Varkenshouderij

Foto & video 5 reactieslaatste update:26 jan 2016

Mest op maat voor Franse akkerbouwers

Fleuren in Middelharnis maakt stapelbare varkens- en pluimveemest exportwaardig en zet dat vervolgens af in Frankrijk.

Boerderij nodigt u uit voor het Nationaal Mestcongres op dinsdag 8 maart. Bent u er ook bij? Meer informatie en aanmelden: www.nationaalmestcongres.nl

Foto

 • Het vooraanzicht van de mestcomposteringinsfabriek van Fleuren Fourage & Transport in Middelharnis. Hier wordt varkens- en pluimveemest exportwaardig gemaakt voor uitvoer naar Frankrijk. Foto's: Peter Roek

  Het vooraanzicht van de mestcomposteringinsfabriek van Fleuren Fourage & Transport in Middelharnis. Hier wordt varkens- en pluimveemest exportwaardig gemaakt voor uitvoer naar Frankrijk. Foto's: Peter Roek

 • Directeur Wim Fleuren van de mestverwerkingsfabriek in het Zuid-Hollandse Middelharnis.

  Directeur Wim Fleuren van de mestverwerkingsfabriek in het Zuid-Hollandse Middelharnis.

 • Een truck met container lost een vracht aangevoerde mest.

  Een truck met container lost een vracht aangevoerde mest.

 • Het lossen van vracht kippenmest in de opslaghal. Een groot deel van kippenmest wordt gemengd met stapelbare varkensmest. Fleuren voert alleen de dikke fracties aan van de gescheiden mest.

  Het lossen van vracht kippenmest in de opslaghal. Een groot deel van kippenmest wordt gemengd met stapelbare varkensmest. Fleuren voert alleen de dikke fracties aan van de gescheiden mest.

 • Nadat de vrachtwagen heeft gelost, veegt de chauffeur de oplegger uit.

  Nadat de vrachtwagen heeft gelost, veegt de chauffeur de oplegger uit.

 • De auto van Fleuren rijdt de loshal uit. Ook derden voeren mest aan op de fabriek in Middelharnis.

  De auto van Fleuren rijdt de loshal uit. Ook derden voeren mest aan op de fabriek in Middelharnis.

 • Een shovel brengt stapelbare mest in de composteringstunnel. In de fabriek zijn 9 tunnels van 80 meter lang, 8 meter breed en 7 meter hoog. In de tunnels wordt het exportwaardig gemaakt.

  Een shovel brengt stapelbare mest in de composteringstunnel. In de fabriek zijn 9 tunnels van 80 meter lang, 8 meter breed en 7 meter hoog. In de tunnels wordt het exportwaardig gemaakt.

 • De shovel pakt een bak gereed product om in een vrachtwagen te laden. Het drogestofgehalte van de gemengde mestproducten (varkens- en kippenmest) zit tussen de 50% en 60%. Van enkelvoudige compost, alleen kippenmest, loopt het drogestofpercentage op tot boven de 65.

  De shovel pakt een bak gereed product om in een vrachtwagen te laden. Het drogestofgehalte van de gemengde mestproducten (varkens- en kippenmest) zit tussen de 50% en 60%. Van enkelvoudige compost, alleen kippenmest, loopt het drogestofpercentage op tot boven de 65.

 • Het laden van een vrachtwagen met gereed product. Fleuren maakt 4 mestmengsels, of soorten compost, zoals zij dat noemen. De mengsels variëren in bemestingswaarde. De gehalten stikstof, kali en fosfaat zijn per product verschillend.

  Het laden van een vrachtwagen met gereed product. Fleuren maakt 4 mestmengsels, of soorten compost, zoals zij dat noemen. De mengsels variëren in bemestingswaarde. De gehalten stikstof, kali en fosfaat zijn per product verschillend.

 • Van elke vracht afgevoerd product wordt een monster genomen, uit meerdere shovelbakken. Met de monsters wordt aangetoond dat er evenwicht is tussen de hoeveelheid aangevoerde en afgevoerde mineralen.

  Van elke vracht afgevoerd product wordt een monster genomen, uit meerdere shovelbakken. Met de monsters wordt aangetoond dat er evenwicht is tussen de hoeveelheid aangevoerde en afgevoerde mineralen.

 • Het laden van gereed product. De doorlooptijd van het composterings- en droogproces is gemiddeld 14 dagen. Voor het exportwaardig maken van de mest dient het product minimaal 1 uur lang te zijn verhit op een temperatuur van 70 graden. Het hygiëniseren van de mest doodt schadelijke Enterobacteriën zoals salmonella. Afgelopen jaar is 50.000 ton varkensmest gecomposteerd en uitgevoerd.

