uit aan Johan ter Steege. Ter Steege is gespecialiseerd in het dekmanagement gaat als zelfstandige meerdere bedrijven langs om zeugen te insemineren en te controleren op dracht.

 • Hoewel de zeugen al in groepshuisvesting lopen, staan de plannen om het verouderde zeugengedeelte aan te passen aan de huidige tijd, alweer in de startblokken.

  Hoewel de zeugen al in groepshuisvesting lopen, staan de plannen om het verouderde zeugengedeelte aan te passen aan de huidige tijd, alweer in de startblokken.

 • Daarnaast hoort het meedoen aan een Beter Leven-concept bij een jonge ondernemer van nu, vindt Van der Vinne. "Je moet wel oppassen dat je niet meedoet aan een concept omdat het een trend is", meent de varkenshouder. Het moet economisch verantwoord zijn, aldus de ondernemer.

  Daarnaast hoort het meedoen aan een Beter Leven-concept bij een jonge ondernemer van nu, vindt Van der Vinne. "Je moet wel oppassen dat je niet meedoet aan een concept omdat het een trend is", meent de varkenshouder. Het moet economisch verantwoord zijn, aldus de ondernemer.

Of registreer je om te kunnen reageren.