  Het laden van gereed product. De doorlooptijd van het composterings- en droogproces is gemiddeld 14 dagen. Voor het exportwaardig maken van de mest dient het product minimaal 1 uur lang te zijn verhit op een temperatuur van 70 graden. Het hygiëniseren van de mest doodt schadelijke Enterobacteriën zoals salmonella. Afgelopen jaar is 50.000 ton varkensmest gecomposteerd en uitgevoerd.

 • Thijs Fleuren is hoofd van het laboratorium en waakt over de kwaliteit van het exportwaardige eindproduct.

  Thijs Fleuren is hoofd van het laboratorium en waakt over de kwaliteit van het exportwaardige eindproduct.

 • Thijs Fleuren houdt tevens in de gaten of het composteringsproces correct loopt. De temperatuur, beluchting en percentage drogestof zijn daarbij de belangrijkste parameters.

  Thijs Fleuren houdt tevens in de gaten of het composteringsproces correct loopt. De temperatuur, beluchting en percentage drogestof zijn daarbij de belangrijkste parameters.

 • Directeur Wim Fleuren van de fabriek in Middelharnis beoordeelt het eindproduct. De Franse afnemers hechten veel belang aan een homogeen product met juiste gehalten voor hun gewassen.

  Directeur Wim Fleuren van de fabriek in Middelharnis beoordeelt het eindproduct. De Franse afnemers hechten veel belang aan een homogeen product met juiste gehalten voor hun gewassen.

 • Zwavelzuur voor de luchtwasser. Alle lucht wordt centraal afgevoerd en gaat door een luchtwasser om geurhinder voor omwonenden te voorkomen en om ammoniakemissie tegen te gaan. Het percentage ammoniak in uitgaande lucht wordt met 98% gereduceerd, vertelt Wim Fleuren.

  Zwavelzuur voor de luchtwasser. Alle lucht wordt centraal afgevoerd en gaat door een luchtwasser om geurhinder voor omwonenden te voorkomen en om ammoniakemissie tegen te gaan. Het percentage ammoniak in uitgaande lucht wordt met 98% gereduceerd, vertelt Wim Fleuren.

 • Thijs Fleuren en een monteur controleren de machines en droogventilatoren in de fabriek.

  Thijs Fleuren en een monteur controleren de machines en droogventilatoren in de fabriek.

 • De technische ruimte met 8 ventilatoren om de lucht door de composterings- drogingstunnels te drukken.

  De technische ruimte met 8 ventilatoren om de lucht door de composterings- drogingstunnels te drukken.

 • Het composteringsproces in een droogtunnel. De gemiddelde doorlooptijd van het product is 2 weken. Een uitgebreid artikel met rekenvoorbeeld over het scheiden van varkensmest vindt u deze week in weekblad Boerderij editie 18, <a href="http://www.boerderij.nl/Digitaal-magazine/?title=29&tn=boerderij%20varkenshouderij" target="_blank">vakdeel Varkenshouderij</a>.

  Het composteringsproces in een droogtunnel. De gemiddelde doorlooptijd van het product is 2 weken. Een uitgebreid artikel met rekenvoorbeeld over het scheiden van varkensmest vindt u deze week in weekblad Boerderij editie 18, vakdeel Varkenshouderij.

Laatste reacties

 • gerard364099

  twee vraagjes kan het product nog droger en er korrels van maken ? lijkt mij makkelijker met strooien van het product [kunstmeststrooier]

 • el

  Wat betaald Fleuren voor De aangevoerde mest?

 • niet

  Ja dat wil ik ook wel eens weten worden wereld prijzen gevraagd voor gescheiden varkensmest 40 euro per ton zijn geen uitzondering meer!!!

 • farmerbn

  Fleuren maar ook anderen verdienen aan de mest. Dit hadden de varkensboeren ook kunnen doen als ze ipv een extra varkenshok geinvesteerd hadden in mest -transport en -export. Nu is het voor de meeste varkensboeren te laat. Er is geen geld meer om daarin te investeren. Wakker blijven dus toen er in het verleden met kruiwagens geld verdiend werd. Misschien kan je zoon trouwen met een dochter van Fleuren.

 • KGB

  Mestprijzen zijn om te huilen, maar je laatst zin kon ik wel om lachen farmerbn!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